Dostupni linkovi

Karadžić: Haški pritvor izaziva rak


Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, ilustrativna fotografija
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, ilustrativna fotografija

Nakon nekoliko mjeseci u hašku sudnicu se iz pritvora vratio bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić kako bi na statusnoj konferenciju u postupku za dvostruki genocid – obavijestio suce o svom zdravstvenom stanju.

Ono je prema riječima optuženog znatno pogoršano od vremena kada je uhićen u Beogradu 2008.godine, nakon više od desetljeća skrivanja. Karadžić je za razloge pogoršanje svog zdravlja, kao i zdravlja ostalih pritvorenika Haškog suda – optužio kancerogene uvjete u kojima su zatočeni.

Karadžić je tročlanom sudskom vijeću izjavio – kako je u haški pritvor prije više od šest godina došao s izvanrednim zdravljem, koje je sada daleko od savršenog. Problemi s metabolizmom šećera samo su pojačali bojazan optuženog vezanu uz, kako je naveo – eksploziju malignih oboljenja među pritvorenicima Haškog suda, budući da je navodno „prosjek oboljelih na stotinjak pritvorenika – isti kao i na 100 tisuća stanovnika“.

„Kako vidite moje nalaze kad sam došao – bili su savršeni. Svaki idući su loši. Posljedice toga će se tek pojaviti, ja mogu raditi intelektualno još uvijek i sve drugo, ali nije dobro. Da ne spominjem imena ljudi, bez njihove dozvole – koji su dobili šećer ili malignitet – to je na njima, ali je pojava takva da Vijeće treba znati i Tribunal zna – i da poduzme istraživanje.“, izjavio je optuženi.

Zatražio istragu sudaca i podsjetio na „necivilizirane mjere“ za Šešelja

Karadžić je zatražio sam statusnu konferenciju kako bi od svojih sudaca zatražio istragu i pronalazak veze između malignih oboljenja i uvjeta u pritvoru, u kojem očekuje presudu za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1992-1995). Kao primjer spornoga što bi trebalo istražiti spomenuo je boju s kojom su krečeni zidovi pritvora, ali i hranu, odnosno njezinu pripremu.

„Kao liječnik znam da se posljedice pojavljuju kasnije. Mi dobivamo smrznutu hranu, koja je grijana u mikrovalnoj pećnici u posudama koje su plastične. Ja mislim da je to katastrofa. Paracetamol je lijek koji mi tamo trošimo kako hoćemo, a zadnja istraživanja su međutim pokazala kako je vrlo opasan. Jednostavno sistem tog pritvora Ujedinjenih naroda proizvodi bolesti kod mnogih ljudi. I to je briga.“, pojasnio je zabrinutost optuženi.

Podsjetimo prošle godine je prekinuto suđenje bivšem premijeru tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću, koji prema informacijama vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja boluje od tumora mozga. Šešelj je pušten privremeno iz haškog pritvora zbog raka jetre, a njegovo dugogodišnje držanje u pritvoru bez presude, kao i ograničenja u haškoj obrani koju je zastupao sam – Karadžić je nazvao nehumanim.

„Ako bih ja ovdje proveo ovdje 12 godina, kao gospodin Šešelj, bez mogućnosti da budem profesionalno živ. To su strahovite kaznene mjere koje nisu za civilizirani svijet.“, ustvrdio je optuženi.

Karadžićeva presuda bi se trebala objaviti krajem ove godine, a optuženi se iz pritvora i dalje trudi uvesti nove dokaze, kao i otvoriti prvostupanjski postupak koji je dovršen 2014.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:39 0:00
Direktan link

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG