Dostupni linkovi

Kapetan Dragan pred sudijom: 'Mnogo sam voleo Jugoslaviju'


Dragan Vasiljković izjasnio se da nije kriv niti po jednoj točki optužnice
Dragan Vasiljković izjasnio se da nije kriv niti po jednoj točki optužnice

Dragan Vasiljković, poznat i kao "kapetan Dragan" zapovjednik u postrojbama samoproglašene "Krajine" u ratu u Hrvatskoj, izjasnio se da nije kriv niti po jednoj točki optužnice koja ga tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima.

"Ovaj proces nema nikakve veze ni sa kakvim ratnim zločinima iz devedesetih. Ovo je jedna jako loša neinteligentna montirana priča. Ja sam stvarno voleo Jugoslaviju. Mnogo sam je voleo. Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije koja mi je oteta. Ja sam jako ponosan na svaki minut mog ratnog puta, na one momke koji su završili obuku sa mnom i na neku ruku bili pod mojom komandom", rekao je Dragan Vasiljković.

Optužnica ga po zapovjednoj odgovornosti tereti za mučenja i ubijanja hrvatskih zarobljenika u zatvoru na kninskoj tvrđavi.

Sa Vojislavom Šešeljem u Benkovcu 1991. godine
Sa Vojislavom Šešeljem u Benkovcu 1991. godine


"Iako je vidio i znao da njemu potčinjeni pripadnici postrojbe postupaju protupravno i da svakodnevno zlostavljaju zarobljenike i civile na način da ih tuku šakama, nogama, volovskom žilom i kundacima pušaka po cijelom tijelu, repetiraju puške i guraju im puščane cijevi u usta, izvode ih, vezuju i psihički zlostavljaju i muče žeđu, nije poduzeo ništa da se takva nedopuštena postupanja spriječe i kazne", kaže državna odvjetnica Sandra Pavković Lučić.

Na kninskoj tvrđavi bio je i zarobljeni hrvatski pričuvni policajac Velibor Bračić iz nedaleke Biskupije, koji se sjeća da je bar jedna na smrt pretučena osoba bačena niz litice kako bi se lažno prikazalo da je poginuo u pokušaju bijega.

"Ta je osoba već bila dovedena gore u tamnicu gdje su oni nas zatvorili pretučena i sve to, i onda kada smo mi zvali stražare da čovjek umire, oni su njega pokupili i odveli, i onda su sutradan govorili kako je pokušao bježati i da je pao niz liticu", ispričao je Bračić.

Mučenje i ubijanje hrvatskih zarobljenika ponovio je Vasiljković, po optužnici, i 1993. godine u kampu za obuku u Bruškoj kod Benkovca, a još na početku rata – 1991. godine– planirao je i organizirao napad na naselja u općini Glina, gdje su porušeni i popljačkani civilni objekti i ranjavani i ubijani civili, i gdje je smrtno stradao i njemački novinar Egon Scotland.

Vasiljkovićev odvjetnik Tomislav Filaković kaže kako je njegov klijent proveo preko deset godina u pritvoru i kako će dokazati da nije kriv.

"Dokazati ću posebno da nije bio osoba koja je imala zapovjednu ulogu. On to evidentno nije bio, on to nikada nije bio. On je bio naprosto avanturista i instruktor za obuku vojnika specijalaca. To nije ratni zločin", navodi Filaković.

Žrtve se ne mogu pomiriti s činjenicom da je do početka suđenja trebalo čekati čak četvrt stoljeća.

"To je tako – dugo se čekalo. Valjda će pravda biti zadovoljena, a sad – koliko će dobiti i kakvu kaznu će dobiti – vidjet ćemo", kaže Velibor Bračić.

Vasiljković se po završetku rata vratio u Australiju, gdje je živio pod lažnim imenom, sve dok novinarka "The Australiana" Jacquelin Magnay nije otkrila kako je Australac Daniel Snedden u stvari Vasiljković, za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu.

Nakon deset godina provedenih u pritvoru Vasiljković je izručen Hrvatskoj
Nakon deset godina provedenih u pritvoru Vasiljković je izručen Hrvatskoj


Proveo je preko deset godina u pritvoru, a Hrvatskoj je izručen srpnja prošle godine. Zbog duljine pritvora njegovi odvjetnici žalili su se Vijeću za ljudska prava UN-a da mu se dopusti da suđenje prati sa slobode.

Suđenje prate brojne domaće novinske ekipe, kao i novinari iz Njemačke, Australije i Srbije. Također, kao promatrači su na suđenju i predstavnici veleposlanstava Australije i Srbije u Hrvatskoj, jer Vasiljković ima australsko i srpsko državljanstvo.

Suđenje na Županijskom sudu u Splitu nastavlja se 18, 19.i 20. listopada saslušavanjem svjedoka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG