Dostupni linkovi

KAP pred Ustavnim sudom Crne Gore


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Vrhovni sud Crne Gore podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti kojom će tražiti da se ponište odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu. Ovaj akt, koji je usvojen glasovima opozicije i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, bio je rezultat nastojanja da se parlamentu obezbijedi izvjesna kontrola nad prodajom imovine KAP-a i time eliminiše mogućnost da ode u pogrešne ruke.

"Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu, kojim je propisano da stečajni sudija i upravnik ne mogu zaključiti ugovor o prodaji imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma dok ne dobije saglasnost parlamenta, Skupština Crne Gore se direktno miješa u nadležnost sudskih organa što je suprotno Ustavu Crne Gore", smatraju u Vrhovnom sudu koji je sudbinu ovog zakona, za koji su glasali poslanici opozicije i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, predao u ruke Ustavnog suda, na šta je reagovao kreator ovog akta, Demokratski front.

Potpredsjednik parlamenta i funkcioner DF-a, Branko Radulović smatra da je odluka Vrhovnog suda ustvari djelo njegove predsjednice koja sprovodi naloge premijera i šefa vladajućeg DPS-a, Mila Đukanovića, na čiji račun ponovo sipa optužbe da je na čelu kriminalne organizacije koja preko KAP-a štiti svoje interese, a da će sama Medenica odgovarati pred nekim budućim tužiocem.

Sam zakon, po Raduloviću, mora da se primjenjuje.

"Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu je dio pravnog sistema države Crne Gore koji ima punu pravnu snagu. Usvojila ga je Skupština, potpisao predsjednik države, Filip Vujanović i objavljen je u Službenom listu. Stečajni upravnik i sudija su bili dužni da objave oglas i prodaju KAP-a u skladu sa usvojenim zakonom. Oni to nijesu ispoštovali čime su počinili krivično djelo pa će, eventualno, sklopljeni ugovori o prodaji pojedinih djelova Kombinata, Prerade i Kovačnice biti ništavni."

I u opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori smatraju da u vezi sa Zakonom o zaštiti interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu nema ničeg spornog.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić
"Stečajnom sudiji je u potpnosti ostavljen prostor da postupak dovede do kraja u skladu sa Zakonom o stečaju, a Skupštini je samo ostavljeno da na kraju verifikuje tu odluku, odnosno, donese konačan sud o prodaji imovine KAP-a. Smatram da ovdje treba imati u vidu, pored interesa povjerilaca, i interes države. Mislim da taj zakon ne bi trebalo stavljati van snage ali ovo je Crna Gora. Ovdje su se mnoge stvari koje su nam izgledale kao logične i dobre mijenjale u zadnji čas. Sada vidimo i osjećamo posljedice svih tih pogrešnih odluka", smatra Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

Pošto je KAP bankrotirao, Zakon o zaštiti rudarsko-metalurškog kompleksa nameće se i jedno pitanje koje nema veze sa ustavom i nezavisnošću grana vlasti. Pošto je bankrot pravno regulisana situacija kada firma više nije u stanju da isplaćuje dospjele obaveze koju pokreće privredni sud, a čiji je osnovni cilj namirenje poverilaca, postavlja se pitanje, da li je od trenutka uvodjenja stečaja prošlog ljeta postalo kasno za razmišljanja i akcije čiji je cilj zaštita državnih interesa.

"Tačno je da je Zakon o stečaju u funkciji povjerilaca. Njegova je osnovna namjera da se zaštite povjerioci ali, s obzirom da se radi o KAP-u, toliko značajnoj kompaniji za Crnu Goru, ne smatram da je mimo zakona, logike i ekonomskih rezona da i država nastoji da zaštiti svoj interes", kaže Bojanić.

Advokat Dragan Šoć nema nikakvu dilemu u vezi sa spornim Zakonom o zaštiti državnih interesa.

"Nema sumnje da Zakon narušava uspostavljeni ustavni sistem i to na dva načina. Prvi je da je ograničio ustavna ovlašćenja Vlade u raspolaganju državnom svojinom što podrazumijeva i da odluke da li će se i pod kojim uslovima ona prodati. To je potpuno nesistemsko rješenje, tim prije što se ne radi o opštoj izmjeni ovlašćenja, već se odnosi samo na jedan slučaj, a to je KAP. To je netipičan i nesistemski zakon."

Šoć navodi i drugi način na koji, po njegovom mišljenju, sporni Zakon narušava važeći ustavni sistem.

"Ovaj zakon je u konfliktu sa drugim zakonima koji su na sistemski način riješili to pitanje i time unio elemente pravne nesigurnosti i sada bi svako ko bi kupio imovinu u stečajnom postupku ne bi bio siguran da je stekao na pravno valjan način."
XS
SM
MD
LG