Dostupni linkovi

Bankrotirani KAP puni džepove privilegovanih pojedinaca


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Podgorički Kombinat aluminijuma, čije je poslovanje godinama izazivalo sumnje da je bilo pokriće za brojne malverzacije kojima su nezakonito punjeni računi pojedinaca na teret gradjana Crne Gore, možda će i sada, u bankrotu, poslužiti da se ogromno bogatstvo preseli u privatne džepove.

"U završnom činu uništavanja podgoričkog Kombinata aluminijuma, ova antidržavna i anticrnogorska vlast, ogromnu imovinu prodaje za 28 miliona eura", rekao je koordinator Foruma 2010, Žarko Rakčević koji, pozivajući nadležne državne organe da preispitaju cjelokupan slučaj KAP-a koji je prošle godine bankrotirao zbog ozbiljnih sumnji da vlast, fingiranjem tenderske procedure za prodaju, želi da ogromnu imovinu gradjana Crne Gore pretvori u privatno vlasništvo, njoj bliskih, pojedinaca.

“Predmet prodaje je preko dva miliona kvadratnih metara zemljišta sa hiljadama metara kvadratnih zemljišta na Ćemovskom polju. U Luci Bar se nalazi 2 hiljade 400 metara kvadratnih objekata sa postrojenjima, 748 m2 je poslovnih prostora na Zabjelu, 638 metara kvadratnih poslovnih prostora u Mandićima i 4760 m2 gradsko građevinskog zemljišta u centru Podgorice, pored centra Gintaš. Radi se o prodaji kroz stečaj, što je vrlo bitno pri čemu kupac nema nikakvih obaveza niti su tražene garancije za obnavljanje proizvodnje i zapošljavanje radnika.”

U Forumu 2010 tvrde da se potencijalnom kupcu KAP-a omogućava da za relativno malo novca dobije imovinu, kojoj će zbog namjere vlasti da mu prepiše vlasništvo nad svim nekretninama, uključujući i zemljište od dva miliona kvadrata koje će dobiti i status biznis zone, vrijednost dostići astronomske visine. Pritom, kupca ništa neće sprječavati da to zemljište sa vrijednom infrastrukturom isparceliše i rasprodaje.

"Prekršeno je mnoštvo zakona, a o svemu će biti obaviještena i Evropska komisija", rekao je koordinator Foruma za evropske integracije, Dejan Mijović.
Dejan Mijović i Žarko Rakčević
Dejan Mijović i Žarko Rakčević
“Prekršen je član Ustava koji glasi – Zabranjeno je narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije. Prema Zakonu o zaštiti konkurencije usaglašenim sa evropskim zkaonodavstvom zabranjeni su i ništavni akti kojima se ograničava konkurencija bilo da su oni usmeni ili pisani. Ovim putem obavještavamo Evropsku komisiju da je grubo prekršen ovaj ali i drugi zakoni kojima se štiti slobodna konkurencija u Crnoj Gori jer je ona prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nadležna da prati njihovo provođenje.”

Sumnja u malverzacije

Podsjetimo, KAP je prošle godine bankrotirao, a Privredni sud je prihvatio, na drugom tenderu, jedinu ponudu za kupovinu imovine Kombinata za 28 miliona eura, domaćeg biznismena Veselina Pejovića koji, ukoliko preuzme imovinu KAP-a, neće imati ništa sa obavezama preduzeća koje je bilo prethodni vlasnik.

Inače, podgorički Kombinat aluminijuma je privatizovan 2005. kada je za svega 48 i po miliona eura većinski paket prodat offshore kompaniji iza koje je javno stao ruski oligarh Oleg Deripaska, ali za koju značajan dio javnosti sumnja da je u vlasničkoj strukturi imala i domaće moćnike iz samog vrha vlasti.

Problemi su počeli da izbijaju na površinu 2008. kada se, uslijed pada cijene aluminijuma i drastičnog poskupljenja električne energije, KAP našao pred gašenjem. Vlada pritisnuta prethodnom tužbom Rusa od 300 miliona eura, poptisuje tzv. Sporazum o poravnanju kojim daje državne garancije za buduće kredite KAP-a koje je investitor u medjuvremenu potrošio, a nije vratio, pa je otplata kredita od 170 miliona eura sa kamatama, pala na teret gradjana Crne Gore.

Značajan dio javnosti godinama, otvoreno izražava velike sumnje u malverzacije u kojima su, navodno, ravnopravno učestovali ruski investitor i pojedinci iz same državne vrhuške, a čiji je cilj, navodno, bio izvlačenje novca gradjana koji je završavao na njihovim privatnim računima.

Pojedine nevladine organizacije su podnosile i brojne krivične prijave koje iz fijoke u Tužilaštvu nikad nijesu otišle na sud.

Koordinator Foruma 2010, Žarko Rakčević je, obrazlažući sumnje da se trenutno odvija još jedna operacija za prebacivanje imovine svih gradjana Crne Gore u ruke privilegovanih pojedinaca, naveo i činjenicu da su se izmedju dva tendera, volšebno promijenili uslovi, odnosno, uvedena mogućnost da kupac postavi "posebne uslove" o čemu nijesu bili obaviješteni ostali takmaci.

"Sve se radi shodno staroj, više puta primjenjivanoj, praksi", rekao je Rakčević

“Pravim paralelu sa 93 i 94. godinom jer je to ista logika vlasti prodato je 120 hiljada metara kvadratnih pored Cijevne, nekadašnjeg Marka Radovića za nepunu marku po metru kvadratnom. Da li je tamo obnovljena proizvodnja? Ne. Tamo su stovarišta, tamo je UDG. Šta je sa Solanom? Dakle, to je ista logika, ne pričamo mi o provredi, o novim zapošljavnjima hiljada ljudi u Crnoj Gori. Pričamo o tome da se uništava privreda. Tako je bilo i sa Duvanskim, sa Mljekarom. Uništi se privreda, livada, građevinsko zemljište i daje se podobnim ortacima za valorizaciju. Potpuno isti recept, ista škola i način razmišljanja.”
XS
SM
MD
LG