Dostupni linkovi

Problem KAP-a širi se na pregovore Crne Gore sa EU


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Ovogodišnji “Progress Report” za Crnu Goru karakteriše svojevrstan kuriozitet jer se Evropska komisija, razmatrajući cjelokupnu problematiku crnogorske ekonomije, posebno bavi jednom, konkretnom kompanijom. Podgorički Kombinat aluminijuma koji je generator mnoštva ekonomskih i socijalnih problema, sada može postati prepreka u pristupnim pregovima sa EU, a time i ozbiljan spoljno-politički problem.

Iako verbalno vatreni zagovornik ekonomskog koncepta koji podrazumijeva potpunu samoregulaciju tržišta, bez miješanja države, Vlada Crne Gore godinama finansira poslovanje podgoričkog Kombinata aluminijuma na razne načine ali, prije svega, kroz subvencije za električnu energiju. To u prevodu znači da dio cijene struje koju potroši KAP plaćaju gradjani što se kosi sa principima tržišne privrede jer se dodjeljivanjem privilegovanog položaja jednoj kompaniji, sva ostala preduzeća dovode u neravnopravan položaj. Nakon više upozorenja da se takvo ponašanje crnogorske Vlade kosi sa principima EU, ali i obavezujućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Evropska Unija je konačno riješila da tome stane na put.

Naime, u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2013. Evropska komisija zahtijeva od Vlade da sačini plan za prestrukturiranje Kombinata aluminijuma koji bi bio primijenjen tek pošto bi ga, eventualno, odobrila Evropska komisija ili, u suprotnom, da ga zatvori zbog prijetnje koju predstavlja za javne finansije. Prije toga, Crna Gora neće moći da otvori pregovore o poglavljima 8 i 27 - Tržišna konkurencija i Životna sredina.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić kaže:

„Očekuje se da će se na tržištu pojaviti zainteresovani strateški partner koji bi kupio KAP u ovakvom stanju u kakvom jeste i smatramo da je takav strateški partner dobar za sudbinu KAP-a. Naravno, vidjećemo šta će ponuditi takav kupac, šta predlaže u vezi rješenja za snabdijevanje električnom energijom i kakav mu je biznis plan.“

Kakav god bio biznis plan, bar sudeći po pređašnjim interesovanjima stranih investitora za Kombinat, teško da će izostaviti zahtjev za cijenom električne energije nižom od tržišne što se uklapa u, još uvijek aktuelno Vladino vidjenje budućnosti KAP-a. Vladajuću DPS, medjutim, u tome ne podržava ni opozicija, ni koalicioni partner - Socijaldemokratska partija pa trenutno nema mogućnosti da se formira većinska politička volja da se novom investitoru odobre nove subvencije.

Uprkos unutrašnjim protivljenjima i pritisku spolja stranka premijera Mila Djukanovića je uporna.

„Vlada je ponudila da KAP plaća struju do 27,5 eura po mega satu, a razlika do tržišne vrijednosti bi bila subvenecija države. Vidjećemo da li strateški investitor ima neko povoljnije rješenje za snabdijevanje električnom energijom i da li će to kupovati na tržištu, vidjeti taj odnos cijene koštanja i učešće električne energije u samom porizvodu i svakako to treba prepustiti tom investitoru. Ali u ovom trenutku po meni država treba da pokaže kvalitetan odnos prema KAP i mislim da ukoliko strateški investitor ne bude imao sopstveni izvor energije ili rješenje za snabdijevanje strujom , onda država treba da kroz subvencije pomogne opstanak KAP“, kaže Zoran Jelić.

Opozicija: Ocjena EK presuda ekonomskoj politici vlasti

Kombinat aluminijuma je prodat 2005. godine offshore kompaniji iz sistema ruskog oligarha Olega Deripaske koja je bila većinski vlasnik KAP-a do 2009. kada, nakon posrnuća zbog drastičnog pada cijene aluminijuma i poskupljenja energenata, sa Vladom sklapa tzv. Ugovor o poravnanju kada KAP dobija državne garancije za kredite koji nijesu vraćeni pa je, u medjuvremenu, otplata glavnice i kamata vrijednih 170 miliona pala na teret gradjana.

Nakon toga, Vlada i Rusi su bili ravnopravni suvlasnici, ali je stranom partneru ostalo pravo upravljanja što su radili tako uspješno da je KAP, sredinom ljeta otišao u stečaj, a nedavno i u bankrot.

KAP je u medjuvremenu, doduše uz mig vlasti i logističku podršku Crnogorskog elektroprenosnog sistema, mjesecima nezakonito koristio električnu energiju, a njegovo poslovanje se i danas dotira iz državne kase.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milutin Djukanović kaže da je stav Evropske komisije koja više neće tolerisati povlašćen položaj KAP-a, presuda ekonomskoj politici Vlade Crne Gore.

„Mislim da je pred vladom nerješiv zadatak jer oni jednostavno nemaju kapaciteta da to riješe. Imaju problem kako da vrate 400 miliona eura duga KAP, kako da ostvaruju dohodak, kako da ga stave na zdrave noge, nema modernizacije, rudnik Boksita ne radi. Jednostavno, ova ocjena EK je presuda kakvu je ekonomsku politiku vodila Vlada Crne Gore.“
XS
SM
MD
LG