Dostupni linkovi

Ruski investitor traži da Tužilaštvo ispita gdje je novac iz KAP-a


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Centralno-evropska aluminijumska kompanija, jedan od najvećih povjerilaca podgoričkog Kombinata aluminijuma zatražila je od Vrhovnog državnog tužilaštva da istraži da li je dio novca od prodaje aluminijuma bankrotiranog KAP-a nezakonito prisvojen.

Offshore firma Centralnoevropska aluminijumska kompanija, preko koje je do nedavno ruski oligarh Oleg Deripaska gazdovao podgoričkim Kombinatom aluminijuma od crnogorskog Tužilaštva zahtijeva da ispita gdje je novac od prodaje aluminijuma zbog sumnje da ga je kompanija Montenegro Bonus koja je u stopostotnom vlasništvu države Crne Gore, nezakonito prisvojila i nanijela štetu povjeriocima aluminijumske fabrike.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milutin Djukanović kaže - treba ispitati.

“Prvo zato što je Montenegro bonus nezakonito registrovan kao snabdjevač KAP-a. Na žalost niko neće ozbiljno da se bavi tim. Ja sam to barem 10 puta javno saopštavao kako neko ko podnese zahtjev da bude snabdjevač 24. septembra, dobije licencu već 28. septembra. Onda se još i hvale kao je Montenegro bonus bio ažuran pa je dostavio 800 stranica materijala. Ko je mogao pročitati 800 stranica za četiri dana i relevatno o tome odlučiti? To je očigledno rađeno po direktivi premijera koji je rekao da će se kasnije srediti dokumentacija. Toga se javnost dobro sjećam i tu počinju ovi novi problemi za KAP. Treba ispitati to i neko treba dati odgovore zbog čega 10 milona eura robe koju pominje CEAC nema.”

Podsjetimo. Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je kontrolni paket akcija, od Vlade Crne Gore kupila 2005. za svega 48 i po miliona eura. Njen udio u KAP-u se smanjio na manje od 30 posto nakon Sporazuma o poravnanju koji su Vlada i CEAC potpisali 2009. kojim su obije strane odustale od prethodno podnesenih tužbi.

Medjutim, na osnovu tog sporazuma Vlada je dala garancije za kredite KAP-a koji nijesu otplaćeni, pa 170 miliona eura sa kamatama sada otplaćuju gradjani Crne Gore.

CEAC je, u medjuvremenu, gomilao i neplaćene fakture za potrošenu električnu energiju vrijedne desetine miliona eura, a KAP i danas, upravo preko državnog Montenegro bonus-a i dalje troši električnu energiju koju, sasvim je izvjesno, ne plaća.

Nakon uvodjenja stečaja Vlada je Montenegro bonus-u povjerila upravljanje KAP-om, a CEAC i nekoliko drugih povjerilaca KAP-a su na samom početku podnijeli žalbu na ugovor o upravljanju sa kompanijom Montenegro bonus, jer je dati ugovor zaključen uz kršenje zakonodavstva Crne Gore bez saglasnosti odbora povjerilaca KAP-a.

Ruski investitor podsjeća da je, u skladu sa informacijama stečajnog upravnika, ukupan obim prodatog aluminijuma vrijedio 2,2 miliona eura, a pita se i što se desilo sa 3.146 tona aluminijuma vrijednog oko pet miliona eura koji je bio na lageru kada je uveden stečaj.
Vrhovno državno tužilaštvo se do sada, ovim povodom nije oglašavalo, a danas nije bilo moguće dobiti ni reakcije direktora Montenegro bonus-a, Aleksandra Kašćelana, Ministarstva ekonomije kao ni stečajnog upravnika Veselina Perišića koji se ipak juče oglasio ocijenivši CEAC-ovu inicijativu kao "pritisak zbog arbitraže koja je u toku", te da je predstavniku CEAC-a objašnjeno da je u trenutku uvodjenja stečaja bilo neophodno očuvati proizvodnju, a da su, prema ugovoru sa Montenegro bonus-om "povjerioci KAP-a maksimalno zaštićeni".

“To je reagovanje jednog prilično ljutog povjerioca koji prosto na ovaj način lobira preko javnosti a opet kažem da je to korisno zato što bi stečajni upravnik zaista bio dužan ne samo da izvijesti povjerioce o detaljima poslovanja nego i građane Crne Gore zato što građani Crne Gore održavaju proizvodnju u KAP . Tu su što se toga tiče ljudi iz CEACa savršeno u pravu . Ako je Montenegro bonus državna firma a jeste državna firma i ako održava proizvodnju mimo bilo kakvog tendera a država je jedan od tri najveća povjerioca u KAP onda je to definitivno konflikt interesa. Tim prije stečajna uprava bi bila dužna da podnese izvještaj ne samo povjeriocima nego i građanima“, smatra urednica ekonomske rubrike podgoričkog dnevnika Dan, Jadranka Rabrenović.
XS
SM
MD
LG