Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo: Ostavke i smjene ministara dok obrazovanje tone


Ulaz u zgradu Kantona Sarajevo
Ulaz u zgradu Kantona Sarajevo
Vlada Kantona Sarajevo opet je bez ministra obrazovanja i nauke. Naime, Skupština ovog kantona nije podržala imenovanje novog ministra, koji bi bio četvrti po redu. Prethodna dvojica podnijela su ostavke. Treći je smijenjen odlukom Vlade, a četvrti nije ni izabran. Smjene, ostavke i imenovanja ministara dešavaju se u vremenu kada nastavnici i profesori čekaju na isplatu prethodne dvije zarađene plate.

Funkcionisanje sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo najbolje se može opisati poznatom krilaticom “korak naprijed - nazad dva”.

Taman kada se napravi iskorak, kao što je naprimjer eksterna matura ili uvođenje predmeta korisnih đacima, kao po pravilu desi se ostavka ministra.

Njegova pozicija prazna je jer Skupština nije podržala imenovanje Mladena Milosavljevića, kojeg je predložio premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković.

„Može premijer iznositi svoje mišljenje, ali to je njihov problem. Oni su trebali da obezbijede 18 ruku koje će podržati ovo imenovanje", podsjeća poslanik Socijaldemokratske partije Nedžad Fazlija.

Ruke u skupštinama su te koje često prave probleme, a predizborne političko-matematičke konstrukcije ostavile su Kanton Sarajevo bez ministra obrazovanja. Nakon što njegov kandidat nije dobio neophodnu podršku, premijer Suad Zeljković burno je reagovao, a poslanike je optužio za politikanstvo:

„Oni meni ne trebaju. Ja neću s njima u koaliciju. Ja neću s njima na ručak, ja neću s njima da dijelim bilo šta zato što ne zaslužuju. Zato što se bave radnjama koje nisu časne“, ustvrdio je premijer.

Žal za neimenovanjem ministra izražava i poslanik Stranke demokratske akcije Elmedin Konaković:

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
„Zaista mi je žao što smo još jednom kaznili ljude u obrazovanju, koji to ne zaslužuju. Ovaj odnos Skupštine svakako nije adekvatan statusu koji zaslužuju ljudi u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju“, kaže Konaković.

Nasuprot stranačkim prepucavanjima, sistem obrazovanja u KS jedva funkcioniše. Nastavnici i profesori nisu primili plate za prethodna dva mjeseca, a studentski domovi su u katastrofalnom stanju. Novci su neophodni.

Univerzitet u Sarajevu je u fazi integracije, a ministra koji bi se uključio u pripremu budžeta za 2014. godinu nema. Prije nekoliko dana Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja tražio je od vlade isplatu zarađenih plata, ali i imenovanje ministra.

„Ja kažem da je sramotno da profesorima za visoko obrazovanje nije uplaćena tranša za mjesec novembar prošle godine. Stvarno je to sramotno to jer vlada je dužna svih 12 grantova da isplati i za visoko obrazovanje kao i za ostale korisnike budžeta u Sarajevu“, smatra vanredni profesor na sarajevskom Univerezitetu dr. Enad Korjenić.

Vlada nema sistemsko rješenje

Sistem obrazovanja ne može se praviti palijativnim mjerama, ocjenjuje profesor zeničkog Univerziteta i poslanik u Skupštini Kantona Sarajeva Tarik Haverić. Smatra da Vlada nema sistemsko rješenje za obrazovanje, što potkrijepljuje primjerom:

„U ovoj školskoj godini u Kantonu Sarajevo upisalo se 2.000 manje osnovaca nego prošle godine. A u istom periodu broj zaposlenih u obrazovanju se povećao za oko 50. S jedne strane imate povećavanje broja zaposlenih, dakle opterećenje budžeta, i s druge strane smanjenje učenika u školama, a ne postoji jedna vlast i jedan autoritet koji to sve može da pretvori u neki koherentan sistem“, kaže Haverić.

Ono što je evidentno jeste da je fotelja ministra obrazovanja u KS vrela. Niko nije izdržao dugo. Nakon izbora 2010. godine, Ministarstvo je predvodio Emir Suljagić. Dvije godine kasnije podnio je neopozivu ostavku zbog prijetnji koje su mu upućene e-mailom. No, one tada nisu ozbiljno shvaćene u kantonalnoj Skupštini, što je dodatno naljutilo Suljagića:

„To je prije svega cinično - i to je prije svega jedno političko licemjerje prvog reda.“

Suljagića je u februaru 2012. godine naslijedio Fahrudin Oručević. Na toj funkciji ostao je do rekonstrukcije Vlade KS predvođene sadašnjim premijerom Suadom Zeljkovićem. Nakon devet mjeseci zamijenio ga je Damir Marjanović. Ovaj je ostavku podnio u maju 2013. godine:

„Ovo nije ostavka koju ponesete, pa molite Boga da je niko ne prihvati. Ovo je ostavka iz isključivo moralnih principa“, kazao je Marjanović.

Nakon ostavke Marjanović je do oktobra ostao na čelu Ministarstva, a potom mu je prekinut radni odnos, pa je Ministarstvo od oktobra bez prvog čovjeka. Stalne ostavke, smjene i rekonstrukcije svakako plaćaju građani u vidu takozvanog "bijelog hljeba".

Tako su dva od tri bivša ministra obrazovanja u KS od 2010. godine primali plaću i nakon odlaska s funkcije, na šta po sadašnjim propisima imaju pravo i do godinu dana. Suljagić je to pravo iskoristio punu godinu, a za to vrijeme mu je isplaćeno više od 15.000 eura, dok je Oručević plaću primao nešto kraće nakon odlaska s funkcije i dobio je oko 10.000 eura. Bivši ministar Marjanović nije koristio pravo na "bijeli hljeb". Sa ministrima ili bez njih - stanje u obrazovanju je sve gore!
XS
SM
MD
LG