Dostupni linkovi

Hrvatska između "za" i "protiv": Zahuktava se kampanja za referendum o braku


Aktivisti kampanje "Građani glasaju protiv"
Aktivisti kampanje "Građani glasaju protiv"
Kampanja za referendum o ustavnoj definiciji braka u Hrvatskoj se zahuktava. Pozicije su zauzeli političari vladajuće koalicije, opozicije i Katolička crkva, a istaknimo i da je građanska inicijativa koja je pokrenula referendum i koja zagovara brak kao vezu žene i muškarca, kao glazbenu podlogu svog spota izabrala glazbu jednog većinski homoseksualnog britanskog sastava.

Stranke vladajuće koalicije i predsjednik Republike Ivo Josipović na referendumu 1. prosinca glasat će protiv toga da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, čime pokretači referenduma – inicijativa „U ime obitelji“ bliska Katoličkoj crkvi – želi unaprijed onemogućiti da se u Hrvatskoj izjednače prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

„Ovo nije stvar Vlade, ali kao osoba i kao predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske mogu pozvati ljude da glasaju za pravo svakoga na njegovu sreću i na njegov odabir, što znači da glasaju – 'protiv'!“ kazao je premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović.

Stranke desnog centra i desnice podržat će izmjenu Ustava. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže kako se - mora.

„Izloženi smo jednoj diktaturi relativiteta – sve je relativno, pa je relativan i brak u onom klasičnom izričaju na kakav smo mi naučili.“

Nimalo ne čudi da su inicijativu koja posredno brani izjednačavanje homoseksualne sa heteroseksualnom zajednicom podržale sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, uz iznimku luterana i Židovske općine Zagreb.

Poziv da se na referendumu glasa „za“ upućen je ovog vikenda sa svih propovjedaonica u Hrvatskoj, ali vjerojatno nitko tako oštro kao osječko-đakovački katolički nadbiskup Đuro Hranić.

„Kazati – ja sam vjernik, i ići na misu, a ne podržavati takve stvari, to znači – nevjera!“

Odgovornost na Vladi

Inicijativa „U ime obitelji“ već je optužila medije da vode kampanju protiv nje. Sa druge strane, iz inicijative „Građani glasaju protiv“ koja okuplja preko 100 nevladinih udruga i niz javnih osoba upozoravaju na kršćansko-fundamentalistički background čelnih ljudi inicijative „U ime obitelji“ - Ladislava Ilčića ili pak oca najeksponiranje članice ove inicijative Željke Markić – Marijo Živković.

„Inače, gospodin Ilčić je još 2008. predvodio inicijativu za zakonsku zabranu abortusa, a gospodin Živković – koji je otac Željke Markić - je zagovornik broja glasova za birače po broju maloljetne djece. Samo ne znam što bismo napravili s oniom parovima koji imaju neparan broj djece – valjda bi svaki roditelj onda dobio po pola glasa!“ kaže za RSE aktivistica Nives Miošić.



Država je blago rečeno zatečena ovom inicijativom s desna. Uopće nema zakonskog normiranja kampanje za referendum, čak ne treba prikazati ni izvore i iznose potrošenog novca za kampanju. Izvršni direktor nevladine udruge GONG Dragan Zelić u izjavi za RSE za taj propust optužuje zastupnike svih stranaka, kada se pred 3 godine mijenjao Ustav, a oni ovu temu – zaboravili.

„Međutim, isto tako kasnije postojeća Vlada snosi odgovornost što nije donesen Zakon o referendumu, u kojem bi se možda mogle pokrpati sve ove rupe.“

Inicijativa bliska Katoličkoj crkvi je prilično uigrana, organizirana i efikasna. Ali i njima se dese sočni gafovi. Tako su za muzičku podlogu svog spota uzeli jednu pjesmu indie banda The XX, u kojem je od troje članova dvoje homoseksualno. Slučaj je već prijavljen Youtubeu, pa je glazba iz spota uklonjena, a mediji pišu i kako The XX razmišljaju o tužbi protiv „U ime obitelji“ jer su ovi neovlašteno i bez dozvole koristili njihovu glazbu. Protivnici izmjena Ustava sa svojim spotom takvih problema - nemaju.
XS
SM
MD
LG