Dostupni linkovi

Kampanja za lokalne izbore: Od ucjena do konkretnih rješenja


Ilustracija
Ilustracija
Najkraća kampanja do sada, kandidata više nego ikada. Kampanju za ovogodišnje lokalne izbore u Hrvatskoj obilježili su pomaci i nabolje, ali i na gore.

Primjerice – u Splitu su svi kandidati za gradonačelnika morali sjesti u invalidska kolica i dva sata se znojiti po gradskim institucijama i ulicama, kako bio vidjeli što je to biti invalid u Splitu.

U tom istom Splitu se aktualni nezavisni gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika na ovim izborima Željko Kerum slikao sa „fetom“ pršuta nalijepljenom na čelo. On je predizborno na Marjanu krenuo dizati i repliku križa skinutog pred gotovo stotinu godina, a pored splitske Rive upravo danas otkrio spomenik Franji Tuđmanu, ali mu je požeški socijaldemokratski gradonačelnik Zdravko Ronko odmah odgovorio da je i križ i spomenik Tuđmanu podigao davno prije Keruma itd itd.

Ratovalo se plakatima, bilo je ucjena, bilo je i više nego uvredljive retorike, a u Samoboru se – navodno zabunom – i pucalo na volontere koji su lijepili HDZ-ove plakate. O ucjenama - politički analitičar Ivan Rimac:

„Osnovni problem je u tome što sadašnji načelnici upravljaju određenim sredstvima lokalne zajednice koja po zakonskim određenjima finacira neke djelatnosti – od dječjih vrtića nadalje. I svi oni koji su zaposleni u takvim ustanovama koje financira lokalna samouprava su pod ogromnim pritiskom aktualnih načelnika da ne smiju niti stati na ulici sa nekim protukandidatom i s njime razgovarati. Bilo je primjera da su odgajateljice u dječjem vrtiću bile otpuštene jer su razgovarale s protivničkim kandidatom! Takvo ponašanje rezultat je toga što nemamo apsolutno nikakvu kontrolu javnosti", ocjenjuje Rimac.

Kako objasniti ovu gužvu u šesnaestercu – primjerice samo za župane, gradonačelnike i načelnike općina kandidira se čak 2065 ljudi, a za županijske skupštine i gradska i općinska vijeća čak 52.000 kandidata?!

„U isto vrijeme postoji u javnosti mržnja i odioznost spram političara, ali ipak politika se pojavljuje kao magnet koji privlači mnoštvo ljudi koji se žele u njoj okušpati, i to je vrlo zanimljiv fenomen", navodi politolog Anđelko Milardović.

O kampanji, ali i o netransparentnom financiranju za naš radio govori izvršni direktor nevladine udruge GONG Dragan Zelić:

„S jedne strane imamo šou od vrlo neukusne kampanje, a sa druge strane nisu svi kandidati isti i neki od njih nude i konkretna rješenja. Međutim, treća strana su kandidati koji ne samo da otvoreno krše zakon, nego se ponašaju nepošteno i igraju vrlo prljavo, kao da žive u zemlji koja je tek jučer dobila kakvu-takvu demokraciju", kaže Zelić.

Po njegovoj ocjeni, najgori su u tom smislu Split, Metković i Zagreb gdje se sustavno zloupotrebljava javne resurse.

Može li se što prognozirati?

„Kako se bira čelne ljude izvršne vlasti na tri razine i predstavnička tijela na čak pet razina, teško je prognozirati dobitnike i gubitnike ovih izbora“, kaže za naš radio politički analitičar Marinko Čulić.

Kada se radi o dvije najsnažnije stranke – oporbenom HDZ-u i vladajućim socijaldemokratima, Čulić vjeruje da će rezultati HDZ-a biti na fonu uspjeha na nedavnim europskim izborima.

„Vjerojatno će ta inercija s europskih izbora pomoći HDZ-u da ima neki srednji ili blago uspješan rezultat. A socijaldemokrati će sigurno djelomično biti kažnjeni, prvenstveno zbog jako loše ekonomske politike. Neke druge politike uopće nisu bile loše, u smislu obrane identiteta nacionalnih i drugih manjina i slično, međutim ekonomska politika je doista bila loša i bez ikakvog profila i okusa, i očekivano je dala razočaravajuće rezultate, i to će se sigurno barem djelomično reflektirati na izborima", zaključuje Čilić.
XS
SM
MD
LG