Dostupni linkovi

Kampanja u Čačku: Uvrede, optužbe i političke intrige


Čačak
Čačak

Lokalni izbori u Čačku verovatno će biti neizvesniji i zanimljiviji nego u ostalim sredinama u Srbiji, budući da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnike predsednici dve stranke – Velimir Ilić, lider Nove Srbije (NS) i Boško Obradović, prvi čovek Dveri, kao i poznati privrednik Milun Todorović, reprezent Srpske napredne stranke (SNS).

Dosadašnji tok kampanje obeležile su uvrede, optužbe i političke intrige. Glavna zvezda je Velimir Ilić, koji nakon ministrovanja u četiri različite vlade nije odlučio da ode u političku penziju, već će ponovo pokušati da se domogne fotelje gradonačelnika Čačka, iz koje je i lansiran u red prepoznatljivih političkih aktera.

Aktuelnu predizbornu kampanju obeležava neprikrivena netrpeljivost SNS i NS. Ona je isplivala na površinu kada je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić doživeo salve uvreda i zvižduka na naprednjačkoj konvenciji na kojoj je govorio i Aleksandar Vučić, a kulminirala Ilićevim gostovanjem u emisiji TV Galaksija, kada je u svom prepoznatljivom maniru političke protivnike iz SNS nazvao švercerima, narko-dilerima i kriminalcima. Naprednjaci su mu u slučnom stilu odgovorili da ima manire bitange, a kandidat za gradonačelnika ove stranke Milun Todorović, poznati lokalni biznismen, je rekao:

"Ja bih zaista bio nesrećan čovek da u svom dvorištu ima bazen, a da to moja okolina nema. Zatvoren bazen. To bi za mene, jednostavno, bilo nešto neprijatno. Usudio bih se da kažem i nepristojno."

Velimir Ilić, foto: Vladimir Nikitović
Velimir Ilić, foto: Vladimir Nikitović

S druge strane, Velimir Ilić ubeđen je da Todorović neće zastupati interese građana, već krupnog kapitala, podsetivši da je Milenko Kostić, vlasnik kompanije ’’Autočačak’’, u kojoj je Todorović direktor, privatizovao, kako se izrazio, sve u Čačku.

"Kupio je klanicu koja stoji. Kupio je dva bioskopa koji godinama stoje prazni. Kupio je ugostiteljsko preduzeće 'Morava'’, pozatvarao sve lokale, u centru grada nemaš gde ćevap da pojedeš", kaže Ilić.

U sukob se umešao lider čačanskih socijalista Veljko Negovanović, ocenivši da će se zavađeni akteri izmiriti ukoliko bute potrebno da zajednički formiraju vlast nakon izbora, ali da će građani zapamtiti šta su jedni o drugoma rekli. On se, s tim u vezi, zapitao:

"Pa, kakva će nam biti ta buduća gradska vlast? Ili će možda smoći snage pa te ljude koje nazivaju narko dilerima, švercerima i bitangama eliminisati iz budućih razgovora oko formiranja buduće gradske vlasti."

Opozicija i dobar deo čačanske javnosti uveren je da će Velimir Ilić ponovo biti gradonačelnik, bez obzira na izborni rezultat, i da se stim, navodno, saglasio Aleksandar Vučić, kada je Novu Srbiju primio na naprednjačku listu za republičke izbore. Takvog mišljenja je i predsednik Dveri i kandidat za gradonačelnika Boško Obradović.

Boško Obradović, foto: Vladimir Nikitović
Boško Obradović, foto: Vladimir Nikitović

"Glas za SNS i SPS je bačen glas. Naime i SNS i SPS u Čačku su rezervne stranke Nove Srbije i svako ko bude glasao za njih treba da zna da će taj glas završiti na tome da Velimir Ilić ponovo bude gradonačelnik Čačka", navodi on.

Dosta energije u kampanji naprednjaci su uložili kako bi svoje potencijale birače uverili da ova teza nema utemeljenje u realnosti. Specijalno zbog toga u Čačak je stigao i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić.

"Budući gradonačelnik je Milun Todorović, to vam ja odgovorno tvrdim. Uopšte nemojte da imate dilemu", jasan je Nedić.

I u Novoj Srbiji demantuju da postoji bilo kakav tajni dogovor o tome da će Velimir Ilić sigurno biti novi gradonačelnik.

"Nikakvog dogovora nema. Mi želimo da vidimo našeg kandidata na mestu gradonačelnika, ali da se on tu nađe kao posledica poverenja gradonačelnika i naše nove izborne pobede", ističe portparol Gradskog odbora NS Milan Draškić.

Dragan Brajović iz DS-a kaže da je potpuno svejedno da li će gradonačelnik biti Ilić ili Todorović. On je aktuelna politička dešavanja u gradu nazvao političkim eksperimentom Aleksandra Vučića.

"Ono što nas zbunjuje kod kandidata Miluna Todorovića je što je on u politiku ušao pre 20 dana i to voljom i odlukom jednog čoveka. Mi ga zovemo veliki vođa, to je premijer Aleksandar Vučić. To je čovek koji u svakom trenutku može da istog tog Todorovića skine sa te funkcije ili da mu naredi da je prepusti nekom drugom, recimo Velimiru Iliću", navodi Brajović.

Jedna od osobenosti lokalnih izbora u Čačku je i činjenica da će na zajedničkoj listi nastupiti levičari i desničar – SPS i DSS, kao i da u gradu u kojem se pripadnici ruske manjine mogu nabrojati na prste jedne ruke, u izbornoj utakmici učestvuju dve ruske stranke.

XS
SM
MD
LG