Dostupni linkovi

Kakvi su mogući efekti saslušanja o aferi "snimak"


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
U četvrtak su nastavljena saslušanja pred skupštinskim Anketnim odborom zaduženim za "aferu snimak", a na pitanja parlamentaraca odgovaraju: direktorka Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić i funkcionerka Demokratske partije socijalista, Daliborka Pejović. Međutim, prethodna svjedočenja funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista Zorana Jelića i Zorana Vukčevića su u dijelu javnosti otvorila pitanje mogućih rezultata i krajnjeg dometa ovog vida istraživanja.

Iako pojedini dijelovi audio zapisa sjednice Demokratske partije socijalista koja je održana uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012., očigledno govore o "partijskom zapošljavanju", funkcioneri vladajuće DPS Zoran Jelić i Zoran Vukčević, odgovarajući pred skupštinskim Anketnim odborom nijesu priznavali da su pri zapošljavanju, odnosno, realizaciji biznis kredita rukovodili partijskim kriterijumima.

Funkcioner DPS-a, Zoran Jelić je, odgovarajući na pitanja članova Odbora, rekao da je govorio o građanima, a ne o članovima partije.

"Odbacujem da je bilo zloupotrebe. Kad kažemo "naši", to se misli na građane Crne Gore u odnosu na strance."

Ukoliko se, međutim, presluša snimak Jelićevog izlaganja u kom je govorio o projektima Zavoda za zapošljavanja vrijednih više stotina hiljada eura, nestaje svaka nedoumica u vezi sa značenjem izraza "naši" ljudi.

"Kroz ove projekte, nastojaćemo, prije svega, da zaposlimo članove Demokratske partije socijalista. O ovome imamo svakodnevne kontakte sa predsjednicima partije u svim opštinama jer želimo, prije svega, da zaposlimo naše ljude."

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević je optužio funkcionera DPS-a Zorana Jelića da pred članovima Anketnog odbora za aferu “Snimak” nije govorio istinu, te da bi iste tvrdnje trebalo da ponovi priključen na poligraf. Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije i član Anketnog odbora za rasvjetljavanje afere "snimak", Obrad Gojković, za RSE kaže da bi sada trebalo da uslijede konkretne sankcije.

"Na moja direktna pitanja i traženje da navede određene podatke on nije dao odgovore, u drugim odgovorima je izbjegavao činjenice i treće, nije mogao da potvrdi kojim je zakonom omogućeno da se od osam hiljada ljudi većina zaposli iz DPS-a. Ne treba diskutovati o tome da su napravljeni teški, a Jelić je to pokušao da prikrije i izbjegne odgovore. Mislim da je vrijeme da država pokaže svoju snagu i da se sankcionišu takve stvari", kaže Gojković.



Međutim, saslušanje direktorke Zavoda za zapošljavanje, Vukice Jelić i funkcionerke Demokratske partije socijalista, Daliborke Pejović je logičan nastavak prethodnog.
Vukica Jelić.

"Ako se sa nekog skupa nečija riječ istrgne iz konteksta ona zaista može da zvuči strašno. U Crnoj Gori, danima imamo jednu presiju. Imamo prvorazrednu tabloidnu priču samo zbog toga što je neko na nedozvoljen način istrgnuo iz konteksta nečiji govor."

Moglo bi se doći do važne dokumentacije

Može se reći da su funkcioneri DPS-a samo išli tragom izjava svog partijskog šefa Mila Đukanovića koji je, na temu afere "snimak", govorio kao da dio javnosti sudi funkcionerima ove partije zbog izgovorene riječi, a ne zbog nečega što su prethodno uradili, a onda o tome govorili na sjednici sa koje je objavljen audio snimak. S obzirom na "uvrtanje" smisla cijelog slučaja, postavlja se pitanje svrsishodnosti rada Anketnog odbora.

Na pitanje - kakav može biti krajnji domet ovog parlamentarnog istraživanja - odgovara advokat i pravni savjetnik Anketnog odbora, Veselin Radulović, koji podsjeća da se ovaj slučaj ipak razlikuje od prethodnih po činjenici da je Brisel veoma zainteresovan za njegovo rješavanje.

"Anketni odbor bi mogao da dođe do važne dokumentacije iz MUP-a, Zavoda za zapošljavanje, Socijalnih centara...", rekao je Radulović.

"Ako bi se ta dokumentacija Anketnom odboru učinila dostupnom, mislim da bi se moglo veoma kvalitetno provjeriti da li su osnovane sve one sumnje koje proizlaze iz "snimka", da ne bismo opet sve sveli na priču koju forsiraju pojedini akteri ove afere, da oni "imaju pravo na slobodu mišljenja. Da li će sve ići onako kako treba i kao što je propisano zakonom... ipak je realno očekivati da će biti opstrukcije i izraženih otpora."

"Važnu prevagu u formiranju krajnjeg zaključka Anketnog odbora bi mogla da napravi manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija, ali je pitanje koliko se to može očekivati", kaže Obrad Gojković iz SNP-a.

"Druga varijanta je da se sve završi tehničkim izvještajem do koga dolazi kada je glasanje Odbora podijeljeno 6:6. U tom slučaju do izražaja dolazi ova dokumentaciona osnova koju smo mi tražili jer iz dokumentacije se nepobitno vidi da su pravljeni prekršaji. Važan dio te dokumentacije će, svakako, biti presuda koju već posjedujemo za kupovinu ličnih karata sedmog aprila prošle godine u Podgorici. To će ostati i biti naš prilog za istoriju Crne Gore da buduće generacije vide kako je to funkcionisalo u naše vrijeme."
XS
SM
MD
LG