Dostupni linkovi

Kakve bi posljedice po Crnu Goru imao Đukanovićev povratak


Milo Đukanović, postizborna fotografija, oktobar 2012.
Milo Đukanović, postizborna fotografija, oktobar 2012.
Povratak višestrukog premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića na državnu dužnost, u trenutku kada je gotovo sigurno da će novu Vladu formirati njegova koalicija Evropska Crna Gora sa manjinskim partijama, sve je izvjesniji. Kao da je jedino otvoreno pitanje da li će se Đukanović šesti put latiti funkcije predsjednika Vlade ili će na proljeće ući u izbornu trku za predsjednika države.

Nakon što se dva puta povlačio sa premijerske funkcije, pod obrazloženjem da je umoran od politike a željan da se posveti privatnom biznisu, šef najjače crnogorske Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, u intervjuu za srbijanski Novi Magazin, ponovio je ono što je nagovještavao tokom izborne kampanje - da je moguć njegov povratak na državnu funkciju.

"Okolnost das am ušao u kampanju ovako intezivno je pametnim ljudima jasno da sam ja ta vrata otvorio. A sada treba da vidimo kako ćemo pametno kroz njih proći", rekao je Đukanović.

Da li je za vladajuću partiju bolje da Đukanović prođe kroz premijerska ili predsjednička vrata i šta bi njegov povratak značio za Crnu Goru, pitali smo viskog funkcionera DPS-a Zorana Vukčevića.

"Nesumnjivo da je Đukanović naš najbolji kadar, lider DPS. Odnos svih u DPS-u i vladajućoj koaliciji na čijem čelu je Đukanović sigurno će doprinijeti da se riješe svi oni problem sa kojim se susreću građani Crne Gore, prije svega kada je u pitanju nezaposlenost. Bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, ja vjerujem da imamo rješenja i ta rješenja će sigurno biti lakše ostvarljiva ukoliko Đukanović bude na čelu vlade ili države", kaže Vukčević.

Sasvim drugačiji tonovi stižu od stranaka van vladajuće koalicije. Politikolog Dritan Abazović, iz najmlađe partije Pozitivna Crna Gora, ima lakonski komentar na eventualni Đukanovićev povratak:

"Bio bi to veliki korak unazad za demokratiju u našoj zemlji. Stojimo na stanovištu da je gopsodin Đukanović političar čije je vrijeme prošlo i da Crna Gora pred zahtjevnim reformama koje je očekuju mora da promoviše nove ljude koji ne vuku taj ballast iz prošlosti."

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta saglasan je sa tezom pojedinih političkih analitičara kako bi Đukanovićevo ponovno državno ustoličenje vodilo radikalizaciji političke scene i otvaranju starih frontova u društvu.

"Čeka nas dakle još jedan period najdublje diktature u smislu pritisaka na ljude, načina i funkcionisanja državne uprave kako je to bilo krajem 90-ih i početkom 2000-ih.Ja mislim da još uvijek postoje šanse da mu neko od prijatelja iz šapne na uvo da to ne bi bilo pametno i da on na ovaj način samo ispušta probne balone da vidi kako svi dišu i kako svi gledaju na njegov eventualni povratak", navodi Radunović.

U Socijalističkoj narodnoj partiji, pak, smatraju kako Đukanović ima sve manje legitimiteta da se vrati na državnu dužnost, posebno nakon što je prvi put poslije deset godina izgubio apsolutnu većinu u Parlamentu. Ako se i vrati na premijersku funkciju to, procjenjuje Dragan Koprivica, neće biti dugo.

"Kako god da gospodin Đukanović odluči, procjene SNP-a su da taj mandat neće trajati duže od godinu jer je konačno izgleda u Crnoj Gori sazrela svijest svih o predstojećim rpomjenama čiji je najbolji nagovještaj dat upravo na prethodnim izborima", smatra Koprivica.

Iako je stav međunarodne zajednice o još jednom stupanju Đukanovića na državnu scenu, makar javno, nepoznanica, pitanje koje se otvara jeste koliko bi Đukanović bio spreman da u pregovorima sa Evropskom unijom ispunjava sve konkretnije i glasnije zahtjeve Brisela za suzbijanje narastajuće korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

Za Raška Konjevića iz Socijaldemokratske partije, dugogodišnje partnerske stranke vladajućem DPS-u, tu nema dileme.

"Crna Gora je u tim oblastima već pokazala rezultate. Imali ste priliku da čujete od ambasadora Evropske komisije u Podgorici, posebno u segmentu borbe protiv organizovanog kriminala. Nastavak crnogorskog evropskog puta ne zavisi od bilo koje ličnosti i ispunjavanje obaveza koje imamo prema Evropskoj komisiji. To što treba da radimo kroz saradnju sa njima je je želja cijelog društva i želja partija koje će da čine vlast i koje su do sada dominantno uticale da dođemo u ovu fazu procesa EU integracija", kaže Konjević.

Drugačije o refleskijama Đukanovićevog povratka na predsjedničku ili premijersku funkciju po evropsku budućnost Crne Gore razmišljaju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

"Mislimo da postaje pomalo kao španska sapunica sa tim svakodnevnim dolascima i odlascima sa javnih funkcija i to kada zemlja jednostavno ne može da se oslobodi velikog liderstva i autoriteta. T o je nešto što nije u skladu sa evropskom praksom, tako da to ocjenjujem kao nešto što nije dobro za evropsku budućnost Crne Gore", kaže Dritan Abazović.

A kako u Evropskoj uniji gledaju na Đukanovićevu najavu povratka na neku od najviših državnih funkcija - pitanje je koje smo postavili izvjestiocu Evropskog parlamenta za Balkan Jelku Kacinu.

"Prvo , to je samo najava i nije uobičajeno da mi to komentarišemo, to je unutrašnja stvar prije svega vladajuće stranke, odnosno najjače stranke čiji je on predsjednik", ocjenjuje Kacin.

U crnogorskoj javnosti se dosta špekulisalo sa navodnim protivljenjem Brisela vraćanju Đukanovića na neku od najviših državnih funkcija. Na pitanje imaju li takve špekulacije utemeljenja Kacin odgovara:

"Ja ne mogu govoriti u ime Evropske komisije niti u ime Savjeta EU. U Evropskom parlamentu je uobičajeno da priznajemo demokratski rezultat izbora i da prema tome i postupamo."

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da će Đukanovićev povratak biti štetan za crnogorsko društvo i državu, njegovu partiju, pa čak i njega samog.

"Svako ponavljanje i svaki slijedeći povratak urušava i takav kredibilitet i snagu samog Đukanovića i partije koju vodi i koja očito postaje njegov zarobljenik. Ja mislim da eventualni provratak Đukanovića na poziciju premijera ili predsjednika neće biti dobar za Crnu Goru i dalji process demokratizacije i evropeizacije. To će neminovno voditi radikalizaciji političke i društvene scene jer on je čovjek koji ljude dijeli, sa vrlo ograničenim kapacitetom različitosti, konstruktivne kritike, što nije dobra osnova za procese u koje smo duboko zagazili. Drugo, politički karakter i biografija Đukanovića su u ovom trenutku isuviše teško opterećenje za Crnu Goru, a vrlo vjerovatno i njemu samom može donijeti prinudnu i neprijatnu penziju. Moj je utisak da u međunarodnoj zajednici niko taj povratak na državničku funkciju neće dočekati sa oduševljenjem", kaže Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG