Dostupni linkovi

Kako sprečiti odlazak mladih sa Kosova?


Ulice Prištine
Ulice Prištine

Sve je više mladih koji napuštaju Kosovo, tražeći neke bolje uslove za život, uglavnom, u zemljama EU.

Na osnovu podataka Odeljenja za državljanstvo, azil i migraciju na Kosovu, od januara do septembra, preko osam hiljada građana napustilo je Kosovo. Glavni razlog za to je visoka stopa nezaposlenosti. Predstavnici civilnog društva pozvali su odgovorne vlasti da poduzmu konkretne korake u poboljšavanju društvenih politika kako bi se sprečio ovaj fenomen.

Na osovu podataka Agencije za statistiku, 55 posto mladih starosne dobi 15-24 godina je bez posla. Oko 17 posto ima nestabilan posao.

Arlind Hyseni iz Uroševca, star 18 godina, kaže da bi postupio isto kao i onih osam hiljada. Teški ekonomski i društveni uslovi primoravaju građane da napuste zemlju, kaže on.

„Kada bi mi se se pružila mogućnost, isto bih postupio. Ovde nema posla, nema ničega, pobegao bih radi jednog boljeg života“, kaže on.

Fitore Sinani, 19, navodi da teški ekonomski uslovi i nezaposlenost dovode do iseljavanja, a svaka zemlja EU nudi bolje uslove nego što pruža Kosovo.

„Mladi ne mogu napredovati ovde zato što nema radnih mesta. Oni su prisiljeni da odu odavde. I ja bih napustila Kosovo i otišla bih negde gde bi uslovi za život bili bolji“, kaže ona.

Tokom konferencije na temu “Nezaposlenost mladih i filantropske inicijative za kreiranje novih mogućbnosti”, predstavnici civilnog društva pozvali su odgovorne vlasti da poduzmu konkretne korake u poboljšavanju društvenih politika, a kako bi se sprečio odlazak mladih s Kosova. Oni su takodje izrazili zabrinutost zbog sve prisutnije ilegalne migracije.

Izvršna direktorica Foruma za gradjansku inicijativu, Dajana Berisha, naglasila je da se trebaju kreirati bolje mogućnosti za mlade, a kako ne bi pobegli.

“Veoma je kritična i osetljiva situacija za sve građane Kosova, posebno za mlade, i ova konferencija, koja za cilj ima kreiranje novih mogućnosti za mlade, dogadja se u vreme kada se suočavamo sa masivnim odlaskom građana Kosova zbog ekonomskih i socijalnih razloga“, kazala je ona.

Civilno društvo je uputilo kritike na račun kosovskih institucija da ne čine dovoljno po tom pitanju, te da se uglavnom mobiliziraju onda kada mediji izveštavaju o odlasku gradjanja.

Direktor Instituta za napredne studije, Agron Demi, naglašava i da je pogrešno ono što institucije rade u sprečavanju ilegalne migracije.

„Pogrešno je misliti da se ovaj problem može rešiti tako što će se ti ljudi zaustaviti na granici, ili vratiti sa granice“, istakao je Demi, dodajući da je Kosovu potrebna strategija za zapošljavanje.

„Potrebna je strategija za ekonomski razvoj koja bi pripremila nove kadrove s profesijama 21 veka, a potom da se otvore i programi koji bi mladima omogućili posao“, dodao je Demi.

S druge strane, zvaničnik Ministarstva za rad, Haviz Leka, kaže da je nezaposlenost kod mladih čak i veća od 55 posto, te da 75 posto mladih do 34 godina starosti nema posla.

„Ovo je zabrinjavajuće i za one koje sastavljaju politike, ali i za nas koji ih sprovodimo“, kazao je Leka.

XS
SM
MD
LG