Dostupni linkovi

Kako preživjeti sa 10 eura dnevno u najskupljem gradu Crne Gore?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Povodom Međunarodnog dana starih lica, pitali smo budvanske penzionere kako je živjeti sa prosječno desetak eura dnevno u najskupljem gradu Crne Gore.

Siguran znak da je zima na pragu je raspodjela penzionerskih zimnica na otplatu. Prva tura polutki u Budvi je podijeljena za tili čas, a pri vaganju su se tražili manji primjerci.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link


Prosječna penzija u Crnoj Gori je 275 eura, a za privilegiju što žive u "metropoli turizma", Budvani treće dobi dobijaju prosječno još 15 eura. To znači da im ostaje 9,6 eura dnevno za život u najskupljem gradu Crne Gore. Penzionere u redu za polutke pitamo koliko im znači ta privilegija.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link


Od oko 2. 700 penzionera koliko ih je registrovano u Budvi, preko 780 ima primanja ispod prosjeka, a humanitarna pomoć koju dobijaju na godišnjem nivou je 30 eura. Tako se od prosječne penzije mogu podmiriti samo najosnoviji komunalni i troškovi za struju, vodu, telefon. "Životni troškovi izađu do 300 - 350 eura", kaže jedna od naših sagovornika - penzionera, a na pitanje da li je redovni platiša kaže: "Kad stave nož pod grlo, onda plaćam. Kakav je priliv, takvo je i plaćanje".

Kao odgovor na pitanje kako je moguće preživjeti sa tolikim penzijama, uglanom dobijamo slijeganje ramenima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link


Za sada su inicijative Udruženja penzionera o smanjenju ili ukidanju plaćanja ljekova za populaciju treće dobi samo puste želje, a život kao šparanje bi im, kažu, bilo lakše kada odlaskom u penziju ne bi odlazili i sa društvene scene.

XS
SM
MD
LG