Dostupni linkovi

Kako je Jeremić predsednikovao svetom


Vuk Jeremić tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN
Vuk Jeremić tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN
Povodom završetka jednogodišnjeg mandata Vuka Jeremića na mestu predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, naši sagovornici iz Srbije ali i iz regiona, analiziraju njegov učinak. Kako je počeo mandat, uz problematično preglasavanje na Generalnoj skupštini, tako ga je i završio, uz mnoge gafove ali i ambiciozne projekte koji su, slaže se većina naših sagovornika, bili u cilju promocije Srbije, a još više svoje lično, promocije „predsednika sveta“ kako je shvatio svoju funkciju. Region nije bio u njegovom fokusu.

Vraća se u zemlju u kojoj više nema svoju partiju, jer je isključen iz Demokratske stranke kojoj nije hteo da vrati poslanički mandat, kada se odselio za Njujork.

Sam Jeremić je izjavio u svom stilu: „Dobili smo poverenje većine sveta da je predvodimo, mislim da vlada ovde prilično nepodeljeno mišljenje da je 67. zasedanje Generalne skupštine UN bilo izuzetno dinamično, zanimljivo“.

Da počnemo od onog što je bilo najzanimljivije, a to su Jeremićeve aktivnosti, na društvenim mrežama. Kada je Srbe poredio sa Hobitima, citiramo:

“Nije loš Hobit, vredi ga pogledati. Radi se o borbi hrabrih patuljaka, rešenih da povrate svoju otetu zemlju, protiv zlih Orka i i moćnog Zmaja.“

Ili kada je objavio sliku svog toplog zagrljaja sa sredovečnim muškarecem za koga je mislio da je frontmen grupe "U2" Bono, a pokazalo se da je grlio i nagovorio da digne tri prsta nekog drugog, što su zabeležili ne samo domaći kolekcionari Vukovih gafova.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Dinamično je bilo na tviteru, kada je predsednik Generalne skupštine okačio sliku praseta nataknutog na ražnju, lokalni specijalitet koji je, valjda, trebalo da promoviše novogodišnji jelovnik Srbije.

Ili, da budemo malo ozbiljniji, njegov komentar o odluci da Euleks vodi istragu o navodnoj trgovini organima na Kosovu, citat - “Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili” .

Jeremić je posebno ponosan na koncert na kome je izveden Marš na Drinu, pesma koja doduše nije kriva što su sa njom srpski dobrovoljci sa četničkim oznakama harali po regionu 90-ih godina, ali koja nosi takav imidž i čije je izvođenje u UN zato bilo problematično.

Toliko o gafovima Vuka Jeremića koji nepodeljeno potvrđuju njegovu ocenu da je godinu dana na Ist Riveru bilo dinamično i zabavno.

Privatizacija funkcije

Sada o njegovom učinku. Najpre dva različita mišljenja iz Srbije.

Beogradski profesor Predrag Simić vidi pozitivne pomake u UN u Jeremićevom mandatu.

„Generalna skupština jeste bila mesto na kome su i Rusija i ostale zemlje BRIKS-a , zemlje trećeg sveta nastojale da povećaju svoju međunarodnu vidljivost i Vuk Jeremić koji je uz njihovu podršku, a uz protivljenje Zapada, došao na to mesto, svakako je bio deo svega toga. Tako da možemo reći da je on verovatno ispunio očekivanja da učini Generalnu skupštinu mestom gde će se ostatak sveta ili The Rest, odgovoriti na hegemoniju Zapada, The West. Sa druge strane, njemu se na Zapadu posebno zamera što je to mesto koristio za promociju određenih interesa koji se ne smatraju da priliče predsedniku Generalne skupštine", navodi Simić.

Predsednica Helsinškog komiteta Sonja Biserko smatra, međutim, da je Jeremić pokušao da uspostavi revizionistički odnos prema prošlosti i to ilustruje sledećim potezima predsednika Generalne skupštine:

„Jedan je dovođenje hora koji je pevao četničku pesmu Marš na Drinu i na šta su reagovali i susedi i neki međunarodni akteri. Drugi je upriličena rasprava o međunarodnom krivičnom pravu koji je bila usmerena na kritiku Haškog tribunala. Ključno mesto u toj raspravi je dobio predsednik Nikolić čije je istupanje bilo prilično skandalozno. Incidentu je doprinela i činjenica da je sama rasprava zakazana za 10. april. Zna se kakvi su srpskohrvatski odnosi, zna se šta taj datum znači (stvaranje NDH). Uz sve to, na toj rasrpravi bila je uskraćena mogućnost Ženama Srebrenice da učestvuju. To je dodatno raspirilo neraspoloženje u regionu, posebno u BiH.“

Vuk Jeremić na tviteru o Haškom tribunalu i presudama hrvatskim generalima
Vuk Jeremić na tviteru o Haškom tribunalu i presudama hrvatskim generalima


Pogled iz regiona - Mirza Kušljugić, bivši ambasador BiH u UN ima velike zamerke, najpre na tretman regiona.

„Region je u potpunosti marginaliziran vezano za tretman u UN, a moja najveća zamerka Jeremiću je personifikacija celokupne funkcije, lična promocija, privatizacija te funkcije za neke od manifestacija koje se uklapaju možda u njegovo viđenje Srbije. Vjerujte, to nije Srbija koju bi njeni susjedi želeli da vide“, ističe Kušljugić.

Vuk Jeremić je, što bi se reklo, promašio temu. Zagrebački profesor Branko Caratan kaže da Jeremić nije došao na to mesto kako bi promovisao sebe i svoju državu:

„Takav stil ne doprinosi državi koju takav predstavnik zastupa. Zato što je on bio veoma tendenciozan u zastupanju navodnih srpskih interesa. On je tamo na tom mestu trebao, zapravo, voditi brigu o interesima svih članica.“

Jeremić, koji je u međuvremenu izbačen iz Demokratske stranke jer nije vratio poslanički mandat, nastaviće svoju karijeru kao nezavisni poslanik u Skupštini Srbije.
XS
SM
MD
LG