Dostupni linkovi

Kako će stranke prevazići predizborne teške riječi


Posteri u Podgorici tokom predizborne kampanje
Posteri u Podgorici tokom predizborne kampanje
U iščekivanju pojačanih aktivnosti oko formiranja skupštinske većine koja će konstituisati buduću vladu, u Crnoj Gori se analizira predizborna kampanja, odnosno, posljedice koje će na saradnju partija i ukupni politički život imati mnoge teške riječi koje su pale tokom predizbornih promocija.

Kampanja koja je prethodila upravo održanim parlamentarnim izborima, u javnosti je jednodušno ocijenjena kao negativna. Tokom predizbornih skupova, sa obije strane je gruvala teška artiljerija riječi koje ne staju u okvir korektne političke komunikacije, ali čini se da se među političarima postoji prećutna saglasnost da je predizborna kampanja koju karakterišu i određena teatralna svojstva proces u kom se granice pomjeraju.

Više puta se čula ocjena da je agresivni nivo komunikacije nametnut od strane vladajuće Demokratske partije socijalista što u ovoj partiji odbacuju kao netačno.

Funkcioner DPS-a Zoran Jelić smatra da se, eventualno specifičnom predizbornom retorikom narušeni, odnosi među partijama mogu prevazići.

"U žaru borbe se ponekad kažu neke riječi koje možda nijesu primjerene. To se naročito odnosi na naše političke protivnike iz opozicije. Kao što znate, oni su sa više strana napadali DPS i našeg lidera, gospodina Đukanovića. Međutim, i mi smo im istom mjerom vratili. ali smo se trudili da to bude onako u nekom evropskom žargonu", kaže Jelić.

Evropski ili ne, upravo lider DPS-a Milo Đukanović je, iako on sam to negira, u domaćoj javnosti više puta označen kao pokretač predizborne razmjene vatre.

"Kazao sam da je Andrija Mandič četnički vojvoda, da je Miodrag Lekić ambasador velikosrspkog nacionalizma, da je Nebojša Medojević kolumnista najmračnijeg narko klana na Balkanu".

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević nije ostao dužan.

"Međunarodna zajednica je prepoznala da je glavni uzrok nestabilnosti, problem u regionu balkanska konfederacija organizovanog kriminala na čijem čelu je predsjednik DPS", odgovorio je on.

U Demokratskom frontu ipak smatraju da su njihove žaoke bile suptilne.

"Demokratski front se trudio da ne odapinje nikakve otrovne strelice ni prema kome, osim naravno prema vladajućoj garnituri, a i prema njima smo to radili pristojno i kulturno. Vidite da su oni imali ozbiljnih konfrontacija sa liderima Bošnjačke stranke, ali sada to izgleda kao da će sve da se izgladi", navodi funkcioner DF-a, Slaven Radunović.

Abazović: Prevagnuće interes

U prilog tezi da je predizborna kampanja jedno, a postizborni partijski interesi drugo, odnosno, da oštra i uvrjedljiva retorika ne mora biti prepreka za kasnije saveze, govori upravo primjer vladajuće Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke koja je i prije ovih izbora participirala u vlasti, ali ne kao neophodan partner. Nakon upravo održanih izbora, promijenjena je pozicija ove manjinske stranke koja je osvojila tri mandata bez kojih, do sada vladajuća koalicija DPS-SDP ne može da formira novu vladu.

Suljo Mustafić, foto: Savo Prelević
Suljo Mustafić, foto: Savo Prelević
Iz ove partije, razočarani ponašanjem pojedinaca iz partnerske DPS poručuju da su uvrede i napadi na njihove predstavnike poremetili odnose i sada zahtijevaju političku i krivičnu odgovornost za vinovnike incidenata od kojih se posljedni desio u nedjelju u Starom Baru, kada je funkcioner Bošnjačke stranke Suljo Mustafić grubo izvrijeđan od strane lokalnog aktiviste DPS-a i to naočigled svojih roditelja i još dvadesetak mještana.
Ipak, u javnosti se ne smatra mogućim da DPS i SDP neće uspjeti da nađu način da utješe svog budućeg partnera i sa njim sastave Vladu.

Zanimljivo je, međutim, da među predstavnicima ključnih aktera održanih izbora postoje dvije tačke saglasja. Generalno, određena iskakanja tokom kampanje smatraju se sastavnim dijelom zanata političara koji nakon izbora, rukovođeni partijskim interesima nalaze način za saradnju, a drugo - sopstvenu predizbornu retoriku smatraju uglađenom.

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji takodje tvrde da su bili korektni.

"SNP kao građanska partija, kao partija korektnih političara nikome ni jednu uvrjedljivu riječ nije uputila, imala ili nemala razloga za takvo nešto. Tako da je naš stav poznat – kulturan, civilizacijski odnos i komunikacija sa svim političkim oponentima. Što se našeg stava prema aktuelnoj vlasti i naših kritičkih osvrta tiče - oni ostaju nepromijenjeni", rekao je funkcioner SNP-a, Dragan Koprivica.

Kritičke osvrte, javnosti je tokom kampanje, obznanio lider SNP-a, Srđan Milić.

"Naš neprijatelj je sprega vlasti i organizovanog kriminala koji nas bruka pred svijetom i otima budućnost novih generacija u Crnoj Gori", izjavio je on.

Izuzetak koji potvrđuje pravilo, tokom kampanje je bila nova parlamentarna stranka Pozitivna Crna Gora koja je po svaku cijenu insistirala na sopstvenoj odluci da ne ulazi u predizborne verbalne obračune.

"Mislim da može da ima uticaja, ali u svakom slučaju prevagnuće interes. To uvijek prevagne u svim situacijama. Na žalost, mislim da će brojni akteri zaboraviti ono što je bilo rečeno u kampanji iili o njima ili su oni rekli o nekim drugima, ukoliko pronađu neki zajednički interes da participiraju u novoj vladi ili da sarađuju kao opozicioni partneri", ocjenjuje funkcioner Pozitivne, Dritan Abazović.
XS
SM
MD
LG