Dostupni linkovi

Kako će Nikolić odgovoriti na Jahjagin poziv


Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić
Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić mogao bi da bude prvi predsednik Srbije koji će se uputiti u zvaničnu posetu Prištini, ukoliko prihvati inicijativu predsednice Kosova Atifete Jahjage. Ona je Nikolića pozvala da učestvuje na Samitu predsednika država regiona koji se na Kosovu održava iduće godine.

Iako su se Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga do sada sastajali više puta, njihov susret u Prištini imao bi posebnu težinu ali iz kabineta predsednika Srbije, koji je u poseti Njujorku, još nema informacija kako će odgovoriti na poziv.

Predrag Simić, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, kaže za RSE da je ovo logičan potez Prištine posle potpisivanja Briselskog sporazuma, ali i svojevrsno testiranje Beograda da li je spreman da učini korak napred.
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd

“Pogotovu u trenutku kada se na Zapadu očekuje da bi Srbija trebalo da ispuni sve što je prihvatila u Briselu da bi u januaru dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Pretpostavljam da će se u kabinetu predsednika Srbije ozbiljno razmotriti važnost takvog susreta, ali i da će bitan faktor biti i raspoloženje javnosti. Tako da će to sigurno biti tvrd orah za predsednika Nikolića i njegove savetnike. Mislim da je u tom kontekstu najvažnije šta će se desiti 3. novembra na izborima u srpskim opštinama na Kosovu. To je u ovom trenutku pitanje svih pitanja od kog će zavisiti i naredni koraci”, ocenjuje Simić.

Da bi kosovska predsednica rado videla Tomislava Nikolića u Prištini za beogradski list “Danas” izjavio je Arber Vlahiju, njen portparol i šef kabineta:

“Verujemo da će jedan od sledećih sastanaka kosovske predsednice Atifete Jahjage i predsednika Srbije Tomislava Nikolića biti na Kosovu, gde se organizuje naredni Samit predsednika zemalja regiona. Jahjaga, kao domaćin ovog šestog po redu susreta koji će se održati iduće godine, uputila je javni poziv Nikoliću za učešće."

Rešavati stvari na vreme

Građani Srbije, koji su samo u poslednjih nekoliko godina proživljavali potpuno različite poruke vlasti, od “Ne damo Kosovo” do današnjeg pomirljivog stava i pregovora sa predstavnicima Prištine, ni sada nisu sigurni šta bi bilo najbolje.

Užičani za RSE kažu da bi najradije da političari konačno preuzmu odgovornost.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

Iako Srpska napredna stranka, iz čijih redova su i predsednik Tomislav Nikolić i najuticajniji političar Aleksandar Vučić, ima ogromnu podršku građana, čak veću od 40 odsto, ta partija verovatno će vagati i kako bi susret u Prištini uticao na biračko telo.

Zoran Lučić, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, procenjuje da su se građani navikli na komunikaciju Beograda i Prištine i da susret dvoje predsednika na Kosovu za birače svakako ne bi predstavljao momenat zbog kog bi državni vrh trebalo da bude zabrinut.

“Ako pogledate šta se sada dešava na političkoj sceni i kako građani reaguju, izgleda da je apsolutno na svaku odluku SNS-a, odnosno Aleksandra Vučića, reakcija pozitivna. Dakle, čini se da njihovo delovanje nema uticaja na populaciju koja bi eventualno glasala za njih. Sa jedne strane, ako su izbori daleko onda sastanak u Prištini ne bi imao nikakvog uticaja na opredeljenje glasača. A sa druge strane, ja bih rekao da SNS može da radi ama baš šta god hoće zato što biračko telo podržava sve što oni čine.” ocenjuje Lučić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastajali su se u nekoliko navrata od februara ove godine kada je održan prvi direktni sastanak u Briselu uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton. Susreti su nastavljeni i kroz međunarodne i regionalne samite, poput sastanka na Brdu kod Kranja.

Dramaturškinja Minja Bogavac, jedan od autora pozorišne predstave o zajedničkom životu Srba i Albanaca, zaključuje da bi sastankom Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Prištini konačno bila poslata pozitivna poruka.

“Za mnoge građane Srbije to bi mogla da bude i neka vrsta otkrića da je na Kosovo i u Prištinu uopšte moguće stići. Pa bilo da misle da je to glavni grad susedne države, bilo da misle da je to srce Srbije koje ima posebnu predsednicu. Apsolutno sam sigurna da se mora zajedno živeti, hteli sada ljudi da poveruju u to ili ne, ali tu verovatno neke stvari mora da reši i vreme”, smatra Bogavac.
XS
SM
MD
LG