Dostupni linkovi

Kakav se to zavjet šutnje uvukao u ovaj grad?


Razgovor nakon premijere dokumentarca "Nema ali!"
Razgovor nakon premijere dokumentarca "Nema ali!"

Nakon što je u oktobru prošle godine Sarajlija Haris Jusufović objavio tekst "Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu" koji je na portalu Buka izazvao brojne reakcije bh. građana, u Sarajevu je ove sedmice upriličena premijera dokumentarca "Nema ali!" inspirisanog navedenim tekstom.

"Moj otac je imao 72., a majka 67. godina. Još se pitam zašto su oni odvedeni koji nikad nikoga krivo nisu pogledali i da su tako zvjerski i monstruozno ubijeni... Kad se penjem na Kazane, pitam se kako je moja majka sa štakom, nogom kraćom sedam centimetara i ortopedskom cipelom, mogla gore da se popne. Kad sam došla sa jednim novinarom na Kazane rekla sam 'ja bih po ovom tlu lebdila'. Ja ne mogu stajati na zemlji koja je natopljena krvlju, isto kao što kažem da nikad ne bih mogla pojesti krompir ni mrkvu iz srebreničke zemlje", kaže u filmu Slobodanka Macanović, jedna od sagovornika u dokumentarcu "Nema ali!".

Glavni akter filma je Sarajlija Haris Jusufović koji je prije šest mjeseci napisao i javno objelodani tekst pod nazivom "Hoću istinu šta se desilo sa mojim komšijama Srbima u Sarajevu".

Haris Jusufović
Haris Jusufović

"Priča nije gotova. Mi moramo da pronađemo roditelje gospođe Slobodanke Macanović. Imamo odgovornost da stradalim civilima srpske nacionalnosti napravimo u gradu spomen-ploču, međutim, taj proces traje već nekih četiri-pet godina i apsolutno se ništa ne dešava. To su osnovne stvari koje se moraju desiti, a onda - kako vrijeme bude išlo - nadam se da ćemo shvatiti da se treba govoriti o stvarima koje su se desile u Sarajevu - i 'nema ali' ", ističe Haris Jusufović.

Harisova supruga Selma Jusufović ohrabrila je muža da ostvari svoju namjeru. Napisati otvoreno pismo o ubistvima Srba u Sarajevu devedesetih godina neki njihovi poznanici nisu smatrali pametnim potezom, navodi ona.

"Svi se pitaju 'što vam to treba i zašto uopšte pričate o tome, imate svoj život i živite, zašto uzburkavate ideje o ratu jer rat je davno završen' ", ističe Selma Jusufović.

(RSE/Video: Premijera filma "Nema ali!")

"Nema ali!"
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00


Iako se o Kazanima govori već 20 godina o broju žrtava i dalje se manipuliše. Mnogi mediji su pisali o tom zločinu. Ipak, kako navodi penzionisani general Armije Republike BiH Jovan Divjak, Haris Jusufović je prvi koji je javno iznio svoj stav o ubistvima Srba u Sarajevu 1992. - 1995. godine.

"Kad se govori o stradanju Srba u Sarajevu, Srpsko građansko veće je 1995. godine došlo do spiska od oko 750 Srba koji su nasilno ubijeni. Brojka 6.500 spada u onu propagandu koja ne teži ka istini, jer u tih 6.500 stradali su i oni koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske i koji su kasnije čak preneti prema Srebrenici da bi se na neki način napravio isti broj poginulih i stradalih. Negde oko 650 Srba je stradalo kao građana Sarajeva, granatiranjem od snajpera i slično", navodi Divjak.

Problem bosanskohercegovačkog društva je selektivno tumačenje ratnih događaja u Bosni i Hercegovini. Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka, navodi da je vrijeme da se žrtve prihvate i žale, te da se zločinci doživljavaju kao takvi svuda.

Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović

"Moramo raščistiti da ne možemo istoriju tretirati kao švedski stol i uzimati iz istorije kad nam koji dio te istorije odgovara i servirati ga onako kako nam odgovara. Mi lobotomijom na dnevnoj bazi stvaramo nove ratnike, a ne nove građane Bosne i Hercegovine", tvrdi Trifunović.

Film "Nema ali!" nije samo priča za mlade, već i za starije generacije, ističe Jovan Divjak, sadašnji direktor udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

"Ovaj film je posebno važan za nas i naše roditelje. Moje iskustvo govori da sve što je dobro ili zlo ide iz porodice. Roditelji koji su bili žrtve i oni roditelji koji se nisu suprotstavili žrtvama, za njih bi bilo veoma korisno da se ovaj film prikaže", naglašava Jovan Divjak.

Cilj ovakvih priča je da pokažu da je moguć suživot, ali i da se čuje apel porodica koje tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih.

"Ja sam se prestala zanimati pravdom. Meni je cilj bio kako 1993. godine tako i 2015. da nađem svoje roditelje i da ih sahranim. Pravda? Ima li pravde kad pogledamo ove presude, kad pogledamo haške presude - ima li pravde?", pita se Slobodanka Macanović.

Tridesetominutni dokumentarac "Nema ali!" režirao je Faruk Sokolović, dok produkciju potpisuju Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR), te Mebius film.

XS
SM
MD
LG