Dostupni linkovi

Kakav bi mogao da bude postizborni rasplet


Dirk Lange
Dirk Lange
Nazire li se nakon posjete šefa odjeljenja za Crnu Goru u direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirka Langea Podgorici izlaz iz postizborne političke krize u kojoj se Crna Gora našla? Da li je sitaucija pravno i politički jasnija i nakon stavova predsjednika Skupština o zahtjevima opozicije za poništenje predsjedničkih izbora? Definitivne odgovore dobićemo početkom sljedeće nedjelje kada će parlament otvoriti raspravu o vrućim temama.

Demokratski front, kako nam je rekao Koča Pavlović, prije nego što prijedlog Zakona uputi u proceduru čeka odgovor SDP-a da li će podržati Lex specialis o poništenju izbora:

"Kako će poslanici SDP glasati, odnosno kao će se odnijeti prema zahtjevu Demokratskog fronta i velikog građanskog mitinga koji je nedavno održan ispred Skupštine Crne Gore o tome da se ponište ovi ukradeni izbori da se raspišu novi. To je pitanje na koje predsjednik SDP nije dao odgovor i to je pitanje na kome ćemo mi insistirati da dobijemo odgovor narednih dana. Od tog odgovora gospodina Krivokapića zavisi da li čemo mi u opšte u proceduru stavljati jedan takav zakonski prijedlog", kaže Pavlović.

Šta očekuje Socijalistička narodna partija?

"Očekujemo nastavak dijaloga, nakon predlaganja ulaska u skupštinsku procedurue zakona koji proističu iz zahtjeva s avelikog građanskog protesta. Očekujemo da se I predstavnici trenutne parlamentarne većine svjesni dubine ustavne I institucionalne krize koja potresa Crnu Goru", kaže šef medijskog centra SNP-a Dragan Koprivica.

Očekivanja od opozicije

Svjestan dubine krize vjerovatno je bio i Dirk Lange posjete Crnoj Gori u četvrtak, zbog čega se osim sa državnim zavničnicima sastao i sa čelnicima opozicije Lekićem, Milićem i Pajovićem.

Kako pišu Vijesti, jasno im je predočio da od Brisela na očekuju podršku za skupštinski bojkot. Za Langea ne bi bilo dobro da opozicione klupe budu prazne dok se u parlamentu bude raspravljalo o parlamentarnoj istrazi afere “Snimak”.

Koča Pavlović
Koča Pavlović
Takođe, od opozicije očekuje i da podrži ustavne promjene kako bi se dvotrećinskom većinom u parlamentu izabrao novi vrhovni državni tužilac, a nudio je i pomoć EU u sređivanju biračkih spiskova. O tome da li će poslušati njegove savjete, Koča Pavlović kaže:

"Što se tiče ocjena i sugestija Brisela koje je gospodin Lange saopštio između ostalih značajnih pitanja koja su otvorena posljednjih dana, Demokratski front će nakon sjednice koja je u toku izaći sa vrlo jasnim stavovima oko svega i mi mislimo da ćemo nakon toga imati jednu drugu dinamiku koja će voditi ka brzom razrješenju ove krize u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi."

Savjete Brisela da borbu nastave u okviru institucija sistema opozicija bi, prema riječima direktora Centra za Monitoring Zlatka Vujovića, trebalo da prihvati.

"Da jednostavno utiče da se izmijeni ustavni zakon, da se izmjeni i Zakon o finansiranju političkih partija, Zakon o biračkim spiskovima. Znači kompletan jedan set onih pitanja koja narušavaju potpuno povjerenje u izborni proces. Opozicija treba da iskoristi mehanizme koji joj u radu parlamenta stoje na raspolaganju, prije svega parlamentarnu istragu i istraživanje o osnovanosti onoga što je i otkriveno aferom 'Snimak'. Sa druge strane, jačanje pozicije tužioca kroz uvođenje strožijeg kriterijuma za izbor državnog tužioca. Ovo je prilika da se okrene nova stranica i da jednostavno te institucije koje su od ključnoga značaja za vladavinu prava i funkcionisanja nekih osnovnih postulata demokratije se ojačaju. Inače, bez toga ćemo se kretati unazad a ne naprijed", napominje Vujović.

Je li ključ za izlaz iz političkih problema i u rukama SDP-a i koliko su znakovite poruke njenog lidera i šefa Skupštine Ranka Krivokapića kada je riječ o mogućnosti za poništenje izbora ali i o saradnji sa opozicijom, što je Miodrag Lekić protumačio kao nagovještaj ulaska u novu političku fazu Crne Gore?

"SDP nastavlja jedan politički flert sa opozicijom da bi ojačala koalicionog potencijala koaliciji i stvaranja jednog šireg manevarskog prostora u kojem bi ta partija bila najpoželjniji koalicioni partner ne samo sada vladajućoj DPS nego i opozicionim političkim partijama. To će omogućiti SDP da igra ključnu ulogu na narednim lokalnim izborima u Podgorici, ali takođe će stvoriti jednu snažniju poziciju za eventualni samostalni nastup na narednim parlamentarnim izborima", zaključuje Zlatko Vujović.
XS
SM
MD
LG