Dostupni linkovi

Kafić i picerija ne mogu zajedno


Izmenama zakona o turizmu, koje stupaju na snagu 15. aprila, predviđeno je da vlasnici kafe picerija, kafe restorana i drugih ugostiteljskih objekata više neće pod istom firmom moći da se bave različitim ugostiteljskim uslugama, već će morati da se opredele za jednu pretežnu delatnost.

Vlasnici ugostiteljkih objekata ipak neće morati da iz naziva svojih firmi brišu reči poput kafić, restoran, picerija, čarda ili taverna, ali neće moći da ističu nazive poput kafe bara, kafe restorana, koje imaju različitu delatnost.

Vlasnici ugostiteljskih objekata sa kojima smo razgovarali uglavnom su zbunjeni najavjenim zakonskim promenama i smatraju da će im one izazvati brojne problem u poslovanju.

Jedan od njih, Saša Karamarković iz Vrnjačke Banje, kaže za naš program da, ako se promene odnose samo na naziv firme onda to neće biti veliki problem, ali ako to znači definitivno opredeljivanje između dve srodne delatnosti, onda to podrazumeva smanjenje obima posla i prihoda.

“Ako to znači da se registrujemo kao kafe picerija, a da ne smemo da prodajemo piće ili kafe, da ne bismo bili kafe, onda je to već problem. Ili ako smo fast fud, da li smo samo to ili smemo da prodajemo hranu i na drugi način. Ako budemo morali da se opredeljujemo samo za jedno, ne bismo mogli brzo da se prilagodimo i biće problem ako to znači da treba da se odreknemo pića, jer kafe prodaje kafu i piće. Kafe picerija prodaje i jedno i drugo”, kaže Karamarković.

Aleksandar Denda, savetnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže za Radio Slobodna Evropa da je poenta izmena zakona da se zadovolje minimalni tehnički uslovi za obavljanje jedne izabrane delatnosti.

“Ako imate situaciju da neko uloži minimalna sredstva za otvaranje kafića, a onda hoće da se bavi restoranskim uslugama, onda on mora da zadovolji i druge kritrtijume, koji su mnogo strožiji i mnogo zahtevniji. Ukoliko žele da imaju i druge vrste i tipove ugostiteljskih usluga, onda moraju da se usklade sa odgovarajućim tehničkim uslovima i posebno da se registruju za svaku narednu uslugu ugostiteljske delatnosti”, ističe Denda.

Prema Karamarkovićevim rečima, on još uvek nije podrobno upoznat sa zakonskim izmenama, ali da je prema onome što je pročitao u novinama, potpuno zbunjen i da ne zna kako će ubuduće moći da ponudi svojim gostima.

“Da li to znači da ako gost dođe kod nas, naruči picu, kafu i kolač, mi mu kažemo: kod nas možete da dobijete picu, kafu preko puta, a za palačinke, morate u poslastičarnicu. Pa to bi bilo smešno”, kaže Karamarković.

Za Aleksandra Dendu tu nema nikakve dileme. Gosti u picerijama će moći da popiju piće i kafu, ali u kafeu neće moći da pojedu picu.

“Ipak picerija, kao objekat za posluživanje hrane i pića, traži viši nivo tehničke opremljenosti i normalno je da ćete, ako pojedete picu tu moći da popijete i pivo, i naravno poručite kafu i palačinke. Međutim, nije normalno da u kafeu dobijete picu, a tamo nema peći za picu nego se nešto zagreje u mikrotalasnoj peći i služi gostima”, kategoričan je Denda.

XS
SM
MD
LG