Dostupni linkovi

“Kadinjača” knjigovodstvenoj agenciji iz Beograda


Kadinjaca memorial complex, Užice, anniversary of the battle, 2015.
Kadinjaca memorial complex, Užice, anniversary of the battle, 2015.

Zaposleni u Narodnom muzeju u Užicu neprijatno su iznenađeni podatkom da ove godine država neće dati novac za obeležavanje 75 godina bitke na Kadinjači ustanovi kulture u Užicu koja gazduje spomen kompleksoom “Kadinjača”, već će novac otići beogradskoj agenciji koja se bavi knjigovodstvom.

Tako je odlučeno u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja i 660 000 dinara koliko je opredeljeno za obeležavanje ovog istorijskog datuma, dobiće firma “Gelsik”, iako je je proteklih 36 godina uvek Narodni muzej organizovao godišnjicu bitke na Kadinjači uz odgovarajući kulturno- umetnički progarm, a ove godine planiran je bio bogat program, jer je jubilarna godina, objašnajva direktor muzeja Nikola Gogić.

Nikola Gogić
Nikola Gogić

“Zaista vrlo odgovorono smo pristupili realizaciji tog programa, kokurisali, dostavili na vreme ponudu i tog dana kada je bilo otvaranje pnuda u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja,a bilo je je osamdeset jedna ponuda, pregeldani su svi scenariji i tokom večeri na portalu ovog ministartva pojavila se inforamcija o tome ko je dobio da organizuje obeležavanje godišnjice bitke na Kadinjači. I dobila je jedna agencija iz Beograda, ja zaista nemam ništa protiv te agencije, a reč je o “Gelsik” agenciji za kolsanting, bankarske i račuvodstvene usluge. Kao što se videlo, nema ni pomena da se ova agencija bavi nekim umetničkiom i stvaralačkim radom”

Ko je odlučio da agencija koja nema nikakve veze sa organizovanjem umetničkih programa dobije posao daleko 200 kilometara od Beograda, pita se Gogić, i zaključuje da zaposleni u “Gelsiku” možda i ne znanju gde se nalazi Kadinjača?

Kadinjača, stihovi Slavka Vukosavljevića
Kadinjača, stihovi Slavka Vukosavljevića

“Pa, odlučila je ekipa ovog Ministartva na čelu sa državnim sekertarom Draganom Popovićem , koga sam kontaktirao i pitao nekoliko stavri: najpre, kako su mogli da pročitaju 81 scenario i da pregledaju svu dokumenatciju i to za jedno poslepodne, tačnije od 13, 30 do 22 sata i da tada već na portalu bude inforamcija o rezultatu konkursa. Zbog toga je to nama u Muzeju sve sumnjivo, ali i smešno u isto vreme. Mi zaposleni u Muzeju želimo da znamo ko je ocenjivao scenarije, ko su članovi komisije, ko je procenio da su naši učesnici u tom kulturno -umetničkom programu lošijih od “Gelsikovih”?Naša ponuda je iznosila 634.000, a”Gelsikova” 660 000 dinara”, dodaje Gogić.

Na pitanje, ko će uraditi sve propratne poslove kojih je dosta i koštaju, Gogić je dobio odgovor, zapolesni u muzeju, kao do sada!

“Ko će da organizuje štampanje pozivnica kao i svih prethodnih godina, ko će da organizuje ljude da dođu na Kadinjaču, đake, potomke poginulih, ko će da očisti sneg, jer uvek kada je na Kadinjači obeležaavnje godišnjice bitke, bude snega ? Kada sam ja to pitao u Ministarstvu, kažu, pa sve će to da pripremi Muzej, kao i do sada, A to sve košta.E, tako mi ćemo sve to da odradimo, a oni iz Beograda će doći sa umetnicima kao da mi svih ovih prethodnih godina nismo imali svoje umetnike, pa mi smo 36 godina organizatori obeležavanje “Kadinjače”. A ove godine, s obzirom da je 75 godina od bitke, imali smo plan da u kulturno- umetničkom programu učestvuju i dramski prvaci iz Beograda”

Gogić je na kraju dodao i da postoji priča kako su su sve slične poslove dobile agencije iz Beograda, a da je jedan čovek vlasnik nekoliko njih.

Kadinjača
Kadinjača

“Da li je to istina, ne znam. Agencije treba da rade ove programe u onim sredinama gde ne postoje institucije koje se bave zaštitom i održavanjem spomenika. Mi imamo instituciju koja se profesionalno bavi ovim poslom. Kroz Spomen obeležje “Kadinjača” prođe godišnje 20.000 posetilaca, a oduzima nam se pravo da organizujemo ovu manifestaciju. Da se ne zaboravi, svake godine dolaze nam gosti iz Hrvatske,Slovenije, BiH i Crne Gore, mi godinma održavamo kontak sa tim ljudima, mi to organizujemo njihov dolazak”, napominje Gogić i dodaje da će predstavnici Narodnog muzeja Užice i ovog 29. novembra biti prisutni na Kadinjači, jer o spomen kompleksu jedino brine Muzej.

Gogić se nada da će odgovorni u Ministarstvu rada ipak promeniti odluku. Imaju vremena, jer 29.novembar je daleko.

XS
SM
MD
LG