Dostupni linkovi

Kada Vladu na Dan žena brani policija


Aktivistice na putu do Vlade, Zagreb 8. ožujak 2012.
Aktivistice na putu do Vlade, Zagreb 8. ožujak 2012.
Međunarodni dan žena 8. ožujak vratio se u Hrvatskoj iz ilegale, ali je novoj Vladi lijevog centra trebalo preko sat i po da makne kordon policije i dopusti grupi od nekoliko desetaka ženskih aktivistica da predstavniku Vlade predaju svoje zahtjeve.

Iako je koalicija lijevog centra pred izbore najavljivala hitno ukidanje zabrane prosvjeda na zagrebačkom Markovom trgu – između zgrada Vlade i Sabora - ta je zabrana još na snazi i policijski kordon je preko sat i po zadržavao grupicu od nekoliko desetaka ženskih aktivistica koje su nekome iz Vlade željele predati svoje zahtjeve povodom Međunarodnog dana žena. Pa dok je trajalo pregovaranje, aktivistice su pročitale zahtjeve.

„Zahtjevamo od novoizabrane Vlade Republike Hrvatske borbu protiv nasilja nad ženama.“ „Zahtjevamo propisivanje apsolutne zabrane otkaza trudnicama i majkama djece do godinu dana starosti, zahtjevamo bitno povećanje kapaciteta za smještaj djece u dnevne dječje ustanove i boravke i ukolama i snižavanje cijena za zaposlene i nezaposlene roditelje.“ „Zahtjevamo usvajanje novih izbornih zakona o rodnim kvotama i rigorozno – neprihvaćanjem lista – sankcioniranje onih koje nemaju propisane kvote i položaje na listama“, poručile su one.
Aktivistica Neva Tolle predaje ženske zahtjeve potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću
Aktivistica Neva Tolle predaje ženske zahtjeve potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću

Policiji su u pomoć – za svaki slučaj – stigla i dva kombija pojačanja s interventnim policajcima sa šljemovima, pa se broj aktivistica i policije otprilike izjednačio.

Pregovori su i dalje trajali – Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće je u telefonskom razgovoru s nekim iz Vlade podsjetila da ih je prošlog rujna bilo dvaput više, da je na snazi bio isti zakon, ali da je potpredsjednik HDZ-ove Vlade desnog centra izišao pred njih istog trena čim su stigle na Markov trg.

„Doslovce sramotno! Zakon o zabrani okupljanja na Markovom trgu važio je i prošle godine, i prošle godine u devetom mjesecu nikome iz vlasti nije palo na pamet da nam priječi predaju zahtjeva Vladi Republike Hrvatske. Pa to je prestrašno, ja to ne mogu shvatiti! Mi nećemo odustati od ovoga, gospođo. Molim vas da još intervenirate i nešto napravite“, kazala je Tolle.

Gloković: Sramotno ponašanje vlasti

Nakon više od sat i po aktivistice su puštene do pred Vladu i pred njih je izišao potpredsjednik Vlade Branko Grčić.
Klara Glazina
Klara Glazina

„Vrata ove Vlade su otvorena za komunikaciju...“
„Sa specijalcima ili bez?“
„Bez specijalaca.“
„Kako se onda ovo danas dogodilo?“
„Tko zna, da je neki drugi skup, možda i ne bi imali priliku doći do tu, ali – vidite – žene su danas ipak došle pred Vladu.“


A kako je zaposlenoj ženi u Hrvatskoj – za RSE govori sindikalna povjerenica u slavonskobrodskom „Đuri Đakoviću“ Klara Galzina.

„Ima ih koje su mogle i uspjele se probiti i imaju dobro radno mjesto, ali većina nas sigurno je zapostavljena, odnosno na neki način degradirana u odnosu na svog muškog kolegu ako rade iste poslove. To je najbitnije! Nadalje, mi kao žene slabo smo zastupljene i na rukovodećim mjestima u samom poduzeću, a ako idemo dalje, onda je to i na nivou županije i na nivou Vlade“, rekla je Galzina.

Međutim, ponašanje ne policije, nego vlasti ostavilo je gorak okus u ustima – sindikalna povjerenica u „RIZ – Odašiljačima“ Marina Gloković.

„Da stojimo sat i po na hladnoći i na vjetru zbog jednog papira koji samo govori o tome što žene danas traže i u čemu su obespravljene – mislim da je to sramotno! Sramotno je i to da su osim dvadesetak policajaca poslano i dvije - popularno rečeno - „marice“ na nas šačicu žena koje su samo željele ukazati na svoj položaj. To je zaista sramotno!“ poručila je Gloković.
XS
SM
MD
LG