Dostupni linkovi

Josipović sa djecom iz Srebrenice: Različitosti nam pružaju bogatstvo


Ivo Josipović sa mladima iz Srebrenice, 16. srpanj 2012.
Ivo Josipović sa mladima iz Srebrenice, 16. srpanj 2012.
Tridesetitroje mladih Srebreničana od 10 do 15 godina u Rijeci je na poziv riječke nadbiskupije. Osim kupanja i izleta, susreću se i sa političkim i vjerskim liderima. U ponedjeljak je na redu bio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Posjeta Zagrebu kao mali predah od kupanja, i susret sa predsjednikom Ivom Josipovićem koji ih je počastio sokovima, bombonima i kratkim govorom primjerenim njegovim gostima.

„Siguran sam da ćete u susretima koje ćete imati čuti samo dobro i pozitivno –dobro i pozitivno koje se odnosi na mir, ljubav, suradnju i bogatstvo koje nam pružaju različitosti i na želju da zauvijek sretno živite u miru“, istaknuo je Josipović.

Tridesetitroje mladih Srebreničana u dobi od 10 do 15 godina u Hrvatskoj su u sklopu projekta „Rijeka za Srebrenicu“ kao gosti Kluba gimnazijalaca „Ivan Mertz“ Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, a srce i duša cijelog projekta je velečasni Marin Miletić.

„Nitko od nas, kada je dolazio na ovaj svijet, nije mogao utjecati hoće li biti Hrvat, Slovenac, Nijemac ili Austrijanac i duboko smo svjesni istine da je svaki narod jednako vrijedan,“ kazao je velečasni Miletić.

„Kao katolici s velikom radošću ugošćujemo djecu islamske vjeroispovijesti, radosni smo što su s nama ove godine i djeca pravoslavne vjeroispovijesti, a imamo i katolika, tako da smo uistinu jedan vjerski dijalog i suradnja. Kažu mudri ljudi da su najljepše livade šarenog cvijeća, i uistinu je to tako“, rekao je on.
Ivo Josipović sa mladima iz Srebrenice, 16. srpanj 2012.
Ivo Josipović sa mladima iz Srebrenice, 16. srpanj 2012.

Smješteni su u crkvenom objektu u Driveniku nedaleko Rijeke, a u 8 dana ljetovanja uz kupanje i radionice organiziran je posjet riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, glavnom riječkom imamu Hajrudinu Mujkanoviću, a u nedjelju na Krku bili su na Danima bošnjačke kuhinje.

„Djeci smo pripremili i susret sa riječkim gradonačelnikom i županom Primorsko-goranske županije, djeca će posjetiti i pravoslavni hram svetog Nikole upravo da vide kako različitosti nikako ne bi trebale biti kamen spoticanja. Pa evo, za to služi i ovaj projekt – da uz ovo što oni dožive u svom srcu shvate kako smo u stvari svi jednako vrijedni i da tu misao nose u sebi i svjedoče je u Srebrenici. Unatoč ranama, želimo da djeca gledaju pozitivno na ovaj svijet, jer se u stvari jedino tako može ići naprijed.“

U ime tuzlanske nevladine udruge „Snaga žene" doktorica Branka Antić Štauber izvijestila je kako oni od 2002. godine rade u Srebrenici.

„Radili smo sa bakama, sa nenama ove djece koja su ovdje. Radimo i sa ovom djecom, jer smatramo da je zbog transgeneracijskog prijenosa traume velika potreba raditi i s njima. Izuzetno sam sretna što imamo Marina i što imamo ovaj projekt, i što naša djeca imaju prilku da ljetuju u ovakvoj jednoj šarenoj livadi. To je zaista jedan od izuzetnih koraka rehabilitacije, pomirenja i zajedničkog suživota“, ocjenjuje Antić Štauber.

A kako se sve ovo dopada djeci:

XS
SM
MD
LG