Dostupni linkovi

Još mjesec dana za prijave za stambeno zbrinjavanje


Zagreb
Zagreb
Još je mjesec dana ostao za prijavljivanje nekadašnjih nositelja stanarskog prava u Hrvatskoj za povratak i stambeno zbrinjavanje u dijelove Hrvatske koji nisu bili zahvaćeni ratom. Uredbom je u proljeće iznova otvoren rok za njihovu prijavu, a traje do kraja kolovoza. Za povratak u područja koja su bila zahvaćena ratom rok traje i dalje. Kako treba prikupiti sedam ili osam različitih dokumenata, vrijeme je da se krene.

Nekadašnji stanari u društvenim stanovima u većim hrvatskom gradovima, koji su početkom devedesetih izbjegli iz Hrvatske, imaju još jednu priliku za povratak. Do kraja kolovoza traje novi rok za prijavu za stambeno zbrinjavanje. Potrebni obrazac može se skinuti sa internetske stranice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ili dobiti u uredima Ministarstva na terenu, a izvan Hrvatske u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i u uredima UNHCR-a u regiji.

Međutim, kako uz obrazac treba priložiti i sedam ili osam različitih dokumenata koje treba vaditi iznova jer ne smiju biti stariji od 6 mjeseci, krajnji je rok da se krene kako bi se ulovilo rok do kraja osmog mjeseca.

Uvjet za stambeno zbrinjavanje je da se nema drugu useljivu nekretninu na prostoru eks-Jugoslavije. Stambeno zbrinjavanje realizirat će se davanjem stana u najam po zaštićenoj stanarini od nešto manje od pola eura po kvadratu stana mjesečno, a u roku od godinu dana od sklapanja ugovora može se podnijeti i zahtjev za otkup stana. Informativni i neslužbeni izračun cijene stana također se može pronaći na internetskoj stranici Ministarstva.

Neki međutim upozoravaju da je proces stambenog zbrinjavanja Srba povratnika i dalje spor, a da nova zakonska rješenja nisu korak naprijed, već korak unazad.

Asistent na projektima Srpskog demokratskog foruma (SDF) u zapadnoj Slavoniji Nikola Ivanović u izjavi za RSE podsjeća da je SDF već podnio ustavnu tužbu na ovo zakonsko rješenje, jer tvrde da je diskriminirajuće za Srbe povratnike, a da pogoduje Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Međutim, ima i drugih problema.

„U zakonu postoji nekoliko odredbi koje Srbima povratnicima otežavaju procedure podnošenja zahtjeva, a ovim zakonom je i dodatno postrožena procedura po kojoj Srbi povratnici moraju prikupljati dokumentaciju na području više država, dakle u svim onim državama u kojima su bili izbjeglice.“

Vrijeme za uhodavanje

Problema ima i zbog reorganizacije segmenta državne uprave koji se bavi povratkom. Iako su tu i bivši šef i sadašnja šefica iz Samostalne demokratske srpske stranke, treba vremena za uhodavanje.

„Zadnjih 3 – 4 mjeseca smo u nekom vakumu, praznom prostoru! Lokalni službenici nisu uopće upoznati s provedbom novog zakona – oni su samo potpisali određena rješenja da preuzimaju dužnosti. Tim novim zakonom ovlasti se prebacuju na županijske odjele, međutim županijski odjeli ništa ne rade po pitanju rješavanja ovih problema. Ljudi kucaju od vrata do vrata … Mi ovdje imamo slučajeve koji se rješavaju po 8 – 9 godina, isključivo zbog birokratske zbrke koju je napravila sama država, odnosno njezini službenici,“ kaže naš sugovornik.

Stambeno zbrinjavanje osigurat će se tamo gdje su te osobe do 1991. imale prijavljeno prebivalište, odnosno koristile stan u društvenom vlasništvu. Ako to nije moguće, odgovarajuće stambeno zbrinjavanje osigurat će se drugdje u Hrvatskoj, ovisno o raspoloživosti useljivog stambenog prostora. U slučaju kupnje, prodajna cijena kuće ili stana utvrđuje se na osnovi starosti zgrade i položaja stana u zgradi, na osnovi veličine i lokacije naselja gdje se stan nalazi, kao i osobnog popusta te načina plaćanja - odjednom ili u ratama.

Osobni popust se kupcu utvrđuje u odnosu na vrijeme provedeno kao izbjeglica, prognanik ili povratnik, a za hrvatske branitelje zatim prema broju godina provedenih u Domovinskom ratu.

Kako je povratak regionalno povezan, dodajmo i da krajem kolovoza istječe i rok za prijavu zahtjeva za pomoć u obnovi stambenih objekata pri povratku u Bosnu i Hercegovinu.
XS
SM
MD
LG