Dostupni linkovi

Jolie na SFF-u: Važno je biti u doticaju sa stvarnim životom


Angelina Jolie, Mirsad Purivatra, Edin Džeko i drugi, Sarajevo, 7. juli 2012.
Angelina Jolie, Mirsad Purivatra, Edin Džeko i drugi, Sarajevo, 7. juli 2012.
Slavna američka glumica Angelina Jolie došla je u subotu u Sarajevo i otvorila 6. Sarajevo Talent Campus, program namijenjen mladim filmskim stvaraocima.

Prvom predavanju u kinu Meeting Point prisustvovalo je oko 100 polaznika Programa: režiseri, scenaristi, glumci, producenti i filmski kritičari iz 13 zemalja regiona.

Tokom jednosatnog druženja holivudska glumica je govorila koliko ju je snimanje filma "U zemlji krvi i meda" u potpunosti promijenilo.

Angelina Jolie po dolasku na sarajevski aerodrom
Angelina Jolie po dolasku na sarajevski aerodrom
"Ovdje sam upoznala sjajne ljude, prijatelje sa kojima sam u kontaktu. Kad sam napisala scenarij i rekla producentima da imam namjeru angažovati lokalne glumce, bili su sumnjičavi. Nakon što je moja producentica napravila casting, došla je oduševljena rekavši koliko je sjajnih glumaca upoznala", rekla je Angelina Jolie.

Govoreći o svom iskustvu kao režiserke na setu, Angelina je učesnicima Talent Campusa sugerisala da uvijek pitaju ukoliko im je nešto nejasno.

Angelina Jolie i Mirsad Purivatra
Angelina Jolie i Mirsad Purivatra
"Kada smo snimali film nisam se dvoumila pitati kolege kako, naprimjer, da kadriram ili gdje da snimim određenu scenu. Ono što sam tražila od glumaca je jedinstvenost. Ova regija zaista ima jake individue. U Americi je casting postao pravi biznis. Disciplina, snalažljivost, odvažnost, su osobine koje sam primijetila kod glumaca na Balkanu. Istovremeno, evropski filmovi su veoma 'čisti', puno ne otkrivaju u radnji, već režiser ostavlja mogućnost publici da sama zaključi šta se dalje desilo. Takav pristup nemamo u američkoj kinematografiji", pojasnila je Jolie.

Na pitanje bosanskohercegovačkog režisera Harisa Pašovića zašto se posvetila humanitarnim radom, budući da takav pristup nije odlika većine slavnih osoba, američka glumica je odgovorila:

"Odrasla sam u Los Anđelesu i družila sa ljudima koji su se previše brinuli oko nebitnih stvari. Rano sam postala poznata, ali tada nisam znala prepoznati istinske vrijednosti. Posjetivši mnoge zemlje svijeta, shvatila sam da nešto mogu uraditi. Humanitarni rad, te rad na mom prvijencu, promijenio me je kao osobu i umjetnika. Biti u doticaju sa stvarnim životom je nešto što treba svima nama, a pogotovo umjetnicima", zaključila je Angelina Jolie po okončanju prvog predavanja na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu.
XS
SM
MD
LG