Dostupni linkovi

Još jedna žrtva gripa u Srbiji


Klinički centar u Kragujevcu
Klinički centar u Kragujevcu

I pored dugotrajnih napora lekarskih timova u Jedinici intenzivne nege, Klinike za infektivne bolesti, u sredu je u Kliničkom centru Kragujevac, od posledica virusa gripa preminula pacijentkinja iz Novog Pazara stara 58 godina.

Vanja Đorđević, portparolka te zdravstvene ustanove kaže za Radio Slobodna Evropa da je njeno zdravstveno stanje od prijema na lečenje bilo kritično.

“Ona je iz Novog Pazara prebačena u KCK 21. februara, sa već teškim oblikom oboljenja respiratornih organa, koje je trajalo dve nedelje pre odlaska kod lekara, a uzrokovano je potvrđenim virusom gripa”, kaže Đorđević.

To je drugi smrtni slučaj izazvan virusom gripa u ovoj zdravstvenoj ustanovi, gde je 6. marta preminuo muškarac star 36 godina iz Paraćina.

Prema navodima naše sagovornice zdravstveno stanje ostale tri pacijentkinje koje su hospitalizovane u Jedinici intenzivne nege Klinike za infektivne bolesti, je stabilno i one su priključene na aparate za veštačko disanje.

“Ostale pacijentkinje iz Gornjeg Milanovca, Novog Pazara i Kragujevca, koje su na respiratorima su stabilno”, kaže Đorđević.

Na Klinici za infektivne bolesti, leče se još dva pacijenta, sa potvrđenim virusom gripa, a prema proceni lekara, njihova klinička i radiološka slika pokazuje srednje težak oblik oboljenja i njihovo lečenje ne zahteva priključenje na mašine za disanje.

XS
SM
MD
LG