Dostupni linkovi

Putinov poziv Jevrejima: Hvala, ali ne bismo se vraćali


Proslava Hanuke, ilustrativna fotografija
Proslava Hanuke, ilustrativna fotografija

Piše: Claire Bigg, priredila: Sabina Čabaravdić

Na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina evropskim Jevrejima da se vrate u Rusiju, većina uljudno odgovara sa “Hvala, ali ne hvala!”

Tokom posjete Evropskog jevrejskog kongresa Moskvi, 19. januara ove godine, predsjednik te organizacije, Vjaćeslav Moše Kantor, kazao je kako je antisemitizam u Evropi dostigao nivo onog iz II svjetskog rata.

Na njegovu opasku da “Jevreji sada bježe iz nekada prosperitetne Evrope”, ruski predsjednik je odgovorio da “mogu doći k njima”.

“Otišli su iz Sovjetskog Saveza, neka se sada vrate u Rusiju”, ponudio je Putin primjetivši kako dosta njih “krije svoj etnicitet i boje se u javnosti nositi jarmulku” (jarmulke ili kipa, tradicionalna hebrejska kapica za pokrivanje glave muškarcima pri molitvi).

I dok je Kremlju odana televizija Russia Today Putinovu ponudu “utočišta" pohvalila, dotle je ovaj poziv medju evropskim Jevrejima primljen sa iznenadjenjem i sarkazmom.

Većina onih koji dolaze iz bivših sovjetskih republika u Evropu su pristigli u kasnim 80-im i ranim 90-im, te su se asimilirali u novoposvojenim zemljama.

"Ponuda Vladimira Putina je možda i dobronamjerna, ali me lično apsolutno ne zanima", kaže Diana, rodjena Moskovljanka koja sada živi u Parizu. “Živim u Francuskoj više od 20 godina, volim ovu zemlju i osjećam se kao francuska državljanka,” kaže ona.

U nekim evropskim zemljama, posebno Francuskoj, odigralo se nekoliko antisemitskih napada u posljednjih nekoliko godina, uključujući i uzimanje talaca u pariškom košer dućanu, sa smrtonosnim posljedicama.

No unatoč tome, Jevreji u Francuskoj, poput Diane koja je finansijski stručnjak, kažu da su izvještaji o “neobuzdanom antisemitizmu” uvelike pretjerani.

"Nikada se nisam osjetila ugroženom niti sam patila zbog antisemitizma u Francuskoj", kaže ona. "Nemam namjeru napustiti Francusku, jer nije ništa opasnije ovdje, nego u Izraelu, Rusiji ili negdje drugdje."

Putinov prijedlog je otvorio i živu raspravu na internetu. Brojni komentari ističu da, iako je evropska jevrejska zajednica zadnjih godina doista na meti napada, antisemitizam u Rusiji je mnogo jači i mnogo je duže u porastu.

Prema podacima izraelskih vlasti, gotovo 5.000 Rusa jevrejskog podrijetla preselilo se 2014. godine u Izrael što je više nego duplo u odnosu na bilo koju od prethodnih 16 godina.

XS
SM
MD
LG