Dostupni linkovi

Jeremy Irons: Drago mi je što sam ponovo u Sarajevu


Jeremy Irons na Sarajevo Film Festivalu
Jeremy Irons na Sarajevo Film Festivalu
Britanski glumac i oskarovac Jeremy Irons u subotu je nakon projekcije filma "Trashed" britanske režiserke Candide Brady razgovarao sa publikom 18. Sarajevo Film Festivala o dokumentarcu čiji je protagonista i producent. Dugometražno ostvarenje govori o globalnom problemu savremenog društva - zagađenju životne sredine i otpadu.

"Onečišćenje okoliša je ozbiljan, ali rješiv problem. Tokom snimanja dokumentarca najviše me je frustriralo kad smo otišli u Vijetnam i vidjeli djecu koja su mentalno i fizički oboljela, jer su u svome organizmu imala prevelike doze dioksina - po organizam štetnih materija. Odete li bilo gdje naići ćete na plastične kese. Plastika cvjeta. To je rezultat jakog lobija petrol-hemijske industrije. Već tri godine pokušavamo da zabranimo korištenje plasičnih kesa u Kaliforniji i napokon smo uspjeli, ali to je uslijedilo nakon velike borbe. Za sve je potrebno vremena. Činjenica je da se ljudi više ne obaziru na smeće, niti to shvataju kao gorući problem", kazao je Irons.

Film "Trashed" je prikazan na Cannes Film Festivalu, nedavno u New Yorku, a planirano je da obiđe i sve škole u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Količinu otpada možemo smanjiti ukoliko počnemo sa malim koracima. Koristite cekere, nosite ih kad idete u kupovinu. Više puta iskoristite ono što ste namjeravali da bacite nakon prve upotrebe. Ja svoje božićne poklone pakujem u novinski papir. To mi pruža toliku radost, kao i osobi koja otvara poklon zamotan u takav papir. Kupujte onoliko hrane koliko vam je potrebno. Znate li da 45 posto hrane koju proizvedemo mi bacamo! Ovakvim postupcima dajemo za pravo korporacijama da proizvode genetski modifikovanu hranu kako bismo kupovali još i pritom više bacali. Mijenjajte navike i pomozite da drugi čine isto. Interesantno je spomenuti da je trećina budžeta za film došla od kćerke čiji je otac izmislio tetrapak! Dakle, situacija se polako počela mijenjati. Međutim, moramo i dalje educirati buduće naraštaje i omogućiti im da vide i shvate kakvu nepravu činimo planeti Zemlji", poručio je britanski glumac.



Jeremy Irons specijalni je gost 18. Sarajevo Film Festivala. U subotu uvele kao ovogodišnji kustos nagrade "Fondacije Katrin Cartlidge" dodijeljuje jednogodišnju stipendiju mladom i obećavajućem filmskom autoru.

"Drago mi je što sam ponovo u Sarajevu. Posljednjeg dana Sarajevo Film Festivala dodijeliću nagradu Fondacije Katrin Cartlidge koja ovom Festivalu daje jednu dodatnu dimenziju za razliku od ostalih festivala u svijetu. Došao sam iz Budimpešte gdje trenutno snimam film u kojem tumačim popa", pojasnio je Irons.

Irons je prije pet godina predsjedavao žirijem glavnog Takmičarskog programa, a sarajevski duh i atmosferu, kako je neposredno po dolasku kazao novinarima na Sarajevskom aerodromu, nije zaboravio.

"I danas pamtim dobar duh Sarajeva i prijateljstva koja sam stekao u ovom gradu", kazao je Irons.

Nakon Sarajeva, britanski glumac i oskarovac trebao bi otputovati u dvodnevnu posjetu Dubrovniku.
XS
SM
MD
LG