Dostupni linkovi

Javni ili prislini radovi političkih neistomišljenika u Kuršumliji


Kuršumlija
Kuršumlija
Javni radovi uređenja Kuršumlije koje je organizovala opštinska vlast pretvorili su se u politički slučaj ili sukob, jer je, kako tvrde angažovani radnici, reč o osveti nove opštinske vlasti, koju čine naprednjaci i DSS prema demokratama i URS-u.

Između ovih tabora padaju teške reči, pominje se “novi Goli otok”, baš kao i “prisilni radovi”. Sporne radove predvodi angažovani rukovodilac koji za sebe tvrdi da je brigadir i koji je sve to ovekovečio napisavši stihove o novom sjaju koji će grad dobiti nakon završetka radova.

U Kuršumliji već petnaest dana opštinska vlast organizuje tzv. javne radove uređenja grada na kojima su angažovani zaposleni u opštinskoj upravi i javnim preduzećima.

Međutim, oni koji dve nedelje rade na poslovima čišćenja grada tvrde da se radi u stvari o prinudnim radovima na kojima su angažovani isključivo članovi Demokratske stranke i
Ujedinjenih regiona. U izjavi za RSE oni kažu da su morali da pristanu na ovakav vid radnog angažovanja najčešće pod pretnjom da će ukoliko ne prihvate dobiti otkaz.

"Na ovim radovima koji u stvari nisu javni, već prinudni, angažovani su, ne znam da li po političkoj liniji, ali samo članovi URS i Demokratske stranke", kaže Siniša Vacev.

"Otišao sam pod pretnjom svoga direktora zato jer mi je pre toga govorio da sam ja član Demokratske stranke i da za mene tu mesta nema", kaže Veli Milosavljević.

"Rečeno nam je da moramo da prihvatimo taj posao ili će da dobijemo otkaz", objašnjava Ivica Vukadinović.

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija i prvi čovek Srpske napredne stranke u ovom gradu Jovica Đinovic kaže da se radi o dobrovoljnom angažmanu radnika lokalne samouprave na uređenju grada i da se ne radi o osveti prema političkim neistomišjlenicima.

"Niko jednostavno od tih radnika koji su angažovani na tim poslovima da kaže da je u pitanju osveta zato što su pripadnici neke druge političke opcije", izjavio je Đinović

Sa druge strane, u ovdašnjim opozicionim strankama, Demokratskoj stranci i Ujedinjenim regionima kažu da se radi osveti nove vlasti u opštini koju čini Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije. Prvi čovek Ujedinjenih regiona u Kuršumliji Dejan Milošević.

"Ovo su progoni protiv političkih neistomišljenika, isključivo članova URS i jednim delom Demokratske stranke. Ovo me sve podseća na neki novi Goli otok", kazao je Milošević.

I dok u opštini demantuju da se radi o prinudnim radovima, novopostavljeni rukovodioc ovih, tzv javnih radova Vučko Savić kaže da je on imenovan za brigadira i da mu svakog jutra iz opštine i javnih preduzeća salju radnike koji tog dana rade na čišćenju grada.

"Ja sam kao brigadir zadužen da vodim računa o radnicima i alatu. Ovde ko bude poslat za čišćenje grada, da li je on iz Demokratske, Socijalističke, Komunističke ili Fašističke stranke, mene ne interesuje", kaže Savić

I na samom kraju ove tragikomične priče, radove koje sprovodi brigadir Savić je ovekovečio napisavši stihove o uređenju grada i novom sjaju koji će dobiti.

"Uključeni su ljudi koji hoće da rade i nešto za život da posade. Da se nešto vidi lepo za okolinu, rodbinu grad i družinu!", stihovi su brigadira Vučka Savića.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG