Dostupni linkovi

Javni čas na Ekonomiji: Smjena dekana (ne)opravdana


Krajem prošle nedjelje, rukovodstvo Univerziteta Crne Gore je razriješilo dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta u Podgorici zbog „prekoračenja ovlašćenja“ na šta su nastavnički kadar i studenti ekonomije veoma burno reagovali.

Studenti podgoričkog Ekonomskog fakulteta, su u skoro karnevalskoj atmosferi i veselim entuzijazmom koji možda više priliči tinejdžerima napravili uvod u tzv. javni čas tokom kog su se profesori obratili studentima, ukupnoj javnosti, a poruke su odaslate i rukovodstvu Univerziteta koje je, na predlog rektorke, Radmile Vojvodić razriješio dužnosti dosadašnjeg dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića zato što je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju „izrazio ponašanje koje predstavlja izvršavanje zadataka suprotno zakonu i opštim aktima Univerziteta“.

Doskorašnji dekan, Milivoje Radović, kome se „na dušu“ stavlja prekomjeran upis, ovih dana je više puta ponovio da je sve što je uradio, uradio u interesu Fakulteta i studenata.

„Za sve što sam kriv, spreman sam da odgovaram. Ali, nemojte me okrivljavati za ono sa čim nemam veze. Upisao sam broj studenata prema dopisu bivšeg rektora i ministra prosvjete i nauke, gdje se imenima tražilo da se upiše šest studenata. Učeći od vas i od mojih kolega, ja nisam mogao da izostavim neke dobre ljude i učenike, a da prije njih upišem neke druge zato što nijesam imao obraza da vas pogledam. U tom dopisu je jasno pisalo – da se upiše svako ko iskaže posebno interesovanje i želju da studira ekonomiju“, naveo je Radović.

Studenti su se obratili rukovodstvu Univerziteta. Dok su, prije javnog časa pjevali u horu, istakli su kutiju na kojoj su ironično tražili dobrovoljne priloge za Univerzitet što je vjerovatno trebalo da aludira na prevelik finansijski apetit i spremnost krovne organizacije državnih fakulteta da uzima dio fakultetskih prihoda.

O tome su, tokom današnjeg okupljanja, manje ili više direktno govorili i profesori koji su, pored toga, isticali značaj i kvalitet podgoričkog Ekonomskog fakulteta u Crnoj Gori, ali izvan nje.

Profesori su, što bi izvjesno u javnosti izazvalo brojna neslaganja, naglašeno govorili o svojim višegodišnjim naporima da studente obrazuju, ali i da ih nauče kritičkoj misli.

Profesorka Nevenka Glišević je, govoreći o doskorašnjem dekanu, Milivoju Radoviću istakla da je radio u interesu fakulteta, zaposlenih i studenata.

„Posmatrajući profesora Radovića, ovaj kratak period dok je bio dekan, da vrlo dobro poznaje principe menadžmenta i da u praksi sprovodi najvažniji princip – zadovoljan radnik je najbolji radnik i analogno tome, da su najbolji studenti oni koji su zadovoljni. Zato je profesor Radović davao cijelog sebe i na to usmjeravao svu svoju energiju – da stvori zadovoljne naučne radnike, zadovoljan kolektiv i zadovoljne studente, odnosno, da u ovim teškim vremenima, ako ne da unapredi, onda bar da održi kvalitet Ekonomskog fakulteta“, ustvrdila je profesorka Glišević.

Čini se da je suština problema u nastojanju dekana i nastavničkog kadra koji su nezadovoljni prevelikim finansijskim apetitom rukovodstva Univerziteta, da odbrane svoj legitiman interes, da i kao institucija i kao pojedinci prihoduju više ali sve je argumentovano humanim i stručnim principima, pa čak i principima slobodnog tržišta, ali bez odgovora na ključno pitanje – da li je zakon prekršen.

Odgovor smo pokušali da dobijemo od profesorke Ane Lalević Filipović koja je, nakon razrješenja Radovića i sama podnijela ostavku na mjesto prodekana.

„Ideja je bila da danas, ovdje u duhu akademske etike i onoga što je naša misija, da vam prenesemo naše poimanje ove situacije...“, rekla je Ana Lalević Filipović.

Na pitanje da li je bilo prekomjernog upisa ili ne, te da li je zakon kršen ili ne, profesorka je odgovorila:

"Dekan Radović je jasno rekao – postupio je u skladu sa preporukom rektora."

XS
SM
MD
LG