Dostupni linkovi

Javne nabavke u Srbiji: Korupcija i stotine miliona evra


Ilustracija
Ilustracija
Korupcija i slaba primena propisa je glavni problemi u javnim nabavkama Srbije gde se kroz zakonske rupe i parapolitičke grupacije koje rukovode javnim tenderima odlije više stotina miliona evra.

Državna revizorska institucija samo je u 2011. godini otkrila neregularnosti u postupcima javnih nabavki u Srbiji u vrednosti od oko 800 milona evra.

I kao da se ništa nije desilo. Još uvek bez javne i krivične odgovornost, dok bi za političku bilo i previše kandidata, nekima je to naplaćeno na nedavnim izborima.

Predrag Jovanović direktor Javnih nabavki Srbije, veruje da bi pojednostavljanje procedura, manja administracija i pojačavanje efikasnosti kontrole mogle smanjiti procenat korupcija unutar procesa javnih nabavki.

„Kako povećana fleksibilnost ne bi rezutltirala u stvaranju novih mogućnosti zloupotrebe i neregularnosti. Pa se tako predviđa da se uspostavi korupcijska mapa ili sistem „crvenih zastavica“ sa tačkama javnih nabavki gde je rizik od pojave neregularnosti najveći i da se osmisle mehanizmi za prevenciju i rano otkrivanje neregulatrnosti. Zatim da se uspostavi efikasan kontrolni mehanizam ki institucija, tako da se onaj koji vrši praćenje i kontrolu javnih nabavki može pravovremeno da obavesti revizijske institucije i pravosudne organe o uočenim nepravilnostima“, kaže Predrag Jovanović, direktor Javnih nabavki Srbije.

U Srbiji su javne nabavke, prema oceni međunarodnih institucija, jedno od glavnih uporišta korupcije i netransparentnosti i na kraju velikog gubitka državnog novca.

Zašto se zakoni ne poštuju, koji su mehanizmi za poštovanja propisa sklonjeni u stranu, pitanje je na koje odgovor pokušava dati Goran Radosavljević, državni sekretar ministarstva finansija.

Jedan od oglasa za javne nabavke institucija Srbije
Jedan od oglasa za javne nabavke institucija Srbije
„Ono što je, po nama, i najveći uzrok problema je nedovoljna transparentnost, sve mora da se objavljuje. Ide se ka elektronskim javnim nabavkama i to je dobro. Sve javne nabavke uključujući i one male, obavezno gotovo 90 odsto onih najvećih, treba objavljivati na portalu javnih nabavki. Daćemo mehanizam ljudima koji budu radili u upravi, portalu da mogu unapred da prate koja je to dokumentacija da li je urađena u skladu sa zakonom, Imaćemo da se tako izrazim 'velikog brata' koji će sedeti iza tog portala i gledati u tu dokumentaciju. Neće čekati da se ceo postupak završi pa da onda kaže 'e pa ovo nije urađeno', ali su pare potrošene i to je to“, podvlači državni sekretar ministarstva finansija Goran Radosavljević

Evropski propisi

U državnoj upravi Srbije teško se odriču prakse postavljanje partijskih kadrova kojima je zadatak tendersko namicanja para za stranke. Zbog toga i ne čudi što vlast žmuri nad brojnim i skupim marifetlulica mangupa u sopstevnim redovima.

Izmene Zakona o javnim nabavkama u Srbiji su značajan segment pregovora u pristupu Srbije EU i dolazi pod teretom pritiska evropskih integracija, na što upozorava predstavnik delegaciji EU u Srbiji Frek Janmat.

„Srbiji je bolje da se fokusira na primenu Strategije o javnim nabavkama koji je usvojen prošle godine. To bi doprinelo jačanju interne revizije, Državne revizorske institucije, veće uloge Komisije za zaštitu prava. Da se ispita smanjenje broja ponuđača po konkursu, kao i da pristup javnim nabavkama bude manje restriktivan“, poručio je predstavnik delegaciji EU u Srbiji Frek Janmat.

Novi zakon o javnim nabavkama uskoro da se uskladi sa evropskim propisima. To će biti veliki test za regularnost javnih nabavki u Srbiji, veruje dr Slavica Joković, konsultantkinja za praćenje javnih tendera pri Privrednoj komori Srbije.

U 2011 godini službeno je evidentiran iznos javnih nabavki od 293 milijarde dinara.

„Procene su da određeni procenat ili nije evidentiran ili da dolazi do tih propisa i korupcije što nije slučaj samo u našoj zemlji. Moram reći da su procene da se u nekim zemljama EU čak 15 posto vrednosti javnih nabavki izgubi kroz korupciju. To je jedan zajednički problem i na međunarodnom nivou se preduzimaju mere i tome smo posvećene međunarodne institucije“, ističe dr Slavica Joković konsultantkinja za praćenje javnih tendera.

Problem centralizovanih javnih nabavki kao što su zdravstvo, železnice, školstvo i slično, gde država igra ulogu glavnog dobavljača, i ali često i ponuđača, zapravo je najpogodnije mesto za manipulacije javnim nabavkama.
XS
SM
MD
LG