Dostupni linkovi

Javne nabavke koče viznu liberalizaciju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Skupština Kosova nije uspela da ispuni jedan od poslednjih zahteva EU za liberalizaciju viza – imenovanje članova Nadzornog organa za javne nabavke.

Sednica u utorak je protekla neuspešno zbog nedovoljnog broja glasova poslanika za članove ovog tela koje je predložila Vlada Kosova. Opozicija nije prisustvovala ovoj sednici.

Ipak, premijer Isa Mustafa kaže da ovaj neuspeh Skupštine neće uticati na proces liberalizacije viza.

"Ne postoji nijedan razlog da ovaj proces bude ugrožen", kazao je Mustafa u sredu, dodajući da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koji se odnose na javne nabavke.

"Formirana je Rregulativna komisija za javnu nabavku. Izmenjen je zakon, od ove godine prešli smo na elektronsku nabavku, određene su faze sprovođenja elektronske nabavke u svim centralnim agencijama dok će sledeće godine elektronska nabavka biti dostupna i na lokalnom nivou", kazao je Mustafa nakon jedne posete fabric Frutex u Suvoj reci.

On je pritom dodao da je pitanje izbora člana Nadzornog organa za javnu nabavku tehničko pitanje koje će se rešiti narednih dana. Upravo su glasovi njegovog Demokratskog saveza Kosova bili oni koji nisu omogućili izbor članova.

Bekim Čolaku
Bekim Čolaku

Ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku, smatra da neispunjavanje ovog uslova i to dva dana pre dolaska ocenjivačke misije iz EU za sprovođenje kriterijuma za viznu liberalizaciju, može da utiče negativno na izveštaj ove misije, kazao je on u pismenoj izjavi RSE.

Čolaku je, ipak, izrazio nadu da će vlada brzo izaći za novim predlozima kako bi se oni usvojili i kako bi ovaj organ počeo da funkcioniše.

Čolaku je u sredu nakon sastanka sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, Samuelom Žbogarom, konstatovao da su odgovorne institucije za ispunjavanje poslednjeg kriterijuma spremne da to urade i da odgovore svim zahtevima ocenjivačke misije.

Stručnjak evropskih integracija, profesor Avni Mazreku, kaže da su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedni od glavnih kriterijuma za viznu liberalizaciju, dok je Nadzorni organ za javne nabavke do sada bio "okupiran političkom snagom koja je koristila ovu instituciju radi svojih grupnih, klanskih, partijskih, ali i ličnih interesa".

"Ovaj organ se smatrao glavnim izvorom korupcije. Inače je ispunjenje kriterijuma do sada bilo samo deklarativno, ali kada je u pitanju ispunjavanje realnih kriterijuma kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nikada nismo uočili spremnost kod političara da to urade. Neuspeh Skupštine da imenuje nove članove ovog tela, dvostruko razmatranje Zakona o javnoj nabavci, dokazuje da postoji politicki deficit za ispunjavanje suštinskih kriterijuma. Ne postoji politička volja", kazao je Mazreku.

Kosovska opozicija, koja nije prisustvovala glasanju u utorak, tvrdi da je neuspeh izbora članova ovog tela posledica "neračišćenih računa" između vladajuće koalicije.

Kosovu je u decembru rečeno da preostaje da ispuni još osam uslova kako bi se ukinuo vizni režim sa EU, koji su, kako tvrde kosovski zvaničnici, u međuvremenu gotovo svi ispunjeni.

XS
SM
MD
LG