Dostupni linkovi

Svetskom putniku iz Japana vraćen ukradeni bicikl


Rio Asadži sa svojim "ljubimcem", 30. jul 2012.
Rio Asadži sa svojim "ljubimcem", 30. jul 2012.
Policija Srbije vratila je Japancu Riu Asadžiju bicikl koji mu je nedavno ukraden u Beogradu. Tako je priča o svetskom putniku koji zbog peha u Srbiji nije mogao dalje dobila srećan kraj, i to nakon što se u potragu za nestalim dvotočkašem uključio i sam državni vrh.

Rio Asadži iz dalekog Japana zaplakao je od sreće u Ministarstvu unutrašnjih poslova kada je ponovo video svoj bicikl koji je policija pronašla nakon što mu je na proputovanju kroz Srbiju ukraden ispred jednog tržnog centra u Novom Beogradu.

„Hvala vam puno, hvala vam što ste mi pomogli. Kada mi je bicikl ukraden bio sam vrlo razočaran, ali nadao sam se da će ova priča ipak imati lep kraj. Sada sam jako srećan jer je moj bicikl opet sa mnom. To mi je jedan od najdražih prijatelja u životu i san mi je da na njemu proputujem ceo svet“, kazao je Asadži.

Tridesetšestogodišnji Rio, koji je iz okoline Tokija, pre godinu dana krenuo je biciklom na put oko sveta dug 20.000 kilometara, proputovao je celu Afriku i 11 evropskih zemalja da bi bez prevoznog sredstva ostao baš u Beogradu. Kada je nakon krađe Asadži preko ovdašnje štampe zamolio, kako je rekao, srpski narod da mu pomogne cela zemlja se digla na noge.

Policija je medijima dostavila snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kradljivac, a u veliku potragu uključio se premijer i ministar policije Ivica Dačić koji je pozvao građane da obaveste nadležne ukoliko prepoznaju lopova. Posle nekoliko dana policija je uhapsila tridesetogodišnjeg Veljka Đukića iz beogradskog naselja Borča kod koga je pronađen bicikl koji je vozio Japanac.

Ivica Dačić lično je predao vlasniku skupoceni bicikl, i poklonio mu bocu domaće rakije.

„Ovo je zaista negativan događaj koji baca lošu sliku na našu zemlju. To jeste sramota za Srbiju i ja želim da se izvinim gospodinu Asadžiju i da mu poželim srećan put ka Tokiju. I nadam se da će ipak odavde poneti i lepe uspomene. Evo i malog poklona za njega, flašica srpske šljivovice, ali moram da ga upozorim da ne sme da pije dok vozi. I da se našalim, želim da mu poručim da dobro čuva bicikl dok ne ode odavde“, kazao je Dačić.


"Vratiću se u Srbiju"

Asadžijev ručno rađeni bicikl marke "Panasonic" vredi 2.000 evra i pravi se samo u Japanu, ali pre Srbije nije imao problema sa onima koji bi hteli da ga prisvoje.

Trud građana i srpskih vlasti da pronađu Riov bicikl pozdravio je ambasador Japana Tošio Cunozaki.

„Drago mi je što je na ovaj način pokazano izuzetno prijateljstvo, naklonost i dobronamernost građana Srbije i Beograda prema narodu Japana. Hvala vam najlepše“, izjavio je Cunozaki.

Beograđani za RSE kažu da je dobro što je policija pronašla kradljivca, ali žale što je njegov gest naštetio imidžu Srbije:

„To se dešava jedino u Srbiji i nigde više. Neki samo gledaju da naprave štetu drugima iako nemaju nikakvu korist od toga“, „Svi smo ljuti što se to desilo u našem Beogradu. Zaista tužno, šta reći, kakva je ovo zemlja kada se događaju takve stvari“, „Meni se čini da neko možda namerno provocira takve skandale. Verovatno zbog toga da bi poslali što goru sliku o Srbiji i Srbima“, „Mislim da se ništa neće promeniti sve dok zakon ne bude bio jednak za sve. Znate šta, to je odrastao čovek, video je dobar bicikl i hteo da se okoristi. Znači da je u pitanju kriminalac.“

Najveće neprijatnosti na ranijim putovanjima po svetu Rio je doživeo u Nikaragvi, gde su mu ukrali kameru, i Namibiji u kojoj je ostao bez cipela. Na Srednjem istoku su ga kamenovala deca, dok su ga u Ekvadoru zarobili naoružani mladići.

Rio Asadži kaže za RSE da je verovao da će uspeti da vrati svog ukradenog ljubimca i da na kraju put nastavlja sa lepim sećanjima na Srbiju.

„Zahvaljujem građanima Srbije na pomoći i veliko mi je zadovoljstvo što se na kraju sve lepo završilo. Sada mogu da nastavim svoj zanimljivi put. Mnogo sam srećan i srce mi je puno kao nikada do sada. Posle ovog putovanja po celom svetu još jednom ću se sigurno vratiti u Srbiju“, rekao je on.

Na odlasku iz Beograda Rio Asadži prvo će otići do tržnog centra da skine oglas koji je postavio pre desetak dana, u kom traži da mu vrate ukradeni bicikl, i posle toga nastavlja pravo za Bugarsku.

Ovo mu je drugi put da biciklom obilazi svet jer je od 2006. do 2008. godine putovao kroz Severnu i Južnu Ameriku i Australiju kada je ukupno prešao 44.000 kilometara.
XS
SM
MD
LG