Dostupni linkovi

Janukovič u Moskvi, najavljeni novi protesti


Protesti podrške vlastima u Ukrajini 14. decembra
Protesti podrške vlastima u Ukrajini 14. decembra
U prestonici Ukrajine za utorak su najavljeni novi, masovni protesti opozicije.

Neposredan povod je poseta predsednika Viktora Janukoviča Moskvi i najavljeni razgovori sa prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom, za koje opozicija strahuje da će rezultirati daljim približavanjem Ukrajine Rusiji, odnosno udaljavanju od EU.

Naime, iako je iz Vlade saopšteno da Janukovič u Moskvi neće razgovarati o ulasku Ukrajine u Carinsku uniju s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, opozicija strahuje da bi se to ipak moglo desiti.

Jedan od lidera opozicije, Vitalij Kličko, rekao je da bi ruska pomoć mogla doći „po visokoj ceni“:

„Imamo informacije iz različitih izvora da će Ukrajini biti smanjene cene gasa u zamenu za ukrajinske gasne cevi. Gasni tranzit je veoma važna, ključna strateška komponenta ekonomije i mi ne želimo da se odustane od interesa Ukrajine.“

Dan ranije, kriza u Ukrajini bila je među temama tokom razgovora ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

„Zajednički zaključak bio je da narod Ukrajine treba da ima slobodu izbora kada su u pitanju bliže veze sa Zapadom ili Moskvom“, rekao je Lavrov

“Razgovarali smo o Ukrajini i naš zajednički stav jeste da treba poštovati suverenost svake zemlje, uključujući Ukrajinu, i ljudima treba omogućiti da sami, slobodno donose odluke o tome kako žele da se njihova zemlja razvija,“ dodao je on.

Ketrin Ešton se saglasila da je slobodan izbor fundamentalno pravo svake zemlje, ali je dodala da je normalno da države imaju sporazume sa mnogim drugim državama. Ešton je, takođe, rekla da bi potpisivanje političkih i trgovinskih sporazuma sa EU, doprinelo ekonomiji Ukrajine i bilo u njenom političkom interesu:

„Verujemo da je Sporazum o pridruživanju najbolji način za prevazilaženje karatkoročnih ekonomoskih izazova Ukrajine. Potpis bi poslao snažan signal poverenja međunarodnim tržištima i finansijskim institucijama. Takođe, služilo bi kao plan za političke i ekonomske reforme i stoga, dugoročno, predstavlja razvojnu perspektivu.“
XS
SM
MD
LG