Dostupni linkovi

Ima li Janković dovoljno podrške za predsedničku kandidaturu?


Biću kandidat građana: Saša Janković
Biću kandidat građana: Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković potvrdio je da će se kandidovati na predstojećim izborima na proleće za predsednika Srbije. Janković je to rekao lokalnom subotičkom portalu Magločistač, a pošto su vest preneli svi mediji, počele su prozivke sa vrha vlasti, odakle ga već mesecima optužuju da svoju funkciju zloupotrebljava u političkoj kampanji. Institucija Zaštitnika građana je jedna od retkih koja je sačuvana u Srbiji u kojoj je odlučivanje koncentrisano u rukama jednog čoveka, ocenjuju građani koji su tražili od Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije.

Zaštitnik gradjana Saša Janković potvrdio je da će se kandidovati za predsednika Srbije kada budu raspisani izbori, ali "nikako pre toga".

“Biću kandidat građana. Predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da se pronadju u opštem interesu, a ne obrnuto. Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah", rekao je Janković. Tu informaciju je Janković potvrdio i za Radio Slobodna Evropa.

Na reakcije sa vrha vlasti nije trebalo dugo čekati.

"Danas se vidi ko radi na urušavanju institucija", poručio je premijer i šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i najavio kandidata svoje stranke za dva do tri meseca.

Ne vidim razlog da se ne kandidujem: Tomislav Nikolić
Ne vidim razlog da se ne kandidujem: Tomislav Nikolić


Sadašnji predsednik Tomislav Nikolić u istom danu je, međutim, najavio svoju odluku o kandidaturi do Božića.

“Vi znate da odluka Srpske napredne stranke zavisi od Vučića. Ja nemam razloga da se ne kandidujem. Ubeđen sam da ćemo se Aleksandar i ja dogovoriti.”

Za Sašu Jankovića je rekao da nije ozbiljan kandidat jer za to nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade”.

Ministar Nebojša Stefanović je izjavio da svako ima pravo da se bavi političkom kampanjom, ali da ne može koristiti funkciju na kojoj po Ustavu ne sme da se bavi politikom.

“Potpuno je jasno da imate političku agendu i politički cilj, da više ne zastupate sve građane. Zastupate građane koji se slažu sa nekom vašom idejom, sa vašim političkim ciljem”, poručio je Stefanović.

Ministarka Zorana Mihajlović i ministar Aleksandar Vulin očekuju da će Saša Janković podneti ostavku na funkciju Zaštitnika građana. Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić na ove optužbe uzvraća pitanjem:

“Zašto predsednik Republike Tomislav Nikolić ne podnese ostavku, kada najavljuje drugu kandidaturu, a funkcioner je i to mnogo viši nego što je to Saša Janković? U čemu je onda problem sa Jankovićem?”

Kakve su prve reakcije među parlamentarnim strankama?

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da Janković ima legitimno pravo da se kandiduje, ali da sumnja da će uspeti da prikupi 10.000 potpisa.

Lider opozicione Nove stranke Zoran Živković podržava najavljenu kandidaturu Jankovića.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić prenosi da će se stranački organi izjasniti o kandidaturi Zaštitnika građana za predsednika Srbije.

Demokratska stranka za sada odbija da komentariše odluku Jankovića.

U ovom trenutku je nepoznanica da li će i koliki deo opozicije stati iza Jankovića, kao i da li će veći deo civilnog sektora koji se bavi ljudskim pravima, pozvati građane da glasaju za sadašnjeg Zaštitnika građana koji u tom delu Srbije uživa poštovanje kao čovek koji je uspeo da očuva kredibiltet institucije Zaštitnika građana u državi u kojoj je glavni problem što su institucije urušene jer je sva vlast u rukama jednog čoveka.

Još uvek bez stava o predsedničkoj kampanji: Dobrica Veselinović
Još uvek bez stava o predsedničkoj kampanji: Dobrica Veselinović


Dobrica Veselinović iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” kaže da oni nemaju stav da li će se uopšte upuštati u predsedničku kampanju.

“Mi smo se okupili oko nekih lokalnih tema i preovlađujući stav je da bi se tu negde i zadržali. Ali, hajde da vidimo kako će se to sve složiti”, kaže Veselinović.

Lokalni front iz Kraljeva je među prvim građanskim inicijativama podržao Sašu Jankovića. Za RSE Predrag Voštinić objašnjava motive:

“Posle zaista dužeg vremena, po našoj proceni, pojavila se osoba bez mrlje u prethodnom obavljanju javnih funkcija i prvi put bismo mogli da kažemo da imamo za nekoga da glasamo, a ne da glasamo protiv, kako smo to činili godinama unazad.”

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku i demokratiju, članice Kuće za ljudska prava koja okuplja sve nevladine organizacije koje se bave tom tematikom, podseća da je svojevremeno sto javnih ličnosti, apelovalo na Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat . Do sada je potpisalo takav zahtev više od dve hiljade ljudi, pa on veruje da će se oko te inicijative okupiti još dosta građana.

Predsednički izbori u Srbiji će se održati na proleće. Najveća nepoznanica je da li će naprednjački kandidat biti sadašnji predsednik Tomislav Nikolić, koji ima slab rejting, ili će sam Vučić odlučiti da uđe u predsedničku trku. Opozicija šalje različite poruke i za sad je već najavljeno nekoliko kandidatura - vođe radikala Vojislava Šešelja, šefa desničarskih Dveri Boška Obradovića, a o kandidaturi razmišlja i Vuk Jeremić, bivši kandidat za generalnog sekretara Saveta bezbednosti UN kao nestranačka ličnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG