Dostupni linkovi

Srpska lista čeka Brisel


Aleksandar Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu
Aleksandar Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu

Odluka o daljem učešću predstavnika Srba u kosovskim institucijama biće doneta sledeće nedelje posle sastanka u Briselu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji se u Beogradu zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova.

„Da sledeće nedelje na sastanku koji će okupiti ne samo srpske pokrajinske ministre i predstavnike Srpske liste kao danas nego i sve gradonačelnike, sve predsednike privremenih organa, zajedno sa predsednikom Vlade u međusobnoj konsultaciji i međusobnom dijalogu i nakon što saslušamo sve argumente odlučimo o našim daljim koracima i donesemo odluku o daljem učešću u pokrajinskim institucijama“, saopštio je Đurić nakon sastanka u Vladi Srbije.

Sastanak je održan nakon što je kosovski premijer Isa Mustafa u utorak saopštio da Aleksandar Jablanović, predstavnik liste "Srpska", više nije član njegovog kabineta. Sa premijerom i Đurićem razgovarali su članovi kosovske vlade, zamenik premijera Branimir Stojanović i ministar lokalne samouprave Ljubomir Marić, kao i doskorašnji ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović.

Beograd ne prihvata da je Jablanović kriv u vezi sa događajem zbog koga je smenjen.

„Nije Aleksandar Jablanović ni jednom jedinom rečju uvredio ni albanski narod na Kosovu i Metohiji, ni albanske političare na Kosovu i Metohiji, ni bilo kakve žrtve rata za koje smo itekako svesni da ih ima na svim stranama. Aleksandar Jablanović je svojom izjavom osudio one koji su kamenjem napali na autobus pun ljudi koji su išli da obiđu grobove porodica na dan zadušnica. Ne prihvatamo da je Aleksandar Jablanović kriv za bilo šta u vezi sa time, ne prihvatamo da je Srpska lista odgovorna za povećanje političkih tenzija na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je svojim ponašanjem i delovanjem, mi smo u to u Vladi Srbije uvereni, doprinosila i stabilnosti i izgradnji odnosa i izgradnji normalnog ambijenta na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

Smenjeni ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Aleksandar Jablanović izjavio je da će Srpska lista narednih dana ostati po strani i da neće biti zastupljena u Skupštini Kosova i drugim institucijama.

„Još uvek je činjenica, i to je bilo i vidljivo u prethodnih nekoliko dana i nedelja, da na Kosovu i Metohiji postoje jake političke snage koje uopšte i ne žele komunikaciju i zbližavanje dva naroda već žele da se sukobi dalje zaoštravaju i da se nastavlja konfrontacija. Naš plan to nije i zbog toga ćemo mi u narednom periodu nastupati staloženo, smireno, odgovorno i u kooridnaciji sa našim premijerom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije“, rekao je Jablanović.

Jablanović je Albance koji su za Božić kamenovali autobus sa Srbima koji su nameravali da posete Đakovicu, nazvao "divljacima", zbog čega je smenjen uprkos tome što se izvinio.

Dušan Janjić
Dušan Janjić

Jedino moguće rešenje je jedna vrsta kompromisa, rekao nam je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose uoči razgovora premijera sa predstavnicima Srba sa Kosova.

„Da Srpska lista odloži ovu temu, da se ona ne raspravlja na Skupštini Kosova. Jednostavno da oni ne dođu na tu raspravu, da kupe vreme a da u suštini Jablanovića zamene nekim kvalitetnijim ministrom. To je po meni jedino moguće rešenje. Sve drugo značilo bi pokušaj destabilizacije Vlade Kosova, koji naravno ne bi uspeo, ali onda to znači i diskreditaciju i Srpske liste i samoga Vučića“, ocenio je Janjić.

Sednici kosovskog parlamenta, koja je u toku u Prištini, ne prisustvuju predstavnici liste Srpska.

XS
SM
MD
LG