Dostupni linkovi

Janjić: Vlasti saučestvuju u kampanji protiv novinara


Dragan Janjić
Dragan Janjić

Redakciji portala Insajder.net upućene su pretnje smrću. Portal koji su osnovali novinari Insajdera, istraživačke emisije koja je jedanaest godina emitovana na TV B92, saopštio je da je u protekloj nedelji više pretnji smrću stiglo saradnicima portala, dok su direktne pretnje upućene Brankici Stanković, odgovornoj urednici i Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92.

Pretnje su prijavljene nadležnom tužilaštvu, a Brankica Stanković, Veran Matić, novinarka Irena Stević i Miodrag Čvorović, direktor i producent Insajdera, dali su izjave povodom krivičnih prijava koje su podnete.

Pretnje smrću novinarima i saradnicima Insajder.neta upućene su u jeku obrušavanja tabloida Informer na KRIK-a, Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije. Povod za to je, podsetimo, istraživanje o navodnim neprijavljenjim nekretninama u vlasništvu porodice premijera Srbije Aleksandra Vučića. Iako još neobjavljene, tabloid je došao do pojedinosti koje su novinari planirali da publikuju, zbog čega su u KRIK-u uvereni da su praćeni.

Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ocenjuje za RSE, da je najopasnije to što se pretnje obnavljaju novinarima koji su pod policijskom zaštitom, poput Brankice Stanković.

„Vrlo je indikativno da se pretnje i kampanje odnose na medije koji na ovaj ili onaj način bave ili imovinom vladajućih krugova, bilo različitim drugim poslovima u koje su oni uključeni. Mislim da u stvaranju te atmosfere vlasti saučestvuju“, smatra Janjić.

RSE: Kakve bi to posledice moglo da ima, s obzirom na to da se novinarima preti smrću? Ili se poseže za diskreditacijom ličnosti, a ne eventualnoj argumentovanoj kritici njihove profesionalnosti?

Janjić: Ovo je prilično, možda malo neobičan zaključak, ali mislim da će pojačati otpor. Potpuno je van svakih normi ono što se događa na tom planu pritisaka na medije koji se bave istraživačkim novinarstvom. Ono što portali rade je postalo mnogo vidljivije....

RSE: Zbog tema kojima se bave i reakcijama koje su izazvali?

Janjić: Tako je. Ali to ne znači da navijam da treba da bude pritisaka. Naprotiv! Ne treba da ih bude, ali mislim da će pritisci koji jačaju da proizvedu suprotne efekte od onoga što čekuju oni koji ih podstiču i priželjkuju. Pretnje se obnavljaju ljudima koji su do sada bili pod policijskom zaštitom i koji su do sada bili izloženi pretnjama i to je jako opasno i jako teško. Bilo bi jako važno da vlasti učine sve da to spreče.

RSE: Imate li utisak da je to orkestirano ili je reč o pojedinačnim ispadima nasilnika?

Janjić: Moguće je da su pojedinačni ispadi, ali ne bih isključivao ni da je orkestrirano. Zato što ne vidim neki kontinuairan i smislen otpor vlasti stvaranju ovakve amosfere. Naprotiv, vidim da se benevolentno postavljaju slučajevima u kojima se stvara atmosfera pogroma u odnosu na novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG