Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Inspektori UN potvrdili upotrebu sarina, u Siriji počinjen ratni zločin


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun
Inspektori Ujedinjenih nacija imaju “jasne dokaze” da je hemijsko oružje korišćeno protiv civila, uključujući i decu, u napadu 21. avgusta na predgrađe Damaska.

Upotrebljen je otrovni gas sarin, stoji u izveštaju koji je u ponedeljak predstavio generalni sekretar UN Ban Ki-Mun u Savetu bezbednosti.

"Misija je zaključila da je hemijsko oružje bilo korišćeno u relativno velikoj meri u oblasti Guta kod Damaska. Napad je izazvao brojne žrtve, posebno među civilima", naveo je Ban.

"Ovo je ratni zločin", izjavio je generalni sekretar UN i dodao:

"Verujem da svi mogu da me podrže u osudi ovog neopisivog zločina. Međunarodna zajednica ima odgovornost da počinoci odgovaraju".

Zadatak inspektora nije bio utvrđivanje ko je upotrebio hemijsko oružje.

"Hemijsko oružje je korišćeno u sirijskom sukobu. Hemijski, medicinski i uzorci iz okoline, koje smo prikupili, daju jasan i ubedljiv dokaz da su rakete zemlja-zemlja sadržale nervni gas sarin, a korišćene su u Ein Tarmi, Moadamijahu i Zamalki u oblasti Guta u Damasku“, piše u izveštaju inspektora UN.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus izjavio je da se u izveštaju UN o napadu hemijskim oružjem u Siriji ukazuje da iza toga stoji sirijski režim.

"Ako pažljivo pogledate nalaze, količina otrovnog gasa koji je upotrebljen, njegova kompleksnost, prirodnu putanju nosača gasa, nema apsolutno nikakve sumnje odakle je potekao taj napad... To ojačava poziciju onih koji su od poccetka tvrdili da je kriv režim", rekao je Fabijus u izjavio za radio RTL.

Početak sprovođenja programa za uništenje sirijskog hemijskog oružje je "pitanje dana", najavljeno je u ponedeljak iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Sirija je bila i tema i u Parizu gde su se, pored Fabiusa, okupili američki državni sekretar Džon Keri i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg kako bi razmotrili sadržaj rezolucije o Siriji.

Trojica ministara založila su se za jači i robustniji sadržaj dokumenta Ujedinjenih nacija, kao i tačne detalje mogućnosti na koji način Sirija može uništiti zalihe svog hemijskog oružja.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Sjedinjenih država i Britanije takođe su objavili da će insistirati na tačnim vremenskim okvirima u kojima se sirijski vodja Bašar al Asad treba povinovati odlukama svetske organizacije.

Loran Fabijus, Džon Keri i Vilijem Hejg
Loran Fabijus, Džon Keri i Vilijem Hejg
„Ukoliko se ne povinuje zahtevima medjunarodne zajednice, Asad će se suočiti s posledicama“, izjavio je američki državni sekretar Keri, naglasivši da su svi saglasni oko toga, uključujući i Rusiju.

On je precizirao da kako nova rezolucija UN-a nije pojasa za spasavanje sirijskog predsjednika jer je Bašar al Asad izgubio svaki legitimitet.

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da bi se rezolucija UN o Siriji mogla izglasati do kraja ove sedmice. On je pozdravio američko - ruski sporazum o uništavanju hemijskog oružja u Siriji.

Francuski predsednik je u ekskluzivno intervjuu kazao kako je političko, odnosno diplomatsko rešenje u Siriji moguće, ali da opciju vojnog udara ne treba potpuno zaboraviti

"Kad se govori o američko-ruskom sporazumu, valja reći da je to važan korak, ali ne i poslednja reč.“

Ali Haidar, sirijski ministar za nacionalno pomirenje, nazvao je sporazum "pobedom za Siriju kojom se izbjegava rat“. No, opoziciona Nacionalna koalicija kritikovala je plan, rekavši da je Asad u više navrata pokazao kako se ne može verovati njegovim obećanjima.

Sirijski ministar informisanja Omran el-Zoubi, izjavio je da će Damask poštovati američko-ruski plan o uništenju svog hemijskog oružja nakon što on dobije odobrenje UN-a. On je rekao da je vlada u Damasku već počela da priprema potrebnu dokumentaciju.

Arapska liga, Kina, Iran i zvanični Damask pozdravili su sporazum između Rusije i SAD o uništavanju sirijskog arsenala hemijskog oružja. Ujedinjene nacije su saopštile da su primile svu dokumentaciju neophodnu za pridruživanje Damaska konvenciji o hemijskom oružju i da bi priključenje trebalo da se održi 14. oktobra.

Američko-ruski sporazum je postignut u subotu u Ženevi posle trodnevnih razgovora između američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova.

Cilj sporazuma je da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu do sredine sledeće godine i da se, istovremeno, ostavi mogućnost sankcija za Damask ako ne bude ispunio preuzete obaveze. Ako Sirija ne ispuni uslove nije isključena upotreba sile, kao poslednja mera rešavanja krize.
XS
SM
MD
LG