Dostupni linkovi

Izmjena ugovora o zakupu zadala bi završni udarac Svetom Stefanu


Sveti Stefan
Sveti Stefan
Kako se očekuje, jedan od prvih poteza nove Vlade trebalo bi da bude potpisivanje aneksa ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. Aneksom bi se smanjila cijena zakupa za trećinu, a produžava rok 12 godina.

Međutim, izmjenama ugovora se predviđa i gradnja nekretnina za prodaju u Miločerskom parku, što je prema tvrdnjama opozicije osnovni razlog zakupa tog dijela Crnogorske obale od grčke Restis grupe i Adriatik Propertisa.

Podsjetimo, riječ je o zakupcima koji već godinu i po ne izmiruju ugovorene obaveze, i koji ni nakon 6 godina od zakupa nisu uspjeli da nekadašnji crnogorski brend vrate na inostranu turističku mapu.

Iako stručni tim Ekonomskog fakulteta u Podgorici nije dao stručnu preporuku da se prihvate izmjene ugovora o zakupu Svetog Stefana, najavljeno je da će jedan od prvih poteza izvršne vlasti biti poptisivanje ankesa upravo tog ugovora.

Njime se, prema nezvaničnim informacijama predviđa umanjenje cijene zakupa za trećinu, sa 2 miliona i 100 hiljada na milion i po godišnje, dok će period zakupa umjesto 30 biti 42 godine.

Budvanska opozicija kaže da se obistinjuje ono na šta upozoravaju već duže vrijeme.

"Sada je na površinu isplivalo ono što je opozicija od prvog zakupca Svetog Stefana, singapurske kompanije Aman rizorts pa i ovih sada Grka, već dugi niz godina tvrdila – da je posrijedi jedan nesrećan izbor strateškog partnera koji je uspio da uništi biser našeg turizma", kaže Đorđije Vujović iz Demokratskog fronta.

Finale nesrećne priče

Adriatik propertis, iza koje stoji grčka grupa ne plaća zakup već godinu i po, pa već duguje preko 2 i po miliona državnom preduzeću Budvanska rivijera, koje je formalni vlasnik Grad hotela Sveti Stefan.

Rade Ratković
Rade Ratković
Doktor turističke ekonomije Rade Ratković ovako govori o najavama novog aneksa ugovora o Svetom Stefanu:

"Ja sam čuo da su Grci, trenutni zakupci tražili da se produži zakup, a da se umanji cijena. Obzirom da već kasne nekoliko godina i da to bude valjda nagrada za to. Ne znam šta će vlada odlučiti. Pretpostavljam da će teško donijeti odluku da se tome udovolji jer bi se, po mom mišljenju moglo udovoljiti da su oni sve na vrijeme završili, prije roka, definitivno otvorili objekat, da smo svjedoci velikog dodatnog zapošljavanja, da je već otvoren novi hotel Miločer. Pošto ništa od toga nema, mislim da sam čak negdje pročitao da se traži i gradnja apartmana, da se dozvoli prodaja nekih apartmana. Pretpostavljam da će vlada sigurno biti odgovorna, da će to pažljivo razmotriti i vratiti ugovarača na izvršavanje ugovornih obaveza".

Ukoliko se ostvare najave da će crnogorska vlada ipak prihvatiti aneks ugovora sa Grcima, mediji špekulišu da bi bio otvoren put konačnom ostvarenju zakupca da gradi nekretnine u miločerskom parku, u okviru zakupljenog hotela Kraljičina plaža. Pominje se i zakup tog dijela priobalja na 90 godina, što u opoziciji smatraju okončanjem bilo kakve održive turističke budućnosti za, nekada elitni dio crnogorskog primorja.

"Na žalost do plana Sveti Stefan ne može da se dođe, ali u miločerskom parku, po našim saznanjima je ucrtana gradnja ekskluzivnih vila, isto za zakupca hotela Sveti Stefan. To je nešto protiv čega smo mi od prvog dana i za nas je jednostavno ta ideja neprihvatljiva i mi ćemo apsolutno biti protiv takvog davanja. Već su im dali plaže, dali su im sve, a oni sada još žele da grade u parku. Aneks za gradnju apartmana neće u poptunosti zadovoljiti volju zakupca. Prema našim saznanjima postoje i ankesi koji se odnose na gradnju vila u miločerskom parku. To će biti finale jedne nesrećne priče koja je svetostefanski turizam i ukupni crnogorski zavila u crno", kaže Đorđe Vujović.
XS
SM
MD
LG