Dostupni linkovi

Izetbegović: Vladajuća šestorka će destabilizirati BiH


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa najavljuje da će se na predstojećem Kongresu SDA kandidovati za mjesto predsjednika stranke. Smatra da vladajuća šestorka svojim sporazumima i dogovorima može samo destabilizovati Bosnu i Hercegovinu. Događaj godine, po njegovom mišljenju, su rezultati lokalnih izbora na kojima je Stranka demokratske akcije, čiji je član, dobila mnogo više glasova od ostalih partija u Federaciji BiH.

RSE: Gospodine Izetbegoviću, 2012. godinu. kada govorimo o politici, obilježili su raskoli u kolacijama, stvaranje novih ali i lokalni izbori, čiji rezultati su potpuno drugačiji od onih koje imamo na drugim nivoima vlasti. Šta je za vas bio politički događaj broj jedan u 2012. godini?

Izetbegović: Bilo je niz događaja koji su većinom negativni - lutanja u koalicijama, nekih popuštanja u odnosu na stranu koja ne želi dobro ovoj državi. Možda su od ovih pozitivnih, lokalni izbori, kao što ste rekli, koji su dali nadu da će stvari krenuti u drugom smjeru, dakle, jedno zasićenje naroda i glasača jednom nespretnom ili zlonamjernom politikom ili politikom koja ne daje rezultate, koja nas može uvesti u konflikte ili, u najmanju ruku, u jednu ekonomsku agoniju. Dakle, možda su to ipak lokalni izbori, po meni.“

RSE: Kakav je vaš stav o novoformiranoj koaliciji? Da li, po vašem mišljenju, sporazumi i prijedlozi koje smo imali prilike čuti u poslednje vrijeme mogu stabilizirati ili destabilizirati BiH?

Izetbegović: Naravno da će destabilizirati BiH. Ono što su odlučili da urade sa Izbornim zakonom i sa CIK-om, da razvlaste CIK, pa zatim da stave pod političku kontrolu sudove, tužilaštva, medije, da se potroši novac gdje god ga ima – u Centralnoj banci, u Elektroprijenosu, da bi se zakrpile privremeno neke rupe, a ne da bi se ta sredstva dala u investicije. Naravno da je na štetu BiH. I tu su neke stvari nepopravljive. Sredstva će se ponovo skupiti u Centralnoj banci i u Elektroprijenosu, ali nikad više nećemo imati prebrojavanje glasova npr. za Srebrenicu u CIK-u. To će biti lokalno prebrojavanje i nikad više nećete imati načelnika koji ne negira genocid. Ili, pogledajte samo aferu Reket kako je zataškana zato što je neko pobijedio i postao lider u BiH. A još uvijek tužioce imenuje nezavisno tijelo, dakle od kolega sudija i tužilaca. Možete misliti kad ih budu političari imenovali, kako će se tad zataškavati raznovrsne afere.

RSE: Godinu za nama obilježile su i nesuglasice na regionalnom nivou. Krajem godine na relaciji Zagreb - Beograd došlo je do zahlađenja odnosa. Može li se to odraziti i na odnose BiH sa susjedima?

Izetbegović: Neke nespretne, da li su bile namjerne ili su bile nenamjerne, izjave predsjednika Nikolića su napravile su sličan problem u odnosima BiH i Srbije. Ali, evo imamo i gospodina Dačića, koji je nešto pragmatičniji, elastičniji, mlađi političar i mislim da bolje razumije stvari, tako da tu još uvijek vrata nisu zatvorena. I ja se nadam da će i gospodin Nikolić promijeniti retoriku, da će dobro osmisliti neke odgovore na bolna pitanja - ili izbjegavati odgovore ili dati prave odgovore. Ono što je dosad govorio o Srebrenici, o BiH, nije nešto što pomaže ozdravljenju tih odnosa, koje je počelo u vremenu predsjednika Borisa Tadića.

Prijateljski odnosi u Predsjedništvu
RSE: U BiH danas postoje različita viđenja priključenja BiH NATO-u. Mnogo jača podrška tom procesu je u Federaciji nego u RS. Kada procjenjujete da bi BiH mogla biti primljena u NATO, i koliko je to inače značajno za ovu državu?

Izetbegović: Kada ove snage koje se odupiru članstvu BiH u NATO-u shvate bjelodano jasne činjenice da je to jedno elitno društvo zemalja u svijetu, koje okuplja nekih osam posto zemalja, ali proizvodi 60 posto svjetskog GDP-a. I to su zemlje u kojima se redovito dobro živi, gdje NATO garantuje sigurnost zemalja – i zbog toga ulaze investicije u te zemlje, i zbog toga se ljudi zapošljavaju, zbog toga se tu dobro živi. Naprosto, treba biti boljim dijelom čovječanstva. Mislim da je neku izjavu u tom smislu poslije posjete slovačkog predsjednika dao i Milorad Dodik – dakle, da Srbi ustvari trebaju dobro razmisliti šta je bolje za njih bolje. Ako ne za BiH, šta je bolje za narod u RS. To je sasvim sigurno članstvo u NATO-u i u EU.

RSE: Kaskamo, također, i u priključenju EU. Najveći kamen spoticanja ispostaviće se da je provođenje presude Sejdić-Finci. Bilo je ideja da se to prebaci na Predsjedništvo BiH, da ono rješava taj problem. Da li vi mislite da bi tri člana Predsjedništva mogla racionalnije uticati da se ta presuda konačno sprovede?

Izetbegović: Ako bi se odluka prenijela na tri člana Predsjedništva, možda bi i moglo, dakle, da nam dopuste da donesemo odluku. Ali ako će Parlament, a radi se promjeni Ustava i to ne može mimo odluke Parlamenta biti, ne vjerujem da će Parlament drugačije uraditi nego što se dogovore lideri. Krenulo se tu da se riješe još neke bitne stvari osim onoga što je meritum presude strazburškog suda, a to su frustracije Hrvata u BiH. Pokušali smo da rješavamo i tu stvar i mislim da smo time natovarili sebi previše obaveze i da se treba vratiti onome što je osnovni zahtjev presude, a to je omogućiti svakome da bira i da bude biran. Tu evo da kažem i nešto pozitivno za prijedloge koji dolaze iz Banje Luke. Mislim da je prihvatljiv prijedlog koji je imala strana koju predstavlja gospodin Dodik – ići minimalistički, dvojica iz Federacije, jedan iz RS-a, barem kad je Predsjedništvo u pitanju, bez odrednice o tome ko pripada kojoj etničkoj skupini. To je jedno jednostavno rješenje i mislim da bismo mogli ići u tom smjeru.

RSE: Kakvi se, po vašem mišljenju, odnosi u državnom Predsjedništvu?

Izetbegović: Veoma korektni. Donijeli smo par stotina odluka gdje smo se saglasili, a onda ima par odluka gdje se nismo saglasili - jedan posto, recimo, je tih odluka gdje se nismo saglasili. S obzirom na ovakvu političku klimu i na to da mi dolazimo iz suprotstavljenih političkih koncepcija, mislim da ti odnosi skoro da ne mogu biti bolji - i da tu, ustvari, naši lični pristupi čine da ti odnosi budu maksimalno korektni, pa i prijateljski.

RSE: Pitaću vas za kraj pitanje koje nema veze sa Predsjedništvom, ali ima sa strankom kojoj pripadate. U jednom intervjuu potvrdili ste da ćete prihvatiti kandidaturu za predsjednika SDA. Šta očekujete?

Izetbegović: Rekao sam da ću prihvatiti ako me kandiduju. Ne mogu ja sam sebe kandidovati, ali pretpostavljam da hoće.

RSE: Vjerujete li da ćete pobijediti ovoga puta?

Izetbegović: Pa vjerujem.
XS
SM
MD
LG