Dostupni linkovi

Nikolić sa Izetbegovićem i Radmanovićem: Neće više biti nesuglasica


Neće više biti nesuglasica i nerazumevanja, dogovorili su se u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Predsedništva BIH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović. Srbija želi da pomogne, a ne da odmogne BiH, rekao je Nikolić. Potrebno je sagledati prošlost, ono što se dešavalo u Srebrenici u Sarajevu, poručio je Izetebegović rekavši da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom Srbije.

Primetno pomirljivi tonovi nakon susreta Nikolić – Radmanović – Izetbegović, ali bez zaobilaženja teških tema. Rešićemo otvorene probleme i ne otkazujemo više ni jedan planirani sastanak, poruka je koju je preneo predsednik Srbije, a upravo su njegove pojedine izjave bile jedna od tih teških tema, izneta i pred novinare. Nikolić kaže da je saslušao primedbe svojih sagovornika najčešće na račun toga kako je tumačio neke događaje, pojave ili komentarisao neke odnose.

„Dogovorili smo da među nama više neće biti nesuglasica, nerazumevanja zato što ja zaista iskreno želim svako dobro BiH, svakom njenom građaninu, svi su mi podjednako važni. Naravno kao predsedniku Srbije ostaje mi u dužnost da brinem i o Republici Srpskoj i znam da to razumeju članovi Predsedništva i oni brinu o svom narodu koji ne živi u BIH“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio svojim gostima na iskrenosti.

„Zato što je današnja iskrenost u našim razgovorima, čini mi se, učvrstila naše odnose bolje od bilo koje sakrivene izjave ili bilo koje izjave koja bi bila dirigovana“, ocenio je Nikolić.

„Drago mi je da budem u Beogradu nakon 25 godina“, rekao je član predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je za razliku od trećeg člana predsedništva BiH Željka Komšića došao jer misli da je „bolje licem u lice neke stvari raspraviti i podsetiti na istinu“. Nakon što je to učinio kaže da je zadovoljan razgovorom sa Nikolićem i poručuje da treba da se pazi na reči kad se govori o onome što se dogodilo i da se poštuju presude međunarodnih sudova i ustavno – pravno uređenje BiH.

„Da bismo išli u budućnost moraćemo na momenat zastati, okrenuti se i zagledati se u prošlost. Zagledati se u ono šta se desilo u Srebrebnici, još jednom pogledati snimak onoga što su uradili svojedobno Škorpioni u BiH i shvatiti da se onakva stvar desila 8.372 puta. Treba se s time suočiti. Ili pak, otvoreni grad Sarajevo. U 42 mjeseca opsade, u tri ledene zime, u oko hiljadu granata dnevno, svaki treći Sarajlija je ranjen, svaki deseti je umro. Treba se s time suočiti, mi ne tražimo nikakvu osvetu, ali tražimo da se ta istina sagleda“, preneo je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio i da u BiH ne postoje dve države.

„Ima samo jedna država, Bosna i Hercegovina. Na Balkanu nemaju dvije srpske države. To je činjenica i tako će i ostati", rekao je on.

Tomislav Nikolić je nedavni susret sa predsednikom bosanskohercegovačkog entiteta Repubike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu nazvao sastankom „najodgovornijih ljudi dve srpske države". Prethodno je više puta ponavljao da se u Srebrenici dogodio veliki zločin a ne genocid, pozivajući se na rezoluciju Skupštine Srbije kojom je osuđen zločin u Srebrenici, ali nije pomenut genocid. Nedavno je ocenio i da „BiH polako nestaje pred našim očima“.

Upravo zbog Nikolićevih izjava njegov poziv na sastanak u Beograd nije prihvatio Komšić rekavši da ne vidi svrhu toga zbog više puta iznetih stavova Nikolića, koji se, ocenio je Komšić, mogu smatrati klasičnim mešanjem u unutrašnja pitanja BiH, te prizivanje raspada BiH kao države". Nikolić je izjavio da mu je žao što Komšić nije došao i da se nada da će taj problem uskoro biti otklonjen.

Nova era u odnosima dve zemlje

Predsedavajući Predsedništva Nebojša Radmanović je primetio da je ova poseta, koja, kako kaže, dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna ne samo za bilateralne odnose Srbije i BiH, već i za stabilnost čitavog regiona.
Zastave BiH i Srbije, foto: Midhat Poturović
Zastave BiH i Srbije, foto: Midhat Poturović

„BiH i Srbija imaju vrlo dugu granicu, imaju preko milijardu i 200 miliona eura ekonomsku razmenu, narodi koji žive sa jedne i sa druge strane prirodno su upućeni jedni na druge. Sve manje ćemo imati nesporazuma posle današnjeg sastanka“, zaključio je Radmanović.

Osnova razgovora bila je dalja saradnja Srbije i BIH. Srbija želi da pomogne i nikako da odmogne BIH, preneo je svojim gostima Nikolić.

„Rešićemo probleme koji stoje neosnovano nerešeni, na primer problem granice ili problem kako ćemo zajednički da investiramo, posebno u energetske projekte“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije koji obično znaju kakve građevinske radove mogu zemlje na ovom prostoru da izvedu.

"Srbija ne može sama. Obratiće se i BiH i Hrvatskoj i Sloveniji. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog ko naređuje ili tutoriše, već nekog ko može da povede", istakao je Nikolić.

Tomislav Nikolić, koji je izazvao negodovanje u delu zemalja regiona pojedinim izjavama nakon što je izbaran za predsednika Srbije, pored tereta koji nosi svojom radikalskom prošlošću prihvatio je poziv da uskoro poseti Sarajevo. U maju je planiran i trilateralni sastanak Srbije, BiH i Turske u Ankari.

Iako je šteta što u Beograd nije došao i Komšić, veliki značaj ima dolazak Izetbegovića jer je i on imao primedbe na neke Nikolićeve izjave, kaže Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative ocenjujući da ova poseta ima veliki simbolički značaj.

„Ovim je otvorena nova era u tim odnosima posle izbora u Srbiji i niza Nikolićevih izjava koje su sa velikim nezadovoljstvom primljene u delu javnosti u BiH, ali i od pojedinih lidera kao što su Izetbegović i Komšić. Ovo je važno i zato što otvara perspektivu da se počnu rešavati neki problemi koji postoje između dve države i da se poboljšaju odnosi na relaciji Beograd – Sarajevo s tim što iz ovih izjava vidi da će i dalje posredničku ulogu igrati Turska“, zaključuje Popov.
XS
SM
MD
LG