Dostupni linkovi

Izbori u Vojvodini ubuduće po proporcionalnom sistemu


Zgrada Parlamenta Vojvodine
Zgrada Parlamenta Vojvodine
Skupština Vojvodine u petak je izmenila izborni sistem u ovoj pokrajini: umesto mešovitog u buduće poslanici će biti birani po proporcionalnom sistemu. Inicijativu za promenu pokrenula je Liga socijaldemokrata Vojvodine iz vladajuće većine. Međutim, za njihov predlog podršku su, umesto koalicionih partnera, dale opozicione stranke predvođene Srpskom naprednom strankom.

Iako većinu u Skupštini Vojvodine čine Demokratska stranka, Savez Vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine podrška inicijativi za promenu izbornog sistema koji je pokrenula stranka Nenada Čanka, stigla je iz opozicije.

Ovaj potez pokazao je značajne razlike unutar vladajuće koalicije. Ipak, kako šef odborničke grupe LSV, Branislav Bogaroški kaže, oni ne ruše pokrajinsku Vladu.

“Inicijativa koju smo danas podneli je inicijativa za promenu izbornog sistema i tačka. To je projekat za koji smo mi zainteresovani. Tome ne treba davati nikakvu drugu konotaciju. Oni koji su podržali predlog dali su glas samo za ovu izmenu. Nema ništa levo ili desno, nema ništa više ni manje od toga”, kategoričan je Bogaroški.

Promena izbornog sistema, koja podrazumeva uvođenje proporcionalnog izbornog sistema kao u slučaju republičkih i opštinskih izbora, neprihvatljivo je za Savez vojvođanskih Mađara, kaže predsednik te stranke, Ištvan Pastor.

“On dovodi do toga da će približno jedan milion vojvođanskih poslanika premanentno ostati bez svog poslanika u Skupštini Vojvodine i mislim da je to mnogo mnogo veći problem nego što su trenutni stranački interesi”, rekao je on.

Demokratska stranka smatra da je ovo samo tehničko pitanje a ne nešto što bitno menja poziciju postojeće koalicije, rekao je šef poslaničke grupe Borislav Novaković.

“Pravo svake političke stranke je da definiše svoje interese i ne moramo se u svakom trenutku po svim pitanjima da se slažemo unutar valdajuće koalicije. Da li će ovo proizvesti neke druge posledice videćemo u narednim danima ali ih ja trenutno ne vidim, prosto postoji jedna stvar oko koje se nismo složili i to je potpuno legitimno u politici”, smatra Novaković.

Prvi čovek Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin smatra da je ipak posle današnje sednice samo pitanje vremena kad će se formirati nova skupštinska većina.

“Stav SNS-a da je ona otvorena za sve predloge, a osnovni i najveći problem u Vojvodini jeste vlast DS-a i mi to želimo promeniti. Ovaj predlog LSV-a je nama bio sasvim prihvatljiv”, istakao je Matejin.

Pisac i aktivista Nedim Sejdinović smatra da ovde više nije pitanje da li postoji koalicija oko DS-a, već ko će izgovoriti da se koalicija raspala.

“Ja mislim da se ta koalicija praktično već raspala samo nema nikog ko će to zvanično saopštiti i preuzeti odgovornost za to, i da je došlo vreme za nove izbore u Vojvodini. Očigledno je da su za izbore zainteresovani svi osim Demokratske stranke. Činjenica je da LSV već dugo traži promene izbornog sistema ali je činjenica i to da ova stranka sve otvorenije sarađuje sa Srpskom naprednom strankom”, kaže Sejdinović.

Inače u Vojvodini do sad se primenjivao mešoviti izborni sistem. Po tom modelu 60 poslanika se biralo po proporcionalnom sistemu, dok je druga polovina skupštinskih mesta bila dodeljivana po većinskom sistemu koji je omogućio da svaka lokalna samouprava sa teritorjie Vojvodine ima barem jednog predstavnika u ovoj instituciji.
XS
SM
MD
LG