Dostupni linkovi

Ekonomske teme odlučuju izbore u Izraelu


Glasanje u Izraelu
Glasanje u Izraelu
Više od pet i pol milijuna Izraelaca u utorak izlazi na birališta kako bi izabrali novi parlament, Knesset. U utrci za 120 poslaničkih mjesta su 32 stranke, a prema istraživanju, aktualni premijer Benjamin Netanyahu će zadržati vlast, ali da bi formirao vladu morati će koalirati s ultranacionalističkom desnicom. Prvi rezultati se očekuju tokom noći.

Za razliku od ranijih izbornih kampanja, ovaj put stranke su se fokusirale na socijalna i ekonomska pitanja, a manje na postizanje trajnog mira s Palestincima.

To i ne čudi jer su širom Izraela posljednjih mjeseci održani brojni protesti zbog rasta cijena, a prema posljednjim izvještajima, svaki četvrti Izraelac živi u siromaštvu.

Aktualni premijer Benjamin Netanjahu, među simpatizerima poznat i kao Bibi, glasao je neposredno nakon otvaranja birališta. Na svom glasačkom mjestu u Jeruzalemu, gdje je stigao s cijelom obitelji, je izjavio:

„Želim uspješan Izrael i zato treba glasati za Likud - Bejten. Što smo uspješniji to su izgledi za uspjeh Izraela veći. U tome me podržava cijela porodica“.

Po posljednjim istraživanjima, koalicija Likud -Beiten će ipak izgubiti oko desetak mjesta u Knessetu u odnosu na prethodne izbore. Dvojcu Netanjahu- Avdigor prijeti ultranacionalistička stranka na čijem je čelu nova zvijezda izraelske politike, 40-godišnji milijuner Naftali Bennet. Čovjek kojega nazivaju rock zvijezdom politike, želi pridobiti glasove mladih i doseljenika iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Iako će Židovski dom, kako mu se zove stranka, dobiti tek oko 15 poslaničkih mjesta, to je gotovo četverostruko više nego 2009., kada su osvojili tri mandata. Kamere su pratile i njegov dolazak na biralište

„Naš cilj je ujediniti državu, okupiti sve, vjernike, ateiste, agnostike, Arape i Židove, kako bi učinili nešto značajno za ovu veliku naciju“.

Tokom kampanje jasno je stavljao da znanja da će učiniti sve kako „palestinska država ne bi nastala na izraelskoj zemlji“.

Promatrači ističu da će politički rast ove stranke dodatno ugroziti mirovni sporazum s Palestincima, koji je ionako u zastoju.

Labursti će po svemu sudeći imati dvostruko više poslanika, možda čak 1,7 a političke poene mogu zahvaliti teškoj ekonomskoj situaciji. Njihova šefica Shelley Jachimovich je otklonila mogućnost postizbornog koaliranja s Netanyahuom.

Možda bi to mogli učiniti lider nove, sekularne, centrističke stranke „Budućnost postoji“, popularni TV voditelj Yair Lapid, ili nekadašnja šefica diplomacije Tzipi Livni koja predvodi centristički „Pokret“.
XS
SM
MD
LG