Dostupni linkovi

Izbori u Grčkoj i Francuskoj: Nada u ekonomsku stabilnost EU


Ilustracija
Ilustracija
Ishod nedjeljnih grčkih izbora donio je olakšanje na važnim evropskim adresama. Socijalisti francuskog predsjednika osvojili su parlamentarnu većinu što omogućuje Francoisu Hollandu da provede najavljene reforme zbog kojih je osvojio Elizejsku palaču. Dan nakon izbora porasla je i vrijednost dionica na evropskim i azijskim burzama. Barel nafte je nešto iznad 84 dolara

Lider grčke Nove demokracije Antonis Samaras ne gubi ni tren. Sastao se s predsjednikom zemlje i dobio mandat za otpočinjanje pregovora o formiranju vlade.

Zajedno s trećeplasiranim Pasokom ima 162 od 300 poslaničkih mjesta u parlamentu. Lijeva koalicija Syriza ima 71 zastupnika. Kada bi Pasok pristao, koalicija bi mogla imati samo dvije stranke.

No socijalisti smatraju da u vladu mora ući i predstavnik Syrize kako bi Grčka dobila vladu nacionalnog jedinstva. Alexis Tsipras je u nedelju uveče, međutim, izjavio kako nije voljan ući u novu vladu i da će radije biti opozicija koja se protivi oštrim mjerama štednje.

Ipak, činjenica je da je 40 posto Grka izabralo financijski paket pomoći koji znači i štednju na svim razinama. Analitičari smatraju da će Samaras od Bruxellesa zatražiti popuštanje.

Unija je već pozvala Atenu da provede ono što je dogovoreno, a za što je dobila dva paketa pomoći vrijednih 240 milijardi eura.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je istaknuo da „sada treba provesti dogovoreno, primjeniti program reformi, kako bi se na njima temeljio rast ekonomije, zapošljavanje i garantirao prosperitet za sve građana. Evropska unija je spremna pomoći da se ostvare ti ciljevi“.

Ishod izbora koji znače ostanak Grčke u eurozoni pozdravljen je u međunarodnoj zajednici. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je kazao da se Peking nada da će rezultat izbora voditi stabilizaciji ekonomskih prilika u eurozoni.

Grčki izbori su se reflektirali na svjetske burze. Vrijednost dionica je porasla, ojačao je euro.

Na drugom kraju Evrope, francuski je predsjednik Francois Holland zacementirao vlast Socijalista. S apsolutnom većinom u parlamentu može okrenti novi list. On se protivi oštrim mjerama štednje i ističe da one ne mogu potaknuti privredni rast i zapošljavanje što je potrebno Evropi u ovom trenutku.
XS
SM
MD
LG