Dostupni linkovi

Izbori poljuljali vjeru u temelje demokratije


Sa konferencije o borbi protiv korupcije
Sa konferencije o borbi protiv korupcije
Za razliku od prethodnih godina kada se uglavnom govorilo o korupciji kao vidu zloupotrebe vlasti radi lične koristi, Svjetski dan borbe protiv korupcije u Crnoj Gori ove godine obilježava fokus na nepovjerenje u izborni proces koje je aktuelizovano aferom "Snimak". Dok Evropska komisija insistira na potpunom rasvjetljavanju i procesuiranju ovog slučaja, značajan dio domaće javnosti ga ocjenjuje kao krunski dokaz da se izborne pobjede koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije već deceniju i po temelje na izbornim prevarama i zloupotrebi državnih resursa.

Predsjednik parlamenta, ali i manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić smatra da su posljednji izbori pokazali da postoji puno sumnji u slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori.

Ocjenjujući da je i sama obnova države bila manji izazov od uspostavljanja pune demokratije, lider socijaldemokrata je rekao: "Ostaje nam da naučimo da je promjena vlasti jedan od bitnijih uslova vitalnosti demokratije i uspjeha društva i države".
Ranko Krivokapić na konferenciji o korupciji
Ranko Krivokapić na konferenciji o korupciji

"Mislili smo i nadali smo se da smo tu temu apsolvirali, da su izbori postali proces koji će biti nesporni temelj demokratije u Crnoj Gori, mjesto odakle ćemo graditi sve uspjehe Crne Gore na putu evropskih integracija, za nas koji u to vjerujemo – NATO integracija, i opšte afirmacije razvoja Crne Gore. Očigledno je da su posljednji krugovi izbora pokazali da ta naša rijeka nije potpuno čista i da postoji puno sumnje u osnovni izvor demokratije, a to su slobodni i fer izbori. I zato smo se vratili izvoru, i zato je crnogorski parlament krenuo na ono za šta smo mislili da je završeno, a to je povjerenje u izborni proces".

Zavisno od ugla gledanja, stanje u oblasti borbe protiv korupcije se različito ocjenjuje.

Vlast, koja uz večitu opasku da je ima i u svim drugim zemljama, priznaje da korupcija u Crnoj Gori postoji i često kao argument povlači evidentirane pozitivne pomake, kao što je činjenica da se Crna Gora na listi svih država svijeta po stepenu percepcije korupcije koju je sačinio Transparency International, sa prošlogodišnjeg 75. popela na 67. mjesto. Ipak, prema opštem mišljenju, tome je najviše doprinijelo usvajanje zakona i propagandno-edukativne aktivnosti.

U tom kontekstu treba reći da je NVO Centar za građansko obrazovanje istraživanjem došao do podatka da je od 2007. do 2012. za projektne aktivnosti ključnih institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što iz Budžeta, što iz IPA fondova, država članica EU, SAD, potrošeno minimum 80 miliona eura, a bez ikakvih suštinskih rezultata u vidu pravosnažnih presuda, pa čak i bez utvrđivanja odgovornosti za nedostatak tih rezultata.

Dvije varijante

Nema rezultata ni u rasvjetljavanju afere "Snimak" koja je posljednjih mjeseci u fokusu opozicije i dijela NVO sektora.

Podsjetimo. Afera "Snimak" je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno, zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača.

Nakon izbijanja skandala, predstavnici međunarodne zajednice su snažno sugerisali da se cio slučaj mora do kraja rasvijetliti. Tužilaštvo, kao i obično, nije našlo osnova za gonjenje, a ni parlamentarna istraga, tokom koje su saslušani najviši funkcioneri DPS-a, uključujući i njenog šefa, Mila Đukanovića, nije dala konkretne rezultate jer je zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije u Odboru usvojen samo tehnički izvještaj.
Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

"Ono što smo čuli na snimcima, ono što smo imali prilike da vidimo u dokumentaciji koju su mediji objavljivali je na žalost nešto što nas navodi na zaključak da ne samo da je afera Snimak realizovana u praksi, nego i da je skupština usvojila takve zakone koji su omogućili da se to desi, kojima je onemogućila uspostavljanje kontrole finansiranja političkih partija i da na žalost ni dan danas, godinu i nešto nakon što je ta afera otkrivena, godinu i nešto od kada nas upozoravaju sa svih međunarodnih adresa, mi nemamo još konkretnih rezultata", kazala je Vanja Ćalović, NVO MANS.

Tokom Nacionalne antikorupcijske konferencije u ponedjeljak koju je organizovala upravo NVO MANS, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič je ponovio očekivanja Evropske komisije.

"Pozdravljam odluku tužilaštva da podigne optužni predlog protiv nekoliko osoba zbog zloupotrebe službenog položaja a koji se tiču afere Snimak. Takođe, očekujemo da se ovaj slučaj temeljno procesuira".

Upravo su optužnice protiv nekoliko lokalnih aktivista predmet oštre kritike opozicije i dijela NVO sektora, jer su u potpunosti po strani ostavljeni visoki funkcioneri, a predsjednik opzozicione koalicije Demokratski front, Miodrag Lekić je, govoreći o aferi snimak, reakcijama Evropske komisije ali i vladajuće DPS, zatražio međunarodnu izolaciju premijera i lidera DPS-a, Mila Đukanovića.

"Počeo sam sa predlogom da pobijedi vlast, da pobijede oni koji smatraju i koji hoće da nas naviknu da je to normalna stvar – dogovarati se u združenom poduhvatu sa materijalnim dokazima kako zapošljavati da bi se ostvarili glasovi i pobjede na izborima. To je jedna varijanta, a druga je da ovo sve ima epilog, moralni, politički i da oni koji na taj način negiraju i prkose i ismijavaju proces evropskih integracija i nakon dokumenta EU u kojem se kaže da treba da se istraži afera Snimak, takvi treba da su izolovani iz komunikacije", kaže Lekić.
XS
SM
MD
LG