Dostupni linkovi

Birači pod dvostrukim pritiskom u Nikšiću


Na izborima će faktički nastupiti samo jedna politička stranka
Na izborima će faktički nastupiti samo jedna politička stranka

Prvi put od uvođenja višepartizma u Crnoj Gori, na jednim izborima nastupiće faktički samo jedna politička stranka. Riječ je o nedjelnjim izborima u Nikšiću, na koje izlazi samovladajuća Demokratska partija socijalista i njen koalicioni saveznik na državnom nivou Socijaldemokrate Ivana Brajovića.

I dok nikšićke izbore cjelokupna opozicija smatra nelegitimnim, pošto se odlučila za njihov bojkot, ta činjenica ne smeta lideru vladajućeg DPS-a Milu Đukanoviću, koji poručuje da će se u Nikšiću još jednom braniti Crna Gora:

"Sa protvnicima, bez njih, potpuno nam je svejedno. Mi smo apsolutno spremni da obezbijedimo naše učešće na izborima, dominaciju.“

Tako je na početku kampanje pred izbore u Nikšiću koji se održavaju 12. marta, govorio lider vladajuće Demokratske partije socijalista i donedavni crnogorski premijer Milo Đukanović. Iako njegova partija nema takmaca među opozicionim partijama, odlučila se za neuobičajenu intezivnu kampanju.

Ne biramo mi novu vlast, nego mi na ovim izborima opet branimo Crnu Goru: Đukanović
Ne biramo mi novu vlast, nego mi na ovim izborima opet branimo Crnu Goru: Đukanović

Đukanović će se tako večeras čak peti put obratiti Nikšićanima, pošto je do sada četiri puta učestvovao na predizbornim skupovima i tribinama, u samom gradu i njegovim zaseocima. Zašto toliki značaj pridaje lokalnim izborima, pa makar se oni održavali u drugoj po veličini opštini u Crnoj Gori, objasnio je još na samom startu, poručivši kako se u Nikšiću zapravo brani država Crna Gora.

"Dvanaestog marta odlučujemo o nečem mnogo značajnijem od izbora personalnog sastava lokalne uprave u Nikšiću. Zapravo, izbori 12. marta su produžetak izbora od 16. oktobra 2016. Samo da podsjetim, da se ne zaboravi, šta je u igri na izborima 12. marta. Ne biramo mi novu vlast, nego mi na ovim izborima opet branimo Crnu Goru", precizirao je Đukanović.

Sa druge strane, za crnogorsku opoziciju nikšićki izbori su kruna političke krize u kojoj se Crna Gora našla nakon parlamentarnih izbora 16. oktobra, a koji su održani u atmosferi pripreme navodnog državnog udara. Nakon što je samo dan pred zaključenje predaje partijskih lista za učešće na izborima u Nikšiću, Specijalni tužilac Milivoje Katnić od državnog parlamenta zatražio skidanje poslaničkog imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, liderima najjačeg opozicionog saveza Demokratski Front, kako bi oni bili uhapšeni pa pritvoreni zbog sumnje da su učestvovali u pripremi državnog udara, ostatak opozicije solidarisao se sa njima i odlučio za bojkot nikšićkih izbora.

Tako se došlo u situaciju koju Janko Milatović iz nikšičkog odbora DF, ovako opisuje:

“Ovo što se sada radi na nikšićkoj političkoj sceni očigledno ima još samo u Sjevernoj Koreji Kim Jong Una. Jer imate problem u političkim protivnicima i takmičenje partije bukvalno sa samom sobom.“

Ostatak opozicije solidarisao se sa Kneževićem i Mandićem i odlučio za bojkot nikšićkih izbora
Ostatak opozicije solidarisao se sa Kneževićem i Mandićem i odlučio za bojkot nikšićkih izbora

I dok je Nikšić oblijepljen predizbornim plakatima samo DPS i SD, sa kojih te dvije partije pozivaju glasače da u što većem broju izađu na birališta, iz opozicije se čuju pozivi da u nedjelju ostanu u svojim domovima. Ipak, uprkos bojkotu, predstavnici opozicije biće prisutni u biračkim odborima u kojima je 40 odsto predsjednika iz njenih redova. Tako se i od jednih i od drugih kreira atmosfera pritisaka i neizvjesnosti kako će proteći izborni dan.

Bilo kako bilo, za istraživačicu nevladine organizacije Institut Alternativa Dinu Bajramspahić, izbori u Nikšiću jesu zakoniti ali ne i regularni pošto na njima nema konkurenata:

“Osim toga što nemamo tu vrstu konkurencije, nemamo ni zagarantovanu tajnost glasanja, jer će svi oni građani koji dođu na svoja biračka mjesta, maltene imati samo jednu opciju za zaokruživanje, čime su dovedeni u zaista neprijatan položaj.“

Do izbora u gradu pod Trebjesom dolazi u trenutku kada se produbljuje kriza u Crnoj Gori, koja traje gotovo pet mjeseci, pošto je nakon parlamentarnih izbora opozicija stupila u totalni bojkot skupštine. Mogu li stoga visoki politički tonovi, od onih Mila Đukanovića da se u Nikšiću brani država, do najava Demokratskog Fronta da će nakon tih izbora krenuti u novi talas uličnih protesta, glasanju u Nikšiću dati specifičnu težinu koja će se reflektovati na političke prilike na državnom nivou?

Nakon parlamentarnih izbora opozicija stupila u totalni bojkot skupštine
Nakon parlamentarnih izbora opozicija stupila u totalni bojkot skupštine

“Nije lako anticipirati šta će da se desi, pošto situacija nije jednostavna. Iako je opozicija vrlo izričita oko svojih zahtjeva, ona u ovom trenutku nema punu međunarodnu podršku. I to je ono iz čega vlast crpi svoju tvrdoglavost. Ono što je moguće reći jeste da je jasno da ovakva situacija ne može da se nastavi. Mene takođe zabrinjava to prikazivanje svih mogućih izbora kao nacionalno pitanje od najvećeg značaja.

Takav odnos udaljava nas od onoga što je pravi smisao izbora. A to je da imamo bolje politike, bolju političku ponudu i onda bolje odluke za naše građane. Milsim da u ovom trenutku u Nikšiću treba da razgovaramo o problemima građana, a ne o velikim nacionalnim pitanjima i velikim implikacijama“, zaključuje Dina Bajramspahić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG