Dostupni linkovi

Što donosi kampanja za izbore u Hrvatskoj?


Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Kampanja za parlamentarne izbore u Hrvatskoj u rujnu započela je prilično pitomo i pristojno, ali nisu baš svi uvjereni da će tako i završiti. Na red će doći i svjetonazorska pitanja, i odnosi sa Srbijom, i na kraju će se opet sve svesti na pitanje – tko više voli Hrvatsku, kaže za Radio Slobodna Europa bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Iako je službena kampanja za parlamentarne izbore u Hrvatskoj u rujnu započela tek ovaj tjedan, neslužbeno ona traje otkako je sredinom proljeća postalo jasno da se neće održati vlada Tihomira Oreškovića koju su u Saboru podržavali HDZ i Most, dok je HDZ nije sam srušio.

HDZ na listi nema zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu opterećenog optužbama za korupciju; socijaldemokrati pak bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu umočenog u aferu s manipulacijom europskim novcem za poljoprivredu. Međutim, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u izbore ide sa dvije nepravomoćne optužnice za korupciju, a kandidat će biti i Branimir Glavaš kojem su izvrsni odvjetnici i loši tužitelji omogućili ukidanje presude i ponavljanje postupka za ratne zločine nad većinom srpskim civilima početkom devedesetih. Socijaldemokrati su svoju koaliciju pomakli još u centar preotevši HDZ-ovcima Seljačku stranku, a prema centru se pomakao i HDZ ne uvrstivši u svoju koaliciju dojučerašnje partnere, marginalnu filoustašku HSP Ante Starčević.

Iako su neki najavljivali da će biti najprljavija do sada, kampanja je započela razmjerno pitomo. Hoće li tako i završiti? Mišljenja su podijeljena.

„Pristojna kampanja je zapravo nešto što možemo očekivati i do kraja. Vidjelo se to zapravo i u sučeljavanju predsjednika SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Ima tu nekih čarki, ali su oni izgleda odlučili da će u kampanji više govoriti o ovim socio-ekonomskim temama“, smatra Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Dvije će najveće stranke biti umjerene ne samo međusobno, nego i prema Mostu, za kojeg se čini da će iznova biti jezičac presudan za formiranje većine, dok će Most tući iz svih oružja i po jednima i po drugima, procjenjuje Šalaj. On ne očekuje ni da će Srbija biti među važnijim temama kampanje velikih stranaka, ali da će je forsirati marginalne desna stranke poput već spomenutog HSP Ante Starčević Ivana Tepeša.

„Meni se čini da će i Plenković i Milanović zadržati tu neku poziciju prema Srbiji: mi smo tu da vam pomognemo na putu prema Europskoj uniji, ali prije toga morate ispuniti sve kriterije i naše uvjete, dok će gospoda Tepeš i njegovi suradnici pokušati iskoristiti i odnose sa Srbijom kako bi dobili što veći broj glasova.“

Političarka, novinarka i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor mnogo je skeptičnija i pesimističnija. Ekonomski programi svih važnijih stranaka popisi su nerealnih obećanja, a kampanja će trajati dugo i dati prostora i drugim temama i pristupima.

„Budući da se i dalje po svim istraživanjima na rujanskim izborima može očekivati jedan vrlo neizvjestan rezultat, mislim da će se osobito u završnici pokušavati dobiti još koji glas, odnosno još koji mandat više.“

Na red će doći i svjetonazorska pitanja, ako ništa drugo, a ono zbog toga što je HDZ stavio kontroverznog tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića dovoljno visoko na izbornim listama da će sigurno ući u Sabor, a sigurno i pitanja odnosa sa susjedima, preciznije sa Srbijom.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

„Znate, sve će se ipak na kraju i u ovoj kampanji svoditi na pitanje – tko više voli Hrvatsku?“

I u tom kontekstu na red će i doći prijepor oko srbijanske regionalne nadležnosti za ratne zločine, otvorenog pitanja koje je dobro poslužilo političarima u izborimai u Srbiji i u Hrvatskoj i opterećuje odnose, ali nikako da se u dvije države nađu pametni i hrabri političari da to pitanje konačno skinu s dnevnog reda, zaključuje naša sugovornica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG