Dostupni linkovi

Tramp obećava da će biti predsednik svih Amerikanaca

Kandidat republikanaca Donald Tramp pobedio je na izborima za 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Tramp je dobio većinu u većini ključnih država, uključujući Floridu i Ohajo, dok je u Virdžiniji i Koloradu pobedila Klinton.

  • Republikanski kandidat Donald Tramp osvojio je 276 elektorskih glasova koji su mu omogućili izbornu pobedu na predsedničkim izborima u SAD;

  • U prvom javnom obraćanju nakon izborne pobede Donald Tramp poručio da će "obnoviti naciju i američki san". "Sada je vreme da se ujedinimo kao jedan, jedinstven narod", poručio je Tramp.

  • Donald Tramp rekao da mu je Hilari Klinton ​čestitala izbornu pobedu preko telefona;

  • Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu.
12:07 9.11.2016.

Izetbegović čestitao Trampu pobedu

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je na pobedi novom američkom predsedniku Donaldu Trampu, izražavajući nadu da će saradnja BiH i SAD biti nastavljena. "Želim mu da na najbolji način vodi Sjedinjene Američke Države u mandatu koji je pred njim" rekao je Izetbegović.

12:02 9.11.2016.

Visković: Nezadovoljstvo establišmentom

Ivo Visković, bivši diplomata i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za RSE da se pobeda republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa može objasniti nezadovoljstvom američkih birača establišmentom predvođenim Demokratskom strankom i zanemarivanjem dobrog dela neopredeljenih birača koji u anketama nisu iznosili svoje mišljenje. Izbor Trampa vidi kao znak nečega što može biti jako opasno – a to je „ozbiljno skretanje američkog političkog klatna ne samo udesno nego i ka desnom ekstremizmu“.

11:58 9.11.2016.

Šulc: Najveća pažnja na budućnost spoljne politike SAD

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc saopštio je da je pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima je nedvosmislena i mora da se poštuje, ali da ono što privlači najveću pažnju jeste buduća spoljna politika SAD. Šulc je Trampu i Republikanskoj partiji čestitao pobedu i istakao da svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD u borbi protiv terorizma.

11:46 9.11.2016.

Orban: Odlična vest

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD i rekao da je to odlična vest. "Kakva odlična vest. Demokratija je još živa", napisao je Orban na "Fejsbuku".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG