Dostupni linkovi

Izbori 14. oktobra, igrači poznati


Filip Vujanović i Srđan Milić
Filip Vujanović i Srđan Milić
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 14 oktobra. Odluku je saopštio crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Iako su izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore tek raspisani prilično je jasno kakva će biti politička ponuda na predstojećim izborima.

Kako je na sjednicama najviših partijskih tijela odlučeno u ponedjeljak, vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije će i ovoga puta nastupiti zajedno na izborima. I pored, u posljednje vrijeme zategnutih odnosa na lokalnom ali i na državnom nivou, motiv za zajednički nastup je, kako je rečeno programska bliskost i dosadašnje ostvarenje ključnih političkih ciljeva, a navedeno je da je koalicioni nastup praktično odgovor na formiranje druge opozicione koalicione grupacije pod nazivom Demokratski front.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je na pitanje novinara da li sebe vidi na nekoj od budućih funkcija, rekao da o tome nije razgovarano u njegovoj partiji i neodređeno odgovorio:

"Ja pripadam i Crnoj Gori i pripadam DPS-u. Prema tome, razgovaraćemo narednih sedmica o tome šta je najbolje za uspjeh naše partije na izborima i šta je najbolje za efikasno vršenje vlasti nakon očekivane pobjede na izborima", istakao je Đukanović.

Politički savez Demokratski front čine Nova srpska demokratija i Pokret za promjene, kojima se pridružio dio intelektualaca - protivnika vlasti u prethodnim godinama i predstavnici dijela sindikata i studenata.

Samostalan nastup Socijalističke narodne partije je sve izvjesniji i male su šanse da se ova stranka pridruži Demokratskom frontu.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je najavio da će njegova partija tek razgovarati o načinu izbornog nastupa, ali utisak je da između SNP-a i Demokratskog fronta postoji niz problema koji onemogućavaju jedinstven nastup.

"Kao da do sada nijesmo bili u frontu protiv DPS i SDP-a? Kao da nijesu oni koji danas nas pozivaju da uđemo u front radili u prošlosti i pomagali DPS-u da dođe do dvotrećinske većine i svega ostalog? I sada oni nas pozivaju da mi uđemo u front. Ono što treba razriješiti kao dilemu i odgovoriti na pitanje prije sjednice GO SNP koja će biti održana u nedjelju, a to je da li je neko formiran da smjenjuje ovu vlast ili da pokuša da ruši poziciju SNP-a", rekao je Milić.

Milić je zahtjevao da predsjednik države Filip Vujanović podnese ostavku da bi istovremeno bili održani i predsjednički izbori što je odmah odbijeno.

Četvrti politički subjekt koji nastupa na izborima je novoformirana Pozitivna Crna Gora, politička partija građanske orijentacije. Uz ove političke subjekte neizvjesno je da li će u izbornu trku ući politički blok Pravedna Crna Gora koja će o tome odlučiti u septembru nakon što sagleda šanse za ulazak u parlament. Treba dodati i da će na izborima učestvovati i stranke koje predstavljaju manjinske narode u Crnoj Gori.

Šarenolik spektar

Koliko je ovoga puta spektar političke ponude proširen u odnosu na prethodne izbore, pitali smo sociologa Srđana Vukadinovića i da li građani imaju veću mogućnost izbora nego tokom prethodnih izbornih ciklusa.
Srđan Vukadinović
Srđan Vukadinović

"Jednim dijelom, ne velikim, ali svakako jednim dijelom jeste proširena u smislu da se pojavljuje Pozitivna Crna Gora na političkoj pozornici, jer sve ostalo je već poznato. Demokratski front onakav kakav je nije nešto što može da predstavlja neku novu ponudu. Tu su dosadašnja vladajuća koalicija, SNP tako da još uvijek ostaje ta nepoznanica Pozitivna Crna Gora. Znači, ako se otvara neka mogućnost da se taj front nekog novog izbora širi onda je to jedino u okviru ove političke partije jer se vidi da je ta partija sastavljena od nekih novih ljudi koji su građanski orijentisani", navodi on.

Profesor Vukadinović smatra da je ostalo veoma malo prostora za upliv novih političkih subjekata i novih ideologija.

"Kada govorimo o ovakom jednom spektru koji je jako šarenolik, jako je veliki kada je u pitanju jedno malo glasačko tijelo može se vidjeti da veoma malo prostora u 4 ove grupacije ima za upliv bilo kojih novih ideologija, novih opredjeljenja, novih glasača", ocjenjuje Vukadinović.

Politička ponuda je proširena ulaskom novog igrača odnosno nove partije, kaže direktor Građanske alijanse Boris Raonić koji koji navodi da je glavna podjela na birače koji su suverenisti i unionisti sve manja, ali da suverenisti imaju i drugu opciju koja može da ugrozi vlast.

"Trenutna politička situacija u Crnoj Gori možda je malo drugačija u odnosu na prethodne izbore, ali nije drastično različita u odnosu na izbore od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori. Ono što bih dodao je da je po onoj glavnoj liniji podjele birača u Crnoj Gori, a to je na indipendiste i unioniste ovi prvi imaju alternativnu opciju u odnosu na vladajuću koaliciju. To je Pozitivna Crna Gora koja u svojim javnim nastupima ističe tu kritičku crtu i to je nešto što može raduje birače koji su vezani za Crnu Goru kao za svoju državu i to može da ugrozi vladajuću koaliciju u Crnoj Gori", smatra Raonić.
XS
SM
MD
LG