Dostupni linkovi

Izbeglice u manjim grupama prolaze grčko-makedonsku granicu


Makedonija: Otvorena granica za ograničen broj izbjeglica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Makedonija: Otvorena granica za ograničen broj izbjeglica

Makedonsko-grčka granica u sredu je ponovo otvorena za izbeglice, ali se one propuštaju u manjim grupama. U prihvatnom kampu Vinojug u blizini Đevđelije nalaze se male grupe izbeglica koji čekaju dozvolu za nastavak puta ka severu. U utorak je granica bila zatvorena, a deo izbeglica sa grčke strane granice je protestovao, tražeći od grčkih policajaca da ih puste do makedonske strane, gde bi objasnili policiji da oni samo žele da prođu kroz Makedoniju i da nastave put ka zapadnoj Evropi.

U sredu prepodne prihvatni kamp i granicu su posetili slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak, zajedno sa njihovim domaćinom, makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim. Fico je izjavio da će Slovačka nastaviti da saradjuje sa Makedonijom oko izbegličke krize.

“Ovo je zaista osetljivo pitanje. Očekujem idućeg ponedeljka na samitu Evropskog saveta da donesemo nekakvo evropsko rešenje. Vidim da ima velike nervoze, ali bilateralna saradnja treba biti nastavljena i nekakvo rešenje što pre moramo naći”, naglasio je Fico

Ministar Spasovski je rekao da će Makedonija propuštati onoliko izbeglica koliko će ih prihvatiti Srbija i ostale zemlje na balkanskoj ruti. Na pitanju koliko će iznositi taj broj dnevno, Spasovski je istakao da to još nije precizirano.

Za vreme posete, izbeglice sa grčke strane granice su izvikivali “Otvorite granicu, želimo samo da prođemo kroz Makedoniju.”

Prema procenama koje se navode u medijima, u prihvatnom kampu Idomeni na grčkoj strani se nalaze oko 10 hiljada izbeglica.

U medjuvremenu, na graničnom prelazu Tabanovce na makedonsko-srpskoj granici se nalazi oko 1.000 izbeglica, uglavnom Avganistanaca, koji su vraćeni u Makedoniju iz Hrvatske preko Srbije, zato što imaju, kako je rečeno, problematičnu dokumentaciju.

XS
SM
MD
LG